Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Δημοσκόπηση ABC News/WP:Οικονομία, πληθωρισμός και έγκλημα “καίνε” Joe Biden και Δημοκρατικούς

Ηοικονομική δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ και η αντιδημοφιλία του προέδρου Joe Biden συνεχίζουν να ενισχύουν τις προοπτικές των Ρεπουμπλικανών τις τελευταίες ημέρες της ενδιάμεσης πρεοκλογικής εκλογικής εκστρατείας του 2022, με ήδη διπλάσιο το ποσοστό των Αμερικανών που λέει ότι έχουν χειροτερέψει οικονομικά από τότε που ανέλαβε ο Biden, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post.

Από τον Gary Langer/ABC News

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει επίμονα το υψηλό 40 ετών, το 80% των πιθανών ψηφοφόρων στη

συγκεκριμένη έρευνα αποκαλεί την οικονομία κορυφαίο ζήτημα στην ψήφο τους για το Κογκρέσο, με το 77% να δείχνει τον πληθωρισμό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προηγείται του Δημοκρατικού κατά 12 περίπου ποσοστιαίες μονάδες όσον αφορά την εμπιστοσύνη ως προς το χειρισμό των οικονομικών θεμάτων και ακόμη περισσότερο όσον αφορά ένα επίσης σοβαρό ζήτημα στις ΗΠΑ: το έγκλημα.

Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, προηγούνται στην εμπιστοσύνη των Αμερικανών για τη διαχείριση των αμβλώσεων. Συγκεκριμένα, με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ο αριθμός των Αμερικανών που λένε ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις έχει αυξηθεί στο 66%, το υψηλότερο στις δημοσκοπήσεις των ABC/Post από το 1995. Αυτό είναι αυξημένο κατά 8 μονάδες από τον Απρίλιο, δύο μήνες πριν από την απόιφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Η αλλαγή αφορά σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες.

Το κοινό στις ΗΠΑ συνεχίζει να αντιτίθεται στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου με 2-1 σε αυτή τη δημοσκόπηση, που παρήχθη για το ABC από την Langer Research Associates. Ωστόσο, ενώ το 62% των πιθανών ψηφοφόρων αποκαλούν την άμβλωση ως κορυφαίο ζήτημα στην ψήφο τους, αυτό ακολουθεί την οικονομία κατά 18 μονάδες, τον πληθωρισμό κατά 15 και την εγκληματικότητα κατά 7. Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα των αμβλώσεων ίσως τελικά να παίξει καταλυτικό ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιες αμερικανικές ππολιτείες θα είναι το κύριο κριτήριο των ψηφοφόρων.

Συνολικά, το 49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι υπέρ των ρεπουμπλικάνων όσον αφορά το Κογκρέσο, με τους δημοκρατικούς όμως να υπολείπονται μίας μόλις μονάδας (48%). Για τους πιθανούς ψηφοφόρους τα ποσοστά είναι 50%-48%. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι δημοκρατικοί βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούσαν ένα πολύ προβάδισμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών (51%-41%), ένα ποσοστό του οποίου η έκταση δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στα 40 χρόνια δημοσκοπήσεων των ABC/Post.

Ωστόσο, ABC και Washington Post επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ίσως τελικά να διαφέρουν από τις προεκλογικές εκτιμήσεις και ότι οι αλλαγές στις έδρες της Βουλής εξαρτιώνται πολύ και από τοπικά ζητήματα τα οποία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από οτηδήποτε άλλο.

Αλλά σαφώς, οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν σκληρούς αντίθετους ανέμους. Το 43% των Αμερικανών δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, ενώ μόλις το 18% λέει τώρα ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση -λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν όταν ο Biden κέρδισε το προεδρικό αξίωμα.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ποσοστό αποδοχής 41% μεταξύ όλων των ενηλίκων -ουσιαστικά το ίδιο με το 40% του Trump όταν κατευθύνονταν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, με συνακόλουθες απώλειες για το κόμμα του. Όπως σημειώνεται, όταν το ποσοστό αποδοχής ενός προέδρου είναι μικρότερο από 50%, το κόμμα του χάνει κατά μέσο όρο 37 έδρες στη Βουλή από το 1946. Όταν είναι πάνω από 50% -επίπεδο που δεν έχει δει ο  Biden σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης- οι μέσες απώλειες είναι πολύ πιο ήπιες (14 έδρες).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το αυξανόμενο μέγεθος των εναλλαγών από τις προεδρικές έως τις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές, υποδηλώνοντας αυξημένη δυσαρέσκεια και στις δύο πλευρές. Το κόμμα του Trump έχασε 42 έδρες στη Βουλή. Ο προκάτοχός του, Barrack Obama είχε χάσει 63 έδρες στη Βουλή (σε μια εποχή ανεργίας 9,6%). Αυτός είναι ένας μέσος όρος 53 χαμένων εδρών σε αυτές τις δύο πιο πρόσφατες πρώτες ενδιάμεσες εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου