Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εκρηκτικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά το απεριόριστο τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ

Εκρηκτικό ράλι σε όλα τα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η νέα απόφαση της ΕΚΤ η οποία χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τα κριτήρια σε ό,τι αφορά τις αγορές assets υπό το νέο έκτακτο "QE Πανδημίας". Ουσιαστικά, δεν τα χαλαρώνει απλά, άλλα άρει όλους τους
περιορισμούς και εφαρμόζει απεριόριστο τύπωμα χρήματος.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση της ΕΚΤ, η οποία δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ σε νομικό κείμενο, το issue limit το οποίο περιόριζε στο ένα τρίτο (33%) του χρέους του κάθε κράτους-μέλους τις αγορές κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, δεν ισχύει στο νέο έκτακτο QE.

Συγκεκριμένα η απόφαση της ΕΚΤ αναφέρει (στο Άρθρο 4) ότι για να διευκολυνθεί η απολεσματικότητα του νέου QE, το Άρθρο 5 της απόφασης 2020/188 (ECB/2020/9) δεν θα ισχύει. Το συγκεκριμένο άρθρο έλεγε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει έως το 33% των εκδόσεων χρέους.
Κατά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας η κεντρική τράπεζα είχε δηλώσει ότι "θα σκεφτεί" την άρση αυτού του περιορισμού.
 Η αλλαγή αυτή στη στρατηγική της δίνει απεριόριστα πλέον πυρομαχικά στην ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.
Στο νέο αυτό QE το οποίο θα διαρκέσει ολόκληρο το 2020 τουλάχιστον, θα συμπεριλαμβάνονται οι αγορές ομολόγων μικρότερων διαρκειών, μία κίνηση-ματ από την πλευρά της Λαγκάρντ η οποία επιβεβαιώνει την πρόσφατη δήλωσή της ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη δέσμευση της ΕΚΤ στο ευρώ καθώς η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,04% με πτώση της τάξης του 16% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ πτώση άνω του 11% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,56%.

Όπως σημειώνει στο Bloomberg η Bank Pictet & Cie η νέα απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί game changer για την αγορά ομολόγων. Ουσιαστικά αφαιρεί όλους τους περιορισμούς στις αγορές που μπορεί να κάνει, ενώ το νέο QE μπορεί να συνεχιστεί και το 2021 εάν χρειαστεί. 
Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται ισχυρό ράλι σήμερα και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στους τίτλους μικρής διάρκειας, οι οποίο και μπορούν πλέον να αγοραστούν από την ΕΚΤ.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η ΕΚΤ πλέον μειώνει την ανάγκη ενεργοποίησης άλλων εργαλείων όπως το πρόγραμμα ΟΜΤ που σχεδιάστηκε το 2012 από τον Μάριο Ντράγκι. 
Η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την τρέχουσα κρίση χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν να ενταχθούν στο ΟΜΤ. 
Θυμίζουμε πως το ΟΜΤ επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερο όγκο χρέους ενός κράτους ωστόσο αφορά τις χώρες που εντάσσονται στο ταμείο διάσωσης του ESM και έχει αρκετούς περιορισμούς.

Οι αναλυτές ήδη προβλέπουν σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 237 μ.β από 410 μ.β που είχε βρεθεί την ημέρα πριν την απόφαση του νέου έκτακτου QE. 
Όπως εκτιμά η ABN Amro, έως το τέλος του 2020 το ελληνικό spread θα έχει μειωθεί κατά 40%: στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθεί στις 225 μ.β, στο τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει στις 185 μ.β, στο τέταρτο τρίμηνο θα βρεθεί στις 160 μ.β, ενώ το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα των 150 μ.β. 
Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Citi, το ελληνικό spread θα κινηθεί στις 200-220 μ.β στο β’ και το γ’ τρίμηνο, ενώ στο υπόλοιπο του έτους θα υποχωρήσει στις 150 μ.β.

 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου