Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κλείνουν εμπορικά καταστήματα, εστίαση, αθλητικές εγκαταστάσεις – Τι παραμένει ανοιχτό, αναλυτική λίστα

Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα
εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες, όλη η εστίαση εκτός ντελίβερι και take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τις ανοιχτούς χώρους για μεμονομένη άθληση, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία.

Τι κλείνει

Σύμφωνα με την τελική λίστα, κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα Shops in a shop, εκπτωτικά χωριά, εμπορικά κέντρα, mall.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εστίασης, κλείνουν όσες έχουν αποκλειστικά παροχή καθισμάτων και σερβιρίσματος.  Εξαιρούνται τα delivery ενώ  για τις περιπτώσεις take away, ο γενικός κανόνος είναι καμία ουρά πάνω των 5 ατόμων. Όσες επιχειρήσεις μείνουν ανοικτές δεν δικαιούνται αναστολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μπορούν να λάβουν ενίσχυση σε περίπτωση μείωσης του τζίρου τους.
Κλειστές θα παραμείνουν και οι εταιρείες catering, όπως και καφετέριες, καφενεία, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Επίσης οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες θεαμάτων.  Επίσης τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι λέσχες παιχνιδιών και τα καζίνο θα παραμείνουν κλειστά, με εξαίρεση τα διαδικτυακά καταστήματα και τους πλανόδιους πωλητές λαχείων.
Κλείνουν επίσης μουσεία καθώς και αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.
Κλειστά θα παραμείνουν και τα πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ), με εξαίρεση τους ανοιχτούς χώρους.
Κλείνουν επίσης αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία, εξαιρουμένων των ανοιχτών χώρων για μεμονωμένη άθληση. ‘
Κλειστοί θα παραμείνουν τέλος κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, καθώς και μαγαζιά για τατουάζ και piercing.

Τι μένει ανοιχτό

Σύμφωνα με την λίστα της κυβέρνησης, μένει ανοιχτός ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πέρα από αυτό που εξαιρείται πιο πάνω.
Ανοιχτά παραμένουν τα ξενοδοχεία, αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με δυνατότητα να ρυθμίζουν τα μπαρ και τα εστιατόριά τους, προκειμένου να εξυπηρετούν αποκλειστικά όσους διαμένουν σε αυτά.
Ανοιχτό παραμένει το λιανεμπόριο τροφίμων, οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία χωρίς καθίσματα.
Τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.
Οι καφετέριες μόνο για διανομή προϊόντων και take away.
Ανοιχτές και οι τράπεζες, με οδηγία για παρουσία προσωπικού έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα.
Ανοιχτοί οι ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι μετά από άδεια του ΕΟΔΥ.
Τα τηλεφωνικά κέντρα, με οδηγία οι υπάλληλοι να έχουν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.
 Οι εκκλησίες, οι μονές και άλλοι θρησκευτικοί χώροι.


Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων επειδή παρατηρήθηκε ότι οι πολίτες δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες για περιορισμό τους, προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να σκαρφαλώσουν πλέον στα 190, διασκορπισμένα σε πολλές περιοχές της χώρας.
«Είχα πει ότι θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας.

 Και ειδικά όσους έχουν ανάγκη. Σήμερα και μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Επιδημιολόγων, επεκτείνουμε τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, προκειμένου να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά» είπε ο κ.Κικίλιας ξεκινώντας την ενημέρωση. «Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους. 
 Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης.
Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευτούμε, δεν τηρούνται. Θα πω ξανά ότι δίνουμε μία μάχη που θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», πρόσθεσε ο κ.Κικίλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου