Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΞΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Ι.Ν. της Παναγίας Δἐξιας, που βρίσκεται απέναντι από την Καμάρα, είναι ένας από τους νεότερους και πιο αγαπημένους ναούς της Θεσσαλονίκης.
Ο ναός θεμελιώθηκε το 1956 στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Υπατίου, στον οποίο, άγνωστο πότε και με ποιον τρόπο, προσφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, πιστό αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας του Κύκκου της Κύπρου, την οποία σύμφωνα με την παράδοση είχε αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Σύμφωνα με μια προφορική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας είχε μεταφερθεί από έναν μοναχό ή έναν νέο ορφανό από πατέρα, ο οποίος έπειτα από όνειρο που είδε, καθοδηγήθηκε να την τοποθετήσει στον Ιερό Ναό δεξιά κατά την είσοδό του στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τη θύρα των ανατολικών τειχών. Και αυτό διότι αριστερά βρίσκεται κτισμένος ο Ι.Ν. της Υπαπαντής του Κυρίου. Έτσι η εικόνα ονομάστηκε Παναγία Δέξια.
Άλλη παράδοση μας λέει πως η ονομασία «Δέξια» οφείλεται στο ότι η Θεοτόκος εικονίζεται «Δεξιοκρατούσα», φέρει δηλαδή τον Ιησού στο δεξί της χέρι, ενώ η πιο συνηθισμένη αγιογράφησή της είναι να φέρει το Θείο Βρέφος στο αριστερό της χέρι.
Μια τρίτη εκδοχή είναι πως η Παναγία ονομάστηκε Δέξια από το «Δέξα» αφού, ως κατ’ εξοχήν μεσίτρια, είναι εκείνη που δέχεται τις προσευχές όλων μας. Σ’ αυτή την τελευταία προφορική παράδοση βασίστηκε κι ο Νίκος Γ. Πεντζίκης και μνημονεύει την Εικόνα της Παναγίας ως «Δέξα» στο βιβλίο του «Μητέρα Θεσσαλονίκη».
Ο ναός πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου