Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Χρηματιστήριο: Η νέα γενιά επενδυτών και η αύξηση των κωδικών

Οι προοπτικές της οικονομίας αυξάνουν το ενδιαφέρον εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτών, που ανοίγουν μερίδες στο Χ.Α


Οι εγχώριοι επενδυτές επέστρεψαν δυναμικά στο Χρηματιστήριο. Οι ιδιώτες, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν φειδωλοί ως προς τις κινήσεις τους στο Χ.Α., δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον πλέον, βλέποντας και αυτοί τις ισχυρές προοπτικές που ανοίγονται, τη στιγμή που η αγορά δίνει σημαντικά κέρδη εδώ και μήνες και ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2022.

Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτυπώνεται στις ενεργές επενδυτικές μερίδες κατά τη

διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 23.669 επενδυτικές μερίδες του φετινού Ιανουαρίου των ημεδαπών φθάσαμε στις 26.353 επενδυτικές μερίδες του Ιουνίου, δηλαδή μία αύξηση 2.684 επενδυτικών μερίδων ή ποσοστό 11,33%. Αντίστοιχα οι αλλοδαποί επενδυτές ξεκίνησαν τον πρώτο μήνα του έτους από τις 753 μερίδες, για να αυξηθούν κατά 113 τον Ιούνιο και να φθάσουν τις 866 μερίδες (+15%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν» σε χρηματιστηριακές εταιρείες, το άνοιγμα νέων επενδυτικών μερίδων πραγματοποιείται από ιδιώτες επενδυτές ηλικίας μεταξύ 35-45 ετών με ένα μέσο όρο ανοίγματος 15-30 κωδικών την εβδομάδα στις περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες. Ταυτόχρονα αναβιώνουν παλιοί κωδικοί, που ήταν σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια. Επίσης επενδυτικές μερίδες ανοίγουν μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ενώ και οι αλλοδαποί επενδυτές ενισχύουν την παρουσία τους, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε εάν πίσω από τους κωδικούς είναι Έλληνες επενδυτές.

To ναδίρ και η Folli Follie

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Ιούλιο του 2018, δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί τυπικά το πρόγραμμα (μνημόνιο) που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι επενδυτικοί κωδικοί είχαν φτάσει στο ναδίρ, σε… 12.545. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι την ίδια χρονιά, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2018, ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο του 2018 «έπαιζαν» στην αγορά 22.850 κωδικοί και τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο, μειώθηκαν στους 15.000.

Εισροές-εκροές στο εξάμηνο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 οι αλλοδαποί επενδυτές έχουν διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 430,39 εκατ. ευρώ για την αγορά ελληνικών μετοχών. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Ιούνιο ήταν οι ΗΠΑ, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία (Axianumbers), τον Ιούνιο οι εγχώριοι επενδυτές είχαν καθαρές εισροές 190,6 εκατ. ευρώ και κατάφεραν να γυρίσουν όλη τη μέχρι τώρα χρονιά σε καθαρές εισροές 98,5 εκατ. Οι ιδιώτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματοποίησαν εισροές 71,6 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις εκροές από την αρχή του έτους στα 143 εκατ.

Ο Μάιος ήταν μήνας εκροών για τους ξένους επενδυτές, αφού το συνολικό τους ισοζύγιο στις συναλλαγές του Χ.Α. έδειξε -95,5 εκατ. ευρώ. Εκροές είχαν και τον Απρίλιο (72,5 εκατ. ευρώ), αλλά ο
Απρίλιος ερχόταν από εισροές 262 εκατ. ευρώ στους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς και είχε μέσα
και την πώληση μετοχών της MIG κυριότητας ξένων επενδυτών προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Μάιος φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των εγχώριων επενδυτών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, χωρίς ωστόσο αυτή η δραστηριοποίηση να συνοδεύεται από «γενναία» αύξηση των ενεργών κωδικών.

Πωλητές του εξωτερικού ήταν κωδικοί από τη Γερμανία (καθαρές εκροές 41,6 εκατ.), τη Μ. Βρετανία
(35,3 εκατ.), τη Γαλλία (33,1 εκατ.) και την Τσεχία (20,4 εκατ.). Στον αντίποδα βρέθηκε η Ιρλανδία, με εισροές 31,2 εκατ. Οι ενεργοί κωδικοί τον φετινό Μάιο ήταν 24.889, περισσότεροι κατά 10% σε σχέση με τον περσινό Μάιο και σχεδόν 40% περισσότεροι σε σχέση με τον Απρίλιο, ο οποίος λόγω των πολλών αργιών είχε μόλις 16 συνεδριάσεις.

Οι ενεργοί κωδικοί

Θα περίμενε κανείς το νούμερο να είναι πολύ ψηλότερο, στον εκλογικό Ιούλιο του 2019 οι ενεργοί κωδικοί ήταν 28.661, ενώ έκτοτε ο καλύτερος μήνας ήταν οι 36.091 κωδικοί του Μαΐου του 2021. Για όσους δεν θυμούνται τα γεγονότα εκείνου του μήνα, τότε είχε πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με χαρακτήρα δημόσιας εγγραφής της Τρ. Πειραιώς, με στόχο την άντληση 1,38 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των ενεργών κωδικών σε συνδυασμό με τις εισροές των ξένων απογείωσαν τις συναλλαγές το 2023 σε 112,5 εκατ. έναντι 73,7 εκατ., που ήταν ο μέσος όρος το 2022. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η άνοδος έρχεται πλέον με τζίρους που μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί -με τη συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως (από 30-40 εκατ. ευρώ πέρυσι σε μέσο όρο)-, δείχνοντας πως μπαίνουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών, με το… ξύπνημα κάποιων που είχαν μείνει «παγωμένοι» για μεγάλο διάστημα ή με το άνοιγμα νέων.

naftemporiki.gr/finance/markets

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου