Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Σαρωτική νίκη Ron DeSantis στη Φλόριντα: Το νέο αστέρι των Ρεπουμπλικανών οδεύει ξεκάθαρα προς τον Λευκό Οίκο

Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων στο Μαϊάμι θα ήταν αδιανόητη μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν η Hilary Clinton σημείωσε διαφορά 23 μονάδων στην ανεπιτυχή εκστρατεία της για την προεδρία

Οκυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, κέρδισε την επανεκλογή του το βράδυ της Τρίτης στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, με επιβλητική διψήφια νίκη επί του Charlie Christ, ως την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η πολιτεία κάνει μια ξεκάθαρη στροφή προς τα δεξιά. 

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 7 μ.μ. και είναι τέτοιο το περιθώριο νίκης για τους

ρεπουμπλικάνους -τουλάχιστον 9 πόντοι- που το Associated Press ανακοίνωσε τον νικητή σε λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Έχοντας εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, ο 44χρονος DeSantis έχει εδραιώσει τη θέση του ως το νέο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πιθανού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Στη νικητήρια ομιλία του, περιέγραψε τις μάχες που έδωσε στην πρώτη θητεία του καθώς η COVID-19 έκλεισε τη χώρα και ξέσπασαν μεγάλες πολιτικές διαμάχες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Είδαμε την ελευθερία και τον τρόπο ζωής μας σε τόσες άλλες δικαιοδοσίες σε αυτή τη χώρα να μαραίνονται στο αμπέλι. Η Φλόριντα κράτησε τη σημαία ψηλά», είπε επευφημώντας. «Επιλέξαμε τα γεγονότα αντί του φόβου. Επιλέξαμε την εκπαίδευση από την κατήχηση».

Τόσο η κλίμακα όσο και η φύση της νίκης του -η συγκέντρωση ψήφων στο πρώην προπύργιο των Δημοκρατικών στο Μαϊάμι-Ντέιντ- ενθουσίασε τους υποστηρικτές του, έχοντας ο ίδιος στραμμένη την προσοχή του στον Λευκό Οίκο. «Χάρη στη συντριπτική υποστήριξη του λαού της Φλόριντα, όχι μόνο σε μία εκλογή, έχουμε ξαναγράψει τον πολιτικό χάρτη», είπε ο DeSantis.

Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων στο Μαϊάμι θα ήταν αδιανόητη μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν η Hilary Clinton σημείωσε διαφορά 23 μονάδων στην ανεπιτυχή εκστρατεία της για την προεδρία. Αντίστοιχα, ο Joe Biden το είχε κερδίσει με διαφορά επτά μονάδων έναντι του Donald Trump το 2020. Ωστόσο, με το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων ήδη καταμετρημένο, ο DeSantis έχει ένα σαφές πλεονέκτημα 8,6 μονάδων έναντι του Crist.

Ο DeSantis έχει αποκτήσει εθνικό προφίλ τα τελευταία δύο χρόνια, ανοίγοντας την πολιτεία του νωρίτερα από άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και υιοθετώντας έναν κεντρικό ρόλο στους πολιτιστικούς πολέμους των ΗΠΑ. Λίγο πριν τις εκλογές, διέταξε την πολιτεία να μεταφέρει μετανάστες από το Τέξας στον Μάρθας Βινεγιαρντ, παραδοσιακό θύλακα των Δημοκρατικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να σταματήσει τους ανθρώπους να μπαίνουν από τα νότια σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου