Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Εξέγερση Ιταλών στρατηγών: «Δεν είναι δικός μας πόλεμος, ας σταματήσουμε να ακολουθούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες!»

Ο στρατηγός Leonardo Tricarico (φωτογραφία, παραπάνω), πρώην Αρχηγός του Επιτελείου της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και νυν Πρόεδρος του Ιδρύματος ICSA, δήλωσε σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία:

«Η ουδετερότητα; Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Και νομίζω ότι πριν πραγματοποιήσουμε τις απειλές επέκτασης της σύγκρουσης στο ΝΑΤΟ και από τις δύο πλευρές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η

σύγκρουση θα τερματιστεί. Και από αυτή την άποψη δεν βλέπω κανέναν να διαπράττει, αντιθέτως βλέπω μια ολόκληρη σειρά εμπρηστών που κάνουν ακριβώς το αντίθετο ».

Αυτός πρόσθεσε :

«Πρώτα από όλα, η χώρα μας θα πρέπει να κάνει τα πάντα, και δεν βλέπω ότι το κάνει, για να τελειώσει η σύγκρουση. Όταν λέω “κάντε τα πάντα”, εννοώ ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε μια κοινή θέση έναντι των εμπόλεμων χωρών με επικεφαλής τα κράτη, να σταματήσουν τους ελιγμούς τους, να προωθήσουν μια κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, ακόμη και με τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε συμφωνία με τον Alessandro Orsini, διευθυντή του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Luiss:

«Και εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο ενεργοποιείται η Ατλαντική αλληλεγγύη, τότε θα είναι δυνατό να συζητηθεί η διατήρηση των ιδρυτικών αντιλήψεων του ΝΑΤΟ, που προβλέπουν την εθελοντική υπηρεσία σε όλους, και τότε η Ιταλία θα να μπορεί να πει αν θέλει να υποστηρίξει ή να παραμείνει στο περιθώριο» – κατέληξε ο Tricarico – και θα μπορέσει να το κάνει μετά από μια ευρεία συζήτηση σε επίπεδο κοινής και θεσμικής γνώμης. Δεν είναι μια απλή απόφαση που παίρνει κανείς ενστικτωδώς.

«Πρόκειται για μια σύγκρουση από την οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Μάρκο Μπερτολίνι, ένας απόστρατος αντιστράτηγος του ιταλικού στρατού και τώρα επικεφαλής του τμήματος άμυνας του Fratelli. «Ιταλία:

«Ο πόλεμος ξεκίνησε με την επέμβαση της Ρωσίας, η οποία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ: είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ και καμία σχέση με την Ιταλία. . Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε ουδετερότητα ή οτιδήποτε άλλο».

Ο Ορσίνι είχε πει ότι η Ιταλία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη εάν η Ρωσία επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ:

«Αν αφορά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 5, που προβλέπει την επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας», απάντησε ο Μπερτολίνι.

«Αλλά», πρόσθεσε ο αντιστράτηγος iR, «μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει χτυπήσει χώρα του ΝΑΤΟ, αφού η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, και ακόμη και η αναφορά σε μια τέτοια πιθανότητα δηλητηριάζει μόνο τα πνεύματα και μειώνει τις πιθανότητες συμφιλίωσης. Θεωρώ απαραίτητο. Επαναλαμβάνω: «ουσιαστικό».

Για το αν ο πόλεμος που έγινε τους τελευταίους μήνες είναι δίκαιος ή άδικος, η συλλογιστική του Μπερτολίνι είναι αδιαμφισβήτητη:

«Στους Καθολικούς κύκλους, υπήρχε πάντα μια συζήτηση για το αν ένας πόλεμος είναι δίκαιος ή όχι. Πολλοί θεολόγοι το συζήτησαν, ο Άγιος Αυγουστίνος, ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης, και είπαν ποια ήταν τα κριτήρια ενός δίκαιου ή άδικου πολέμου. – θυμάται ο αντιστράτηγος που διοικούσε τις ειδικές δυνάμεις. – Νομίζω ότι για να θεωρηθεί ένας πόλεμος δίκαιος, πρέπει πάνω από όλα να είναι ο πόλεμος «δικός μας». Και αυτό δεν είναι».

πηγή: Unser Mitteleuropa

μέσω Euro-Synergies

reseauinternational.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου