Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, έκανε μια σύγκριση μεταξύ του κόστους επτά βιώσιμων διατροφών με μια παραδοσιακή διατροφή σε 150 χώρες, χρησιμοποιώντας τις τιμές των προϊόντων από το Διεθνές Πρόγραμμα Σύγκρισης της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στις χώρες με υψηλά εισοδήματα διαπιστώθηκε ότι:
- η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan) ήταν και η πιο προσιτή οικονομικά, μειώνοντας το κόστος κατά 1/3.
- η χορτοφαγική διατροφή (vegeterian) έρχεται δεύτερη σε αυτή την κατάταξη.
- η πιο ευέλικτη διατροφή (flexiterian), αυτή δηλαδή που περιλαμβάνει μικρές ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μείωνε το κόστος μέχρι και 14%.
- Αντίθετα, η pescaterian διατροφή, αυτή δηλαδή που ναι μεν είναι χορτοφαγική αλλά περιλαμβάνει και την κατανάλωση θαλασσινών, αύξανε το κόστος εώς και 2%.
Όσον αφορά τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως της Ασίας και της Αφρικής, οι ερευνητές συμπέραναν ότι μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή θα ήταν εώς και κατά 1/4 φθηνότερη σε σύγκριση με μια δυτική διατροφή, αλλά τουλάχιστον 1/3 πιο ακριβή από τις ισχύουσες διατροφές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα εστίασε σε ολόκληρα και φρέσκα τρόφιμα και δεν συμπεριέλαβε υποκατάστατα κρέατος ή την κατανάλωση γευμάτων σε take away ή σε εστιατόρια.
Με στόχο την ανάλυση των επιλογών που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος, η μελέτη εξέτασε διαφορετικές στρατηγικές. Συμπερασματικά, οι βιώσιμες διατροφές μπορούν να γίνουν προσιτές σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, όταν όμως η οικονομική ανάπτυξη, ειδικότερα στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες, συνδυάζεται με λιγότερη σπατάλη των τροφίμων και μια φιλική προς το περιβάλλον και την υγεία τιμολόγηση των αγαθών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου