Ο Economist σε άρθρο του για την Τουρκία προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που ο Ερντογάν έχει «βαφτίσει» ως «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» της χώρας του.
Στο άρθρο του ο Economist επικαλείται μαρτυρίες Τούρκων πολιτών που διαπιστώνουν τις δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους από την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος. Πολίτες διαφορετικών κοινωνικών τάξεων. Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που
έχουν φθάσει τα 250 ευρώ μηνιαίως και οι νεότεροι, ειδικά οι νέοι με σπουδές μαθαίνουν γερμανικά για να αναζητήσουν την τύχη τους στην πλούσια Γερμανία. Τα ΄χουμε ζήσει και τα ζούμε ακόμη στην Ελλάδα…Γιατί επιμένει ο Ερντογάν σε μια οικονομική πολιτική που ο Economist ονομάζει «παράλογο νομισματικό πείραμα»;
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις μειώσεις των επιτοκίων και επιδίωκει σκόπιμα ένα ασθενέστερο νόμισμα για να οδηγήσει ανάπτυξη. «Η ανταγωνιστική δύναμη της συναλλαγματικής ισοτιμίας οδηγεί σε αύξηση τις
επενδύσεις, την παραγωγή και την απασχόληση», δήλωσε ο Ερντογάν στις 22 Νοεμβρίου. Την επόμενη ημέρα η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 15%, η χειρότερη επίδοση των τελευταίων ετών.
«Η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει κατάρρευση νομίσματος στο παρελθόν. Σε λίγες περιπτώσεις, πιο πρόσφατα στα τέλη του περασμένου έτους, ο κ. Ερντογάν τελικά ενέδωσε και άφησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.
Αυτή τη φορά δείχνει αποφασισμένος να αντέξει. Οι απλοί Τούρκοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα. «Το συμφέρον είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα», λέει ο κ. Ερντογάν.
Η πραγματική αιτία είναι ο πρόεδρος και το αποτέλεσμα είναι μια κατεστραμμένη οικονομία»,καταλήγει το άρθρο του Economist.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου