Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Κερδίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή, ντέρμπι η Γερουσία

Με οκτώ μόλις έδρες να βρίσκονται ακόμα στον «αέρα», η μάχη για τη Γερουσία στις ΗΠΑ παραμένει αμφίρροπη καθώς τα δυο κόμματα μέχρι στιγμής εξασφαλίζουν από 46 έδρες το κάθε ένα, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται να βρίσκεται στα «χέρια» των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίζουν 46 έδρες και οι Δημοκρατικοί 46, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 190 έδρες έναντι των 167 που εξασφαλίζουν οι Δημοκρατικοί.

Το Δημοκρατικό κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία την

τελευταία διετία. Αυτό έχει βοηθήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να περάσει τους νόμους που επιθυμούσε.

Για να ελέγξει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα κόμμα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον 218 από τις 435 έδρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να «χτυπούν» 216 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί είναι φαβορί για 199. Είκοσι έδρες παίζονται.

Στη Γερουσία φαίνονται αμφίρροπες 4 από τις 35 έδρες. Οι καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις εδώ αφορούν τη Νεβάδα, την Αριζόνα, την Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια.

Με τόσα αμφίρροπα μέτωπα, δεν αποκλείεται να πάρει μέρες ώσπου να διαμορφωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τουλάχιστον 50 έδρες για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας (όσες έχουν και τώρα, καθώς μετρά διπλή η ψήφος της προέδρου Νάνσι Πελόζι), ενώ οι Ρεπουμπλικανοί 51 για να πάρουν το πάνω χέρι. 

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις του CNN, από τις 35 έδρες που θα ανανεωθούν φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι φαβορί για τις 20, ενώ οι Δημοκρατικοί για 12. Οι υπόλοιπες θα κριθούν στο νήμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις:

Στην αμφίρροπη πολιτεία Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Fetterman νικά τον Ρεπουμπλικάνο Oz (Fox News). Είναι πολύ κρίσιμη μάχη για τη Γερουσία. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Φέτερμαν προηγείται του Οζ με 49,4% έναντι 48,1%, με διαφορά περίπου 66.000 ψήφων, σύμφωνα με το NBC.

Ο Φέτερμαν θα διαδεχθεί τον συνταξιούχο γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Πατ Τούμεϊ, μεταφέροντας μια έδρα στη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους στα χέρια των Δημοκρατικών.

Ο υποστηριζόμενος από τον Τραμπ Ρεπουμπλικάνος J.D. Vance θα κερδίσει τη μάχη για τη Γερουσία στο Οχάιο (CNN),

Η υποστηριζόμενη από τον Τραμπ Harriet Hageman θα κερδίσει την έδρα για τη Βουλή στο Ουαιόμινγκ

Ο Δημοκρατικός Josh Shapiro θα γίνει κυβερνήτης της Πενσυλβάνια,

O Ρεπουμπλικάνος Ted Budd κερδίζει τη μάχη για τη Γερουσία στη Βόρεια Καρολίνα

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Richard Blumenthal θα επανεκλεγεί στο Κονέκτικατ

Η Δημοκρατική Marcy Kaptur θα επανεκλεγεί στη μάχη για τη Βουλή στο ΟχάιοΟ Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ron Widen θα επανεκλεγεί στο Όρεγκον

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Patty Murray θα επανεκλεγεί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Elise Stefanik θα επανεκλεγεί στην 21η περιφέρεια της Νέας Υόρκης

Η Δημοκρατική βουλευτής Ayanna Pressley θα επανεκλεγεί στην 7η περιφέρεια της Μασαχουσέτης

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy θα επανεκλεγεί στην 20η περιφέρεια της Καλιφόρνια

Η Δημοκρατική Summer Lee θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα εκλεγεί στο Κογκρέσο από την Πενσιλβάνια

Η Δημοκρατική βουλευτής Rashida Tlaib θα επανεκλεγεί στην 13η περιφέρεια του Μίσιγκαν

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Jamaal Bowman θα επανεκλεγεί στην 16η περιφέρεια της Νέας Υόρκης

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια Kim Reynolds θα επανεκλεγεί στην Άιοβα

Ο Ρεπουμπλικάνος Jim Pillen θα κερδίσει τις κυβερνητικές εκλογές στη Νεμπράσκα

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Mark Gordon θα επανεκλεγεί στο Ουαιόμινγκ

Ο Greg Abbott θα κερδίσει τον Beto O’ Rourke στην κυβερνητική μάχη στο Τέξας

Ο Ρεπουμπλικάνος Eric Schmitt θα κερδίσει τη μάχη για τη Γερουσία στο Μιζούρι

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Άιοβα Chuck Grassley εξασφαλίζει 8η θητεία

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John Kennedy θα κερδίσει τη μάχη για τη Γερουσία στη Λουϊζιάνα

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mike Crapo θα επανεκλεγεί στο Άινταχο

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Tammy Duckworth θα επανεκλεγεί στο Ιλινόι

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Alex Padilla θα εκλεγεί στην Καλιφόρνια

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης J.B. Pritzker θα επανεκλεγεί στο Ιλινόι  

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Brad Little θα επανεκλεγεί στο Άινταχο

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom εξασφαλίζει νέα θητεία

Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Μέιν Janet Mills κρατά την έδρα της και εξασφαλίζει δεύτερη θητεία

Η Δημοκρατική βουλευτής Ilhan Omar θα επανεκλεγεί στην 5η περιφέρεια της Μινεσότα

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Maggie Hassan θα επανεκλεγεί στο Νιου Χάμσαϊρ

Ο πρώτος αντιπρόσωπος της γενιάς Ζ στο Κογκρέσο

Ο Μάξγουελ Φροστ, Δημοκρατικός ηλικίας 25 ετών, έγινε χθες Τρίτη το πρώτο μέλος της «γενιάς Ζ» που θα καταλάβει έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς κέρδισε στη Φλόριντα έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Υποψήφιος σε περιφέρεια της Φλόριντας η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, εκτιμάται πως κέρδισε την έδρα από τα δίκτυα CBS και CNN.

«Νικήσαμε», έγραψε με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τέσσερα θαυμαστικά ο νέος βουλευτής. «Γράφτηκε ιστορία για τους πολίτες της Φλόριντας, για τη γενιά Ζ και για όλους όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός, μεγαλωμένος από μητέρα που τον υιοθέτησε, κουβανικής καταγωγής, μάλλον θα ξεχωρίζει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δεκάδες λευκούς με γκρίζα μαλλιά, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου: στην κάτω Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 58 έτη.

«Χρειαζόμαστε αυτή την αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο», πολιτικούς που «μοιάζουν» με τους νέους της χώρας «και ξέρουν τι περνούν», δήλωνε τον Οκτώβριο ο κ. Φροστ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος της «γενιάς Ζ», με άλλα λόγια των σημερινών εφήβων και νέων, ανήκει επίσης στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Προβάλλει μηνύματα όπως η ανάγκη να δοθεί αγώνας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τονίζει ακόμη πως πρέπει να καταπολεμηθεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Οι ιστορικές «πρωτιές»

Ενώ τα συνολικά αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών μπορεί να μην γίνουν γνωστά για ώρες ή ακόμη και ημέρες σε ορισμένα σημεία, οι υποψήφιοι και από τα δύο κόμματα πανηγυρίζουν ήδη ιστορικές νίκες.

Σύμφωνα με το CNN:

Αλαμπάμα-Γερουσία: Η Ρεπουμπλικανή Katie Britt θα είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα γερουσιαστής από την Αλαμπάμα, σύμφωνα με το CNN, κερδίζοντας μια ανοιχτή κούρσα για να διαδεχθεί το πρώην αφεντικό της, τον αποχωρούντα γερουσιαστή Richard Shelby. Η Μπριτ είναι πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Αλαμπάμα και ήταν το μεγάλο φαβορί στις γενικές εκλογές στην κατακόκκινη πολιτεία. Δύο γυναίκες έχουν εκπροσωπήσει στο παρελθόν την Αλαμπάμα στη Γερουσία, αλλά και οι δύο διορίστηκαν για να καλύψουν κενές θέσεις.

Αρκάνσας-Κυβέρνηση: Η Ρεπουμπλικανή Σάρα Χάκαμπι Σάντερς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί κυβερνήτης του Αρκάνσας, προβλέπει το CNN, κερδίζοντας το αξίωμα που κατείχε προηγουμένως ο πατέρας της για πάνω από μια δεκαετία. Η Σάντερς, η οποία απέκτησε εθνικό προφίλ από τον ρόλο της ως γραμματέας Τύπου στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, είναι επίσης η πρώτη κόρη στην ιστορία των ΗΠΑ που αναλαμβάνει κυβερνήτης της ίδιας πολιτείας της οποίας ηγήθηκε κάποτε ο πατέρας της.

Φλόριντα-Κογκρέσο: Ο Δημοκρατικός Μάξγουελ Φροστ θα είναι το πρώτο μέλος της γενιάς Ζ που θα εκλεγεί στο Κογκρέσο, προβλέπει το CNN, κερδίζοντας την ανοιχτή έδρα της 10ης περιφέρειας του Κογκρέσου της Φλόριντα. Η γενιά Ζ αναφέρεται σε όσους γεννήθηκαν μετά το 1996. Ο Frost θα διαδεχθεί τον Δημοκρατικό Val Demings, ο οποίος άφησε την έδρα για να διεκδικήσει τη Γερουσία.

Μέριλαντ-Κυβέρνηση: Ο Δημοκρατικός Γουές Μουρ θα γίνει ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης του Μέριλαντ, προβλέπει το CNN, και θα γίνει μόλις ο τρίτος μαύρος που εκλέγεται κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Μουρ, βετεράνος του στρατού και πρώην στέλεχος μη κερδοσκοπικών οργανισμών, θα διαδεχθεί τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Λάρι Χόγκαν.

Γενικός εισαγγελέας του Μέριλαντ: Ο Άντονι Μπράουν θα είναι ο πρώτος μαύρος που θα εκλεγεί γενικός εισαγγελέας του Μέριλαντ, σύμφωνα με το CNN. Ο Μπράουν, ο οποίος εκπροσωπεί σήμερα την 5η περιφέρεια του Κογκρέσου του Μέριλαντ, είναι επί μακρόν μέλος της πολιτείας, έχοντας επίσης διατελέσει υποδιοικητής της πολιτείας και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας, ενώ έθεσε υποψηφιότητα για κυβερνήτης το 2014.

Μασαχουσέτη-Κυβέρνηση: Η Δημοκρατική Maura Healey θα είναι η πρώτη λεσβία κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ, προβλέπει το CNN, κερδίζοντας την ανοιχτή κούρσα για την προεδρία της Μασαχουσέτης. Η Healey, νυν γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, θα είναι επίσης η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας.

Οκλαχόμα-Γερουσία: Ο Ρεπουμπλικανός Markwayne Mullin θα είναι ο πρώτος ιθαγενής Αμερικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, προβλέπει το CNN, κερδίζοντας τις ειδικές εκλογές για να διαδεχθεί τον Γερουσιαστή Jim Inhofe του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος παραιτείται τον Ιανουάριο. Ο Mullin, μέλος του έθνους Cherokee, εκπροσωπεί σήμερα τη 2η περιφέρεια του Κογκρέσου της πολιτείας. Ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Όουεν, επίσης μέλος του Έθνους Τσερόκι, εκπροσώπησε την Οκλαχόμα στη Γερουσία από το 1907 έως το 1925.

Πενσυλβάνια-Κογκρέσο: Η Δημοκρατική Σάμερ Λι θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα εκλεγεί στο Κογκρέσο από την Πενσυλβάνια, προβλέπει το CNN, κερδίζοντας τις εκλογές στη 12η περιφέρεια του Κογκρέσου της πολιτείας. Η Λι, πολιτειακή αντιπρόσωπος της περιοχής του Πίτσμπουργκ, θα διαδεχθεί τον αποχωρούντα Δημοκρατικό βουλευτή Μάικ Ντόιλ.

Βερμόντ-Κογκρέσο: Η Δημοκρατική Becca Balint θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί στο Κογκρέσο από το Βερμόντ, προβλέπει το CNN, κερδίζοντας τις εκλογές στην εκλογική περιφέρεια της πολιτείας. Με τη νίκη της Balint, το Βερμόντ θα χάσει τη διάκρισή του ως η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που δεν έχει στείλει ποτέ γυναίκα στο Κογκρέσο. Η Balint, η προσωρινή πρόεδρος της πολιτειακής Γερουσίας, θα είναι επίσης το πρώτο ανοιχτό ΛΟΑΤΚΙ άτομο που εκλέγεται στο Κογκρέσο από το Βερμόντ.

Πληθωρισμός και άμβλωση τα κρίσιμα ζητήματα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, το 47% των Αμερικανών δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ το 61% θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ασχοληθεί όσο πρέπει με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας. Ωστόσο, ακόμα χειρότερη είναι η άποψη των Αμερικανών για τον προκάτοχο του Μπάιντεν, καθώς το 60% έχει αρνητική άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα, ενώ για το 44% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό της άμβλωσης. Eνδεικτικό του κλίματος πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ, είναι ότι πάνω από το 60% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ απειλείται.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου