Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Δεν είναι πλέον πανδημία των ανεμβολίαστων

Ο συντονιστής αντιμετώπισης covid-19 του Λευκού Οίκου Ashish Jha μιλά μαζί με τον Anthony Fauci, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. (Φωτογραφία AP/Πάτρικ Σεμάνσκι)


Για πρώτη φορά, η πλειονότητα των Αμερικανών που πέθαναν από τον κορονοϊό έλαβαν τουλάχιστον την κύρια σειρά του εμβολίου.

Πενήντα οκτώ τοις εκατό των θανάτων από κορονοϊό τον Αύγουστο ήταν άτομα που εμβολιάστηκαν ή ενισχύθηκαν, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήχθη για το The Health 202 από τη Cynthia Cox, αντιπρόεδρο στο Kaiser Family Foundation.

Είναι μια συνέχεια μιας ανησυχητικής τάσης που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο. Καθώς τα

ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξηθεί και εμφανίζονται νέες παραλλαγές, το ποσοστό των θανάτων των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν αυξάνεται σταθερά. 


Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι εμβολιασμένοι αποτελούσαν μόλις το23%των θανάτων από κορονοϊό.

 Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους,ήταν έως και42 τοις εκατό, σύμφωνα με τους συναδέλφους μας Fenit Nirappil και Dan Keating.


«Δεν μπορούμε πλέον να πούμε ότι πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε ο Κοξ στο The Health 202.


Το να είσαι ανεμβολίαστος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από covid-19.

 Αλλά η αποτελεσματικότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπογραμμίζει την ανάγκη να λαμβάνονται τακτικές αναμνηστικές δόσεις για να διατηρηθεί χαμηλός ο κίνδυνος θανάτου από τον κοροναϊό, ειδικά για τους ηλικιωμένους.


Ο Άντονι Φάουτσι, ο κατεξοχήν λοιμωξιολόγος της χώρας, χρησιμοποίησε τηντελευταία του ενημέρωση στον Λευκό Οίκοχθες πριν απότην αποχώρησή του τον Δεκέμβριογια να παροτρύνει τους Αμερικανούς να λάβουν τις πρόσφατα εγκεκριμένες ενισχυτικές δόσεις ειδικά για την όμικρον.

«Το τελευταίο μήνυμα που σας δίνω από αυτό το βήμα είναι ότι σας παρακαλώ, για τη δική σας ασφάλεια, για εκείνη της οικογένειάς σας, κάντε το επικαιροποιημένο εμβόλιο covid-19 μόλις είστε επιλέξιμοι», είπε.


Μετατόπιση αναλογίας

Η Κοξ, όπως και πολλοί ειδικοί, λέει ότι δεν εκπλήσσεται από τη μεταβολή της αναλογίας. Υπάρχουν μερικοί λόγοι:

  • Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον την κύρια σειρά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οπότε είναι λογικό οι εμβολιασμένοι να αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο θανάτων.
  • Τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από λοίμωξη από κοροναϊό, όπως οι ηλικιωμένοι, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν λάβει τα εμβόλια.
  • Τα εμβόλια χάνουν ισχύ έναντι του ιού με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζονται παραλλαγές που είναι καλύτερα σε θέση να αντισταθούν στα εμβόλια, επομένως απαιτούνται συνεχείς ενισχυτικές δόσεις για να συνεχιστεί η πρόληψη της ασθένειας και του θανάτου.

Η υπομεταβλητή BA.5 omicronέγινε κυρίαρχη τον Ιούλιοκαι αντιπροσώπευε σταθερά την πλειονότητα των νέων μολύνσεων κορωνοϊού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι νωρίτερα αυτό το μήνα.

 Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος τροφοδότησε ένα κύμα νέων λοιμώξεων, επαναμολύνσεων και νοσηλειών καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Ενισχυτές

Είναι ακόμα αλήθεια ότι οι εμβολιασμένες ομάδες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από λοίμωξη covid-19 από τους ανεμβολίαστους όταν τα δεδομένα προσαρμόζονται για την ηλικία. 

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το CDC την περασμένη εβδομάδα υπογραμμίζει την προστασία που προσφέρουν οι πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις έναντι σοβαρής ασθένειας και θανάτου καθώς μειώνεται η ανοσία.


Ας ρίξουμε μια ματιάστους θανάτους τον Αύγουστο, όταν η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5 έφτασε στο αποκορύφωμά της:


  • Εκείνο τον μήνα, οι ανεμβολίαστοι ηλικίας 6 μηνών και άνω πέθαναν σε περίπου έξι φορές το ποσοστό εκείνων που είχαν λάβει την κύρια σειρά δόσεων.
  • Τα άτομα με μία αναμνηστική δόση ήταν ακόμη καλύτερα προστατευμένα. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 5 ετών είχαν περίπου 8 φορέςμεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από λοίμωξη από κορονοϊό σε σχέση με εκείνους που έλαβαν αναμνηστική δόση.
  • Μεταξύ των ατόμων που είχαν δικαίωμα να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις, το χάσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Οι ανεμβολίαστοι 50 ετών και άνω είχαν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από covid-19 σε σχέση με τους ενήλικες της ίδιας ηλικίας με δύο ή περισσότερες αναμνηστικές δόσεις.
Σπριντ έξι εβδομάδων

Η πρόσληψη των τελευταίων αναμνηστικών δόσεων από τους Αμερικανούς συνεχίζει να είναι αργή.

Περίπου35 εκατομμύρια άνθρωποιέχουν λάβει τις επικαιροποιημένες ενισχυτικές δόσεις που έγιναν διαθέσιμες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω τον Σεπτέμβριο και σε παιδιά ηλικίας μόλις 5 ετών τον περασμένο μήνα

Αυτό είναι λίγο πάνω από το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχίας ότι ο ψυχρότερος καιρός θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων covid καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους και οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται.


Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια ώθηση έξι εβδομάδων πριν από τις γιορτές με στόχο την αύξηση της αναμνηστικής πρόσληψης μεταξύ των ηλικιωμένων, των ανθρώπων που αποτελούν φυλετικές μειονότητες και εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι οποίοι έχουν υποστεί δυσανάλογα σοβαρές ασθένειες και θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, γράφουν οι συνάδελφοί μαςFrances Stead SellersκαιAriana Eunjung Cha.


Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κατευθύνει μερικούς από τους εναπομείναντες πόρους της για την καταπολέμηση της πανδημίας σε μια εκστρατεία 475 εκατομμυρίων δολαρίωνγια την υποστήριξη κοινοτικών κέντρων υγείας και οργανισμών που εργάζονται για την ενίσχυση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες.


Η ώθηση της διοίκησης συνέπεσε με την κυκλοφορία μιας μελέτης του CDC που προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις ότι οι δισθενείς ενισχυτές είναι καλύτεροι στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης έναντι των πρόσφατα κυκλοφορούντων παραλλαγών από τις προηγούμενες δόσεις.

«Αισθάνομαι πολύ σίγουρος ότι αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να εμβολιάζονται σε καλούς αριθμούς, αν οι άνθρωποι ενισχυθούν, μπορούμε απολύτως να έχουμε μια πολύ ασφαλή και υγιή περίοδο διακοπών», δήλωσε χθες ο Ashish Jha, τσάρος του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό.


washingtonpost.com/politics/2022/11/23/vaccinated-people-now-make-up-majority-covid-deaths/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου