Mεταξύ των πέντε πιο αδύναμων από δημοσιονομικής άποψης χωρών κατατάσσει την Ελλάδα η Fitch Ratings στην έκθεσή της «Global Fiscal Recovery Interrupted», με την πεντάδα να συμπληρώνουν η Ουκρανία, που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, η Σρι Λάνκα, η οποία αντιμετωπίζει σφοδρές κοινωνικές ταραχές, ο πολύπαθος Λίβανος και η Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν πιο έντονες σε κράτη με
ασθενέστερες δημοσιονομικές θέσεις – όπου η ανάκαμψη ήταν επίσης αργή, κάτι που συνέβαλε στην επιδείνωση των παγκόσμιων δημοσιονομικών μεγεθών.Αυτό επιβεβαιώνεται από το χάσμα μεταξύ των ισχυρότερων και πιο αδύναμων κρατών που ξεκίνησε να αυξάνεται το 2020, με την ψαλίδα να ανοίγει περισσότερο το 2022.
Ο μέσος όρος FFI των πέντε ισχυρότερων δημοσιονομικών θέσεων το 2019 (Μακάο, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Αζερμπαϊτζάν) ισοδυναμούσε με περίπου τέσσερις βαθμολογίες υψηλότερα από τον μέσο όρο των πέντε πιο αδύναμων δημοσιονομικών θέσεων (Λίβανος, Ιαπωνία, Σρι Λάνκα, Αίγυπτος και Ελλάδα).
Δεδομένου ότι τρεις από τις ισχυρότερες δημοσιονομικά χώρες ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Αραβικού Κόλπου, γίνεται αντιληπτό ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.
Βέβαια, η ανάκαμψη των κρατών που δεν εξάγουν πετρέλαιο αλλά διατηρούν ισχυρές θέσεις ήταν ήδη εμφανής το 2021, εφόσον η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν και η Σιγκαπούρη βρέθηκαν στην κορυφή, ενώ τα αδύναμα κράτη έγιναν οριακά πιο αδύναμα το 2021 και το 2022.
Η μεγαλύτερη δημοσιονομική απόκλιση συνάδει με τη μεγαλύτερη απόκλιση στις αξιολογήσεις.
Οι τρέχουσες παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες και αυτές που αναμένονται για το επόμενο έτος υποδηλώνουν συνεχιζόμενες δημοσιονομικές πιέσεις και υποβαθμίσεις στο μέλλον, αναφέρει η Fitch.
Επιβράδυνση το 2022
Η κρίση της Covid-19 οδήγησε σε 51 υποβαθμίσεις, έναντι 33 το 2020, που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ.
Η Fitch Ratings υποβάθμισε πολλές χώρες περισσότερες από μία φορές ενώ υπήρξαν έξι υποβαθμίσεις πολλαπλών βαθμίδων.
Οι ενέργειες αξιολόγησης οφείλονταν κατά κύριο λόγο στη δημοσιονομική επιδείνωση, με σχεδόν όλα τα κράτη να παρουσιάζουν μεγαλύτερα ελλείμματα, με αποτέλεσμα υψηλότερους δείκτες χρέους.
Η μέση αξιολόγηση των κρατών παγκοσμίως είναι 0,4 βαθμίδες χαμηλότερη από το τέλος του 2019.
Τα ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν μικρότερα σε σύγκριση με το 2020 για τα τρία τέταρτα των χωρών – το υψηλότερο ποσοστό από το 2004.
Οι δείκτες χρέους μειώθηκαν επίσης για τα περισσότερα κράτη το 2021, επωφελούμενοι από την ανάκαμψη.
Οι παγκόσμιοι διάμεσοι FFI (δημοσιονομικός δείκτης Fitch, που επιτρέπει συγκρίσεις δημοσιονομικών μεγεθών) για το 2022 και το 2023 επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη –αλλά πολύ πιο αργή– δημοσιονομική ανάκαμψη.
Με τους ρυθμούς 2022-2023, η διάμεση παγκόσμια δημοσιονομική θέση θα επανέλθει στο προ-πανδημικό επίπεδο το 2029.
Οι παγκόσμιες δημοσιονομικές επιδόσεις και προοπτικές επηρεάζονται από τις υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα, τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού, καθώς και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα επιτόκια πολιτικής αυξάνονται και η Fitch πιστεύει ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού.
Ωστόσο, σημασία έχουν τα πραγματικά επιτόκια, και ιδιαίτερα τα πραγματικά επιτόκια σε σχέση με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ – η σχέση που δείχνει τη δυναμική του χρέους.
Επιπλέον, θα χρειαστεί χρόνος για να αντικατοπτριστούν πλήρως τα υψηλότερα επιτόκια στις επιβαρύνσεις εξυπηρέτησης τόκων, ανάλογα με τα προφίλ ληκτότητας του χρέους.
bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου