Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί η Dogus πούλησε το ποσοστό της στο Χίλτον

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Την πρώτη σημαντική αποεπένδυση από την ελληνική αγορά, επτά χρόνια μετά την είσοδό του στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, σηματοδοτεί η πώληση του 49% του ομίλου Dogus, με επικεφαλής το δισεκατομμυριούχο Φερίτ Σαχένκ, στο Χίλτον.
Το 2016 η Dogus, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding, κοινοπρακτικά με την ΤΕΜΕΣ (ελέγχει το μεσσηνιακό θέρετρο Costa Navarino) απέκτησε το 97,3% του Χίλτον, πλειοδοτώντας, τότε, στον
διαγωνισμό της Alpha Bank
Ωστόσο, αφότου εξασφαλιστεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το 49% των Τούρκων θα αποκτήσει ο σαουδαραβικός όμιλος Olayan, που ελέγχει και το 25% του Costa Navarino και δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ακινήτων από το 1972.

Σταδιακή αποεπένδυση
Από τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε η Dogus εγκαινίασε την παρουσία της στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας με τη Lamda Development joint venture για την εκμετάλλευση της Μαρίνας Φλοίσβου, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην για τον τουρκικό όμιλο.

 Όπως φανερώνουν οι τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις (2017) της Dogus, από το 2013 έως και το 2014, η καθαρή κερδοφορία βαίνει συρρικνούμενη, ενώ τη διετία 2015-2016 ο τουρκικός όμιλος εμφάνισε ζημίες.
H πώληση της συμμετοχής της στο Χίλτον φαίνεται ότι υπήρξε επιβεβλημένη για την Dogus, με στόχο την άντληση ρευστότητας. Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και η αποπληρωμή υψηλού δανεισμού σε δολάρια έχει δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην εταιρεία, με τα "πωλητήρια” να αποτελούν την πρώτη απάντηση στην κρίση της Dogus. 

Υπερπολυτελή ξενοδοχεία, όπως το Grand Hyatt στην Κωνσταντινούπολη, το Capri Palace στη Ιταλία και άλλα στο Ντουμπάι είναι ορισμένα από τα assets που σχεδιάζει να πουλήσει η Dogus ως τμήμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
"Αντιλαμβανόμαστε ότι η Dogus διαθέτει ένα λεπτομερές σχέδιο διάθεσης τμήματος των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της, με στόχο την άντληση ποσού ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2019”, σημείωναν οι αναλυτές της  Standard & Poors, που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου σε B- τον περασμένο Οκτώβριο.
Το 2013, η Dogus αγόρασε το 51% της εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη, με την D-Marin να διαθέτει συμμετοχές στις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας (Γούβια) και Λευκάδας.

Η τελευταία μεγάλη επένδυση της Dogus αφορά το θέρετρο του Αστέρα Βουλιαγμένης, συμμετέχοντας με 33% στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (που διαχειρίζεται το Apollo Investment HoldCo και έχει ως μέτοχο την AGC Equity Partners).
Ταυτόχρονα, η Dogus έχει καταθέσει, από κοινού με την Lamda Development, δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου.

Ο Φερίτ Σαχένκ έχει βάλει πωλητήριο και στην εξαώροφη πολυκατοικία στο Κολωνάκι, που είχε αγοράσει προς 4 εκατ. ευρώ το 2015, με το deal να βρίσκεται στο τελικό στάδιο. 
To 2018 o Σαχένκ κατέλαβε την 1.020η θέση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes (σε σύνολο άνω των 2000), διαθέτοντας περιουσία ύψους 2 δισ. δολαρίων.
 Στην κατάταξη του 2017, βρισκόταν στην 973η θέση, ενώ τo 2006, με περιουσία, ύψους 1,5 δισ. δολ., ήταν στην 512η θέση.
Η Dogus εμφανίζει διαφοροποιημένη δραστηριότητα στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του αυτοκινήτου, των κατασκευών, των μέσων ενημέρωσης, του τουρισμού, του retail, των αερομεταφορών, της αγοράς ακινήτων, της ενέργειας και της διαχείρισης μαρίνων.

Καθαρή κερδοφορία (€ εκατ. )

2013

2014

2015

2016
21,1
10
-71,6
-351,7


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου