Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους από την αρχή του έτους στην Κίνα, εξαιτίας του κορονοϊού και οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτός ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με
δημοσίευμα του CNBC, τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, η ανεργία στις μεγαλουπόλεις της Κίνας σημείωσε τιμή ρεκόρ το Φεβρουάριο, στο 6,2%, ενώ τον Ιανουάριο ήταν στο 5,3% και το Δεκέμβριο του 2019 στο 5,2%.
Όπως αναφέρεται, την τελευταία 20ετία στην Κίνα η ανεργία στις μεγάλες πόλεις κυμαίνεται μεταξύ του 4% και του 5%, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως τα οικονομικά και στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Κίνας συχνά αντιμετωπίζονται με δυσπιστία. 

Αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο η λίστα των ανέργων λόγω Covid-19

Ο κορονοϊός έχει κοστίζει τις ζωές περισσότερων από 3.200 ανθρώπων στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 140 χώρες από την αρχή του 2020, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τον ανακηρύσσει πανδημία, ενώ οι παγκόσμιες αγορές κατρακυλούν καταγράφοντας αρνητικά ρεκόρ.

Η Κίνα ήταν η πρώτη οικονομία που χτυπήθηκε από τον Covid-19, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι και η πρώτη που θα ανακάμψει.
Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου το 60% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - και μεγαλύτερο ποσοστό των μεγάλων - επανήλθαν σε λειτουργία, όμως οι αναλυτές τονίζουν πως δεν επανήλθαν σε προ-κορονοϊού επίπεδα.
Μάλιστα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την εργασία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά 9 εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους εντός του 2020, στην Κίνα, ως συνέπεια των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά.