Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΧΑ: Οι προοπτικές για τράπεζες, blue chips και... «μικρομεσαίους»



Oι αριθμοί μπορεί να δείχνουν πως είναι με το μέρος των ελληνικών μετοχών, ωστόσο καταλύτης για μια ουσιαστική άνοδο τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα είναι η απουσία έντονων αρνητικών εξελίξεων στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με ένα εγχώριο φιλοεπιχειρηματικό μετεκλογικό αφήγημα.

Επί του παρόντος, πάντως, οι οπαδοί του τραπεζικού κλάδου ποντάρουν σε… άσους που θα
βγουν από τις διοικήσεις των ομίλων και θα αποτρέψουν σενάρια επανακεφαλαιοποιήσεων «τύπου 2015».

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των ισχυρών εταιρειών άλλων κλάδων, αυτές συνήθως είτε ανακτούν τελευταία ένα τμήμα των προηγούμενων απωλειών τους, είτε ακόμη συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, καθώς βρίσκονται ένα βήμα από τα υψηλά τους.
Σε κάθε περίπτωση, χρηματιστηριακοί παράγοντες προτείνουν επαγρύπνηση, μικτά χαρτοφυλάκια με σημαντικά ποσοστά μετρητών, επιλεγμένους μετοχικούς τίτλους και μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική.
Ζούμε σε μια χρηματιστηριακή αγορά τριών ταχυτήτων.
Η πρώτη αφορά τις τράπεζες, που συνεχίζουν να χάνουν έδαφος από την αρχή του έτους, ωστόσο κάποιοι έχουν αρχίσει να αισιοδοξούν πως -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (βλέπε έμμεση κρατική στήριξη)- το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν για κεφαλαιακή ενίσχυση οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι σχετικά περιορισμένο και πιθανότατα με όρους που δεν θα… εξαϋλώνουν τις θέσεις των σημερινών μετόχων, όπως για παράδειγμα είχε γίνει στα τέλη του 2015 (τρίτη ανακεφαλαιοποίηση). Άλλωστε, οι τρέχουσες τιμών των τραπεζικών μετοχών δείχνουν να έχουν ήδη ενσωματώσει (προεξοφλήσει) σε πολύ σημαντικό βαθμό ένα σενάριο νέας ανακεφαλαιοποίησής τους.
Γεγονός είναι άλλωστε ότι η αγορά «πριμοδότησε» ως ένα βαθμό τη μετοχή της Eurobank καθώς η διάχυση που θα προκύψει από την απορρόφηση της Grivalia θα γίνει με «αξιοπρεπείς» όρους και όχι σε «περιβάλλον 2015».
Θετικά επίσης επηρέασε τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η απόφαση του SSM να μειώσει στο 3,25% από 3,75% την ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια για τον «Πυλώνα ΙΙ».

Γενικότερα, δεν λείπουν οι αισιόδοξοι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι οποίοι αναγνωρίζουν μεν τις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός κλάδος, ωστόσο πιστεύουν πως οι ελληνικοί όμιλοι έχουν κάποιους… άσους στο μανίκι τους που θα τους βοηθήσουν στη δύσκολη προσπάθειά τους.

Οι ισχυροί

Η δεύτερη ταχύτητα αφορά σειρά ισχυρών εταιρειών όλων των κεφαλαιοποιήσεων που, αφού είχαν γνωρίσει αξιοσημείωτη πτώση από τα υψηλότερα σημεία του 2018, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να ανακτούν αξιοσημείωτο τμήμα των απωλειών τους. Για παράδειγμα, ο Μυτιληναίος βρίσκεται σήμερα γύρω στο 1 ευρώ ψηλότερα από το χαμηλό του Νοεμβρίου, η Motor Oil έχει κερδίσει πάνω από 2 ευρώ σε σχέση με το χαμηλό του ίδιου μήνα, η Jumbo έχει σημειώσει γύρω στο 30% από το χαμηλό του Οκτωβρίου του 2018, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα που είχε πέσει τον Δεκέμβριο στα 4,1 ευρώ, σήμερα έχει βρεθεί πάνω από τα 4,5. Ανάλογη εικόνα επιδεικνύουν και άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως π.χ. ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola HBC.

Οι μικρομεσαίοι

Και, τέλος, η τρίτη ταχύτητα μια πλειάδα εισηγμένων εταιρειών κυρίως από τη μέση και χαμηλή κεφαλαιοποίηση, η οποία εξακολουθεί να αποφέρει πολύ υψηλά κέρδη κατά την τελευταία τριετία και αυτή την περίοδο βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά των τελευταίων ετών, με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Profile, Quest Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, Μύλοι Λούλη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, AS Company ΑΣΚΟ +2,90% και Εβροφάρμα.
«Υπάρχει κινητικότητα. Η εταιρεία μας πηγαίνει καλά και έχουμε κρούσεις μεγάλων ιδιωτών επενδυτών και ξένων funds, οι οποίοι ζητούν να πάρουν θέση στην εταιρεία μας», δηλώνει χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, προσθέτοντας: «Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες καλές εταιρείες διαφόρων κλάδων.

Πιστεύω ότι η ζήτηση για ελληνικές μετοχές μπορεί να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο 2019, στον βαθμό που δεν δούμε κάποια πολύ αρνητική εξέλιξη στις διεθνείς αγορές και φυσικά από τη στιγμή που η αγορά σταματήσει να τηρεί στάση αβεβαιότητας λόγω των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και του σχετικού πολιτικού ρίσκου.
 Το πλεονέκτημα της ελληνικής αγοράς είναι ότι έχει υποαποδώσει έντονα σε σχέση με τις άλλες αγορές κατά τα τελευταία δέκα χρόνια και πως μπορεί να λανσάρει το αφήγημα της ανάκαμψης σε μια περίοδο όπου η διεθνής οικονομία δείχνει αρκετά κουρασμένη.
Όλα αυτά (μείωση κινδύνου, αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος) δεν είναι απαραίτητο να συμβούν τον προσεχή Οκτώβριο, όταν δηλαδή λήγει η συνταγματική θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Αντίθετα, ενδεχομένως να δούμε ένα τέτοιο σενάριο είτε τον Μάιο (βλέπε πιθανότητα πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων τον συγκεκριμένο μήνα) είτε ακόμη και νωρίτερα, στον βαθμό που η χρηματιστηριακή αγορά συνηθίζει να προεξοφλεί γεγονότα και καταστάσεις.
Το στοίχημα για το Χ.Α. θα παιχτεί στο κατά πόσο από την όλη (προ)εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να προκύψει το αφήγημα (story) ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει (όποια κι αν είναι αυτή) θα επιδιώξει -είτε θέλοντας, είτε επειδή είναι αναγκασμένη- να αντιμετωπίσει άμεσα τα πολλά υπάρχοντα προβλήματα και να δημιουργήσει ένα φιλοεπιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις. Αν γίνει αυτό, τότε η ζήτηση για ελληνικές μετοχές θα μπορούσε να τονωθεί σημαντικά. Καλύτερα θα ήταν οι εκλογές να μην πάνε πέραν του Μαΐου».

Αισιόδοξα... νούμερα

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι ελληνικές μετοχές έχουν τα νούμερα με το μέρος τους (δείκτες P/E με βάση τα αναμενόμενα αυξημένα εταιρικά κέρδη για τη διετία 2018-2019, προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας +2%-2,5% μέσα στο 2019, μέση απόδοση χρηματικών διανομών στο 2,9% για τις μη τραπεζικές μετοχές με βάση τις διανομές 1,3 δισ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου το 2018 και τις τρέχουσες αποτιμήσεις των εισηγμένων στο Χ.Α.), αλλά θα πρέπει να πείσουν πως η οικονομική κατάσταση δεν θα ξεφύγει από τα χέρια της χώρας.
Για παράδειγμα (μετά την πρώτη έκδοση ομολόγου και την υποχώρηση του yield των δεκαετών κρατικών τίτλων κάτω από το 4%) καλό θα ήταν να υπάρξει μια συνεχής ροή ομολογιακών εκδόσεων από το ελληνικό Δημόσιο -κατά προτίμηση με αποκλιμακούμενο επιτόκιο- με στόχο να δημιουργηθεί η εντύπωση ολικής επαναφοράς της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες συνδυαστικές κινήσεις (είτε αυτές προέρχονται από το εξωτερικό, είτε από τις δράσεις των ίδιων των τραπεζών) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Και, τέλος, θα πρέπει να πειστούν οι διεθνείς αγορές ότι η χώρα θα σταματήσει σύντομα να εμφανίζει σημεία έντονης μεταρρυθμιστικής κόπωσης και δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Οι επόμενοι πρωταγωνιστές

Ποιες όμως μετοχές θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα σενάριο ανοδικής κίνησης στο Χ.Α.; Εδώ οι γνώμες των παραγόντων της αγοράς διαφοροποιούνται σημαντικά. Άλλοι πιστεύουν κυρίως στους τίτλους που προσφέρουν αξιοσημείωτες μερισματικές αποδόσεις, άλλοι ποντάρουν στις εξωστρεφείς εταιρείες και, τέλος, ορισμένοι τρίτοι σε καλές εταιρείες όλων των κεφαλαιοποιήσεων που διαθέτουν δυναμική προσέλκυσης ευρύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος είτε από την Ελλάδα είτε κυρίως από το εξωτερικό.
Οι τελευταίοι αναφέρονται ενδεικτικά στο πόσο μεγάλες αποδόσεις απέφεραν στους επενδυτές γνωστοί όμιλοι του κλάδου της υγείας όπως του Υγεία και του Ιασώ, επειδή ξένα funds ενδιαφέρθηκαν να παίξουν ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση του χώρου. Αντίστοιχα, καλές τιμές θα μπορούσαν να προσφερθούν και σε μετόχους μικρότερων εταιρειών από υποψήφιους αγοραστές, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη εξαγορά της Κρητών Άρτος από ινδικό πολυεθνικό όμιλο.


Στέφανος Kοτζαμάνης

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου