Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Πώς το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη θα βοηθήσει τον Ερντογάν στις εκλογές - Ανάλυση Reuters

Με «όπλο» την εθνική ασφάλεια, ο Ερντογάν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του 2023 χάρη στη βομβιστική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ.


Γράφει η 

Η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που παρέσυρε στον θάνατο έξι ανθρώπους και τραυμάτισες πάνω από 80, ξύπνησε μνήμες βίας από τις τεταμένες εκλογές του 2015 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, το τρομοκρατικό χτύπημα στην πλατεία Ταξίμ θα μπορούσε να

στρέψει την προεκλογική καμπάνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της ασφάλειας, έως και μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία πριν από τις πιθανές εκλογές του 2023.

Επτά μήνες πριν από τις εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να παρατείνει τα 20 χρόνια του στην εξουσία, τι και αν η χώρα είναι βυθισμένη σε βαθύ οικονομικό χάος. Η επίθεση στον πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή (13/11) επανέφερε την εθνική ασφάλεια στην πολιτική ατζέντα.

Οι αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι το πολιτικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η βομβιστική επίθεση ήταν μεμονωμένο περιστατικό, ή μπορεί να ακολουθήσει περισσότερη βία. Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, επιτρέπει στον Ερντογάν να μετατοπίσει την εστίαση του κοινού από τον πληθωρισμό 85% σε ένα ζήτημα που έχει αποδώσει πολιτικά μερίσματα στο παρελθόν.

Σημειώνεται, ότι το 2015, μια σειρά επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές ενόψει της ψηφοφορίας του Νοεμβρίου, εκτόξευσε την απήχηση της εκστρατείας του Ερντογάν με θέμα την ασφάλεια, οδηγώντας σε μια άνετη νίκη του ισλαμιστικού ριζικού κόμματός του ΑΚ.

Με την Τουρκία να κατηγορεί τους Κούρδους μαχητές που εδρεύουν στη Συρία για την τελευταία επίθεση, οι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί τώρα να πιέσει για άλλη μια διασυνοριακή εκστρατεία στη βόρεια Συρία, μετά από τρεις τέτοιες εισβολές από το 2016.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ενδεχόμενο, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία θα επιδιώξει στόχους στη Συρία μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, έναν άλλο στόχο των τουρκικών επιχειρήσεων.

Πάντως, οι ομάδες που κατηγορούνται από την Άγκυρα για την επίθεση - το PKK και το συριακό παράρτημά του, YPG - αρνήθηκαν οποιοδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, εγείροντας ερωτήματα

Απόσπαση προσοχής από την οικονομική κρίση

Η ανάλυση του Reuters, εστιάζει στο ότι η επιμονή του Ερντογάν στην ασφάλεια θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τη σκληρή οικονομική ύφεση, που θα επηρεάσει τις εκλογές του επόμενου έτους.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, πιέζοντας τα νοικοκυριά και μειώνοντας τα κέρδη, ενώ η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μη βιώσιμη νομισματική χαλάρωση σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος δανεισμού, για να τονώσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Όμως μια δημοσκόπηση του Οκτωβρίου έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν είχε αυξηθεί από περίπου τον Αύγουστο. Οι δημοσκόποι απέδωσαν αυτό το γεγονός στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής, όπως ο ρόλος του στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, καθώς και στη δημοσιονομική τόνωση.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου