Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Δυσοίωνες εκτιμήσεις: Το 10ετές ελληνικό ομόλογο προσεχώς στο 6,5% - Ο Μητσοτάκης δεν θα διστάσει και 3η εκλογική αναμέτρηση


Ένα απαισιόδοξο σενάριο αρχίζουν να επεξεργάζονται ορισμένοι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα, το οποίο έφθασε μέχρι και σε θεσμικά όργανα της Ευρώπης… και προφανώς δεν τους άρεσε… το σενάριο…
Οι εκλογές στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις 9 Απριλίου 2023 ή στις 21 Μαίου αλλά βασικό σενάριο είναι η 9 Απριλίου 2023.

Ο Μητσοτάκης δεν θα διστάσει και 3η εκλογική αναμέτρηση

Ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του πρώτου δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας θα θέλουν να διασφαλίσουν τις έδρες του πρώτου γύρου αφού οι εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής… ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξουν να πάνε σε δεύτερο γύρο ακόμη και να απειλήσουν και για 3η εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό σημαίνει ακυβερνησία και παρατεταμένη περίοδο αστάθειας εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Προφανώς όπως έχει αναλυθεί το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το ποσοστό της ΝΔ στον πρώτο γύρο και βεβαίως από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και πόσα κόμματα θα εισέλθουν στην Βουλή αφού 7κομματική βουλή εκμηδενίζεται την πιθανότητα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.
Το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη φαίνεται να κάνει την μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στην Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο θα φθάσει στο 6,5%

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα φθάσει στο 6,5%...
Που στηρίζεται αυτή η εκτίμηση;
Η ΕΚΤ σήμερα διαθέτει τα εξής επιτόκια παρέμβασης.
Το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης είναι στο 2,5%, της οριακής χρηματοδότησης 2,75% και το αποδοχής καταθέσεων 2%.
Το επιτόκιο παρέμβασης το βασικό είναι το 2,5%.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ στις 2 Φεβρουαρίου 2023, 16 Μαρτίου 2023, 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού είναι 2 με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%...
Επίσης σε αντίθεση με ότι υποστηρίζει η πλειοψηφία η Ελλάδα είναι τυχερή που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η ΕΚΤ κατέχει σχεδόν 40 δισεκ. 39,6 δισεκ συγκεκριμένα ελληνικά ομόλογα μέσω του Προγράμματος Πανδημίας και από τον Μάρτιο θα αρχίσει να πουλάει τα ομόλογα που απέκτησε μέσω των Προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης αυτής της τραγικής πολιτικής που οδήγησε στην έκρηξη του πληθωρισμού.
Η Ελλάδα όμως δεν ήταν σε Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αφού δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα, οπότε οι πωλήσεις ομολόγων… δεν θα αφορούν την Ελλάδα.
Το να μην βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα έχει και θετικά… συν τοις άλλοις η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί – εάν τελικά αναβαθμιστεί – πριν τις εκλογές σε επενδυτική βαθμίδα με πολιτικά κριτήρια και μόνο.

Θεωρούμε μεγάλο λάθος οποιαδήποτε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης προεκλογικά.
Πάντως και με επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει τα χειρότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη... η αναβάθμιση εάν υπάρξει θα έχει πολιτικά ελατήρια και θα εντάσσεται στα επικοινωνιακά show... άνευ σημασίας.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου