Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Συνεχίζει το ράλι του Φεβρουαρίου το Χρηματιστήριο

Συνέχεια στην άνοδο έδωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την πλειονότητα των τίτλων του, ιδίως τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνεχίζει το ράλι του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις. 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 677,17 μονάδες, ενώ
σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 671,59 μονάδων (+0,01%) και 679,60 μον. (+1,21%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 16,6 εκατ. τεμάχια, με τα 16 εκατ. να διακινούνται στη Eurobank.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,92%, στις 1.784,84 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.113,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,11% στις 456,0 μονάδες.
Αν και ενδοσυνεδριακά ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε αρκετά υψηλότερα (+3,89%), η αγορά έδειξε ότι είναι ιδιαιτέρως προσεκτική καθώς ο κλαδικός δείκτης έχει εισέλθει στην κρίσιμη ζώνη των 460-480 μονάδων. Το σενάριο της συγκέντρωσης δυνάμεων, καθώς έχει προηγηθεί ήδη ένα ράλι ανόδου άνω του 20%, αρχίζει να λαμβάνει μεγαλύτερες πιθανότητες, καθώς η αγορά θα περιμένει προφανώς το νέο πλαίσιο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, το οποίο εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ τραπεζιτών, κυβέρνησης και θεσμών. 

Επί της ουσίας, αυτό που έχει μπροστά της η αγορά είναι η αξιολόγηση του σχεδίου του νέου νόμου που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου να κατατεθεί στη Βουλή. Βέβαια, έχουν υπάρξει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νέων σχεδίων, εντούτοις αυτές στηρίζονται τόσο σε πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο, όσο και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο προτελευταίο υπουργικό συμβούλιο. 
Πάντως, αυτές οι εκτιμήσεις (UBS, Deutsche Bank) αναφέρονται με θετικά λόγια στο νέο πλαίσιο, αν και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα είναι εκείνο που θα αλλάξει άρδην τις προοπτικές μείωσης των προβληματικών assets στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, εάν αξιολογήσει κανείς όλα τα εργαλεία που θα βρίσκονται στη διάθεση των τραπεζών, καθώς και στις προσπάθειες των ιδίων, οι προοπτικές δεν είναι και τόσο αρνητικές. 
Αυτό βλέπει και η αγορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και κινείται θετικά, βαίνοντας μάλιστα προς την πέμπτη ανοδική, προεξοφλώντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τον κλάδο. Ένας κλάδος που σταδιακά θα πρέπει να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ώστε να αρχίσει και η υπόλοιπη αγορά να μπαίνει στο ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών. 
Μόνο έτσι μπορεί ο Γενικός Δείκτης να αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (689 μονάδες ο απλός και 680 μονάδες ο "επιθετικός"), όπου και είναι το μεγάλο επόμενο στοίχημα του ΧΑ. Βέβαια, οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αντιστάσεων, με το εγχείρημα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο εάν δεν υπάρξει κάποιος σημαντικός καταλύτης. Πάντως, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η θετική στάση αναμονής ευνοεί το ΧΑ στο να απορροφά βραχυπρόθεσμα κέρδη κατοχυρώνοντας μέρος αυτών.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ξεχώρισε σήμερα, αφού έκλεισε με κέρδη 6,75%, αλλά με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ανεκτέλεστες πωλήσεις που τέθηκαν στις δημοπρασίες, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της +5,06%.
 Κέρδη 3,12% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ενώ η Grivalia έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Jumbo, ΟΤΕ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Σαράντη, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου