Οι ελλείψεις αρκετών φαρμάκων τις τελευταίες μέρες τείνει να λάβει διαστάσεις "επιδημίας". Το καλό της υπόθεσης είναι πως όλο και περισσότεροι παρομοιάζουν την κατάσταση με σκηνικά "σοβιετίας" όπου οι ελλείψεις ήταν καθημερινές και μόνιμες.
Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι πως οι ελλείψεις αρκετών φαρμακευτικών σκευασμάτων προστίθενται σε αυτές και άλλων προϊόντων, στην μετά την πανδημία περίοδο. Επίσης υπάρχει ο
κίνδυνο να έχουν διάρκεια χρόνων, μέχρι να αναδιαταχθούν οι "αλυσίδες εφοδιασμού".Εκτός της πανδημίας, οι αναταράξεις στις "αλυσίδες εφοδιασμού" οφείλονται και σε στρατηγικές αναδιάταξης που εφαρμόζουν κράτη και εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν στο μέλλον τα χειρότερα. Π.χ. οι αμερικάνικες εταιρείες μικροεπεξεργαστών παράγουν πάνω από το 90% των προϊόντων τους στην Ταϊβάν. Μετά τις εξελίξεις με τη Ρωσία αποφάσισαν να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ και τη Ευρώπη. Τούτο όμως θα πάρει τουλάχιστον μια πενταετία. Αν, εν των μεταξύ, προκύψει κάποιο πρόβλημα μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, στη Δύση και το Κόσμο θα υποφέρουν πολλοί κλάδοι της ψηφιοποιημένης πλέον οικονομίας…
Αν μια εταιρεία που μεταφέρει και αποθηκεύσει τρόφιμα ή φάρμακα δεν έχει μικροεπεξεργαστές για την λειτουργία του εξοπλισμού της θα υπάρξουν ελλείψεις στα προϊόντα που μεταφέρει.
Με τις ελλείψεις φαρμάκων τα πράγματα είναι πιο απλά. Κατά τη περίοδο της πανδημίας δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν συνωστίστηκαν και άρα δεν προσβλήθηκαν ούτε από τις συνηθισμένες εποχιακές γρίπες.
Οι εταιρείες που παράγουν αντιπυρετικά και αντιβιοτικά μείωσαν την παραγωγή λόγω της μείωσης της ζήτησης.
Στο πρώτο Χειμώνα χωρίς μέτρα αποστασιοποίησης που ακολούθησε, δηλαδή τώρα, η ζήτηση αυξήθηκε. Είναι προφανές πως υπολόγιζαν την αύξηση της ζήτησης με τα προ πανδημίας δεδομένα.
Φαίνεται όμως πως η απουσία επαφής με τους ιούς της γρίπης τα δυο τελευταία χρόνια χαλάρωσαν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και οι πανδημίες της γρίπης είναι πιο επιθετικές. Μεγαλύτερο φαίνεται πως είναι το πρόβλημα στις μικρές ηλικίες για προφανείς λόγους.
Η ζήτηση λοιπόν είναι μεγαλύτερη από τη διαθέσιμη προσφορά με αποτέλεσμα να προκύπτουν ελλείψεις. Το πρόβλημα επιδεινώνουν οι ύπαρξη συγκεκριμένων τιμολογιακών πολιτικών από κράτη και ασφαλιστικά ταμεία.
Όταν ένα προϊόν πωλείται φθηνά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, τη Γερμανία ή την Γαλλία οι έμποροι το προωθούν σε αγορές με υψηλότερες τιμές. Επιπλέον όταν παρατηρούνται ελλείψεις, πολλοί μιμούνται τη συμπεριφορά των ποντικών συσσωρεύοντας ποσότητες φαρμάκων στο σπίτι τους για ώρα ανάγκης. Τούτο επιτείνει το πρόβλημα.
Ιδού πως περιγράφει την κατάσταση στη Γερμανία μια ειδικευμένη στη αγορά του φαρμάκου διεθνής επιθεώρηση HBW Insight : "Η συνεχιζόμενη κρίση στη διαθεσιμότητα των αντιπυρετικών φαρμάκων για παιδιά στη Γερμανία οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων –ή φαινόμενο "χάμστερ"– από φαρμακοποιούς και χονδρεμπόρους, λέει η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας.
Αυτό αμφισβητείται όχι μόνο από φαρμακοποιούς και χονδρέμπορους, αλλά και από κατασκευαστές, οι οποίοι κατηγορούν το σύστημα σταθερών τιμών της Γερμανίας για ανταποδοτικά φάρμακα, το οποίο περιλαμβάνει τα φάρμακα για τον πυρετό των παιδιών OTC. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης με ένα νέο σχέδιο νόμου για τα γενόσημα, το οποίο χαιρετίζεται από τη βιομηχανία"…
Βλέπε: Blame The ‘Hamsters’: Germany’s Paediatric Fever Medicine Shortage Worsens
"Ο πληθωρισμός, τα νέα κύματα COVID-19 και τα καθυστερημένα κρούσματα κρυολογήματος και γρίπης προκαλούν αναστάτωση στην αλυσίδα εφοδιασμού παρακεταμόλης στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της HBW Insight.
Η βιομηχανία δεν ανησυχεί επί του παρόντος, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές, για παράδειγμα στη Γαλλία, εισάγουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτού του ζητήματος…"
Βλέπε: Inflation And COVID Putting Pressure On Europe’s Paracetamol Supply Chain
Σε αυτή τη φάση το πρόβλημα μοιάζει αντιμετωπίσιμο και λογικά σε μερικές εβδομάδες να ισορροπία θα αποκατασταθεί. Τούτο βέβαια αν υπάρξει κάποια κίνηση πανικού με ελέγχους, διατιμήσεις και ακραίες πολιτικές εθνικής αυτάρκειας…
Μεσοπρόθεσμα όμως όσο οι γεωπολιτικές αναταράξεις και αναδιατάξεις των εφοδιαστικών αλυσίδων συνεχίζονται παρόμοια φαινόμενα θα γίνουν συνηθισμένα σε πολλές κατηγορίες προϊόντων…
Έχουμε εισέλθει σε περίοδο αποπαγκοσμιοποίησης, πληθωρισμού και γεωπολιτικών αναδιατάξεων. Θα κρατήσει χρόνια.
Του Κώστα Στούπα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου