Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Τραπεζίτες – κυβέρνηση: Ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού για τα κόκκινα στεγαστικά – Τα λεφτά θέλουν οι τραπεζίτες, τους ψήφους θέλει η κυβέρνηση

Κυβέρνηση και τραπεζίτες θα έχουν σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία χαρακτηρίζεται ως «τελευταία ευκαιρία» για τη γεφύρωση των μεταξύ τους διαφορών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασίας της πρώτης κατοικίας.  

Οι τράπεζες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους από τους δανειολήπτες και η
κυβέρνηση θέλει εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων να …πουλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη “προστασία” στην εκλογική πελατεία.
Η αγωνία των τραπεζιτών στο κατακόρυφο, καθώς “βάλλονται” και από τους ευρωπαικούς θεσμούς που ζητούν γρήγορες λύσεις και πλειστηριασμούς.

Ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον ν.Κατσέλη  θα πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί από την 1η Μαρτίου 2019.
Πριν από τη συνάντηση με τους τραπεζίτες θα προηγηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με κυβερνητικά στελέχη και συγκεκριμένα με τους  κ.κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, Δημήτρη Λιάκο, Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.
Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προβλέπει υψηλά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, συσχέτιση της δόσης με την αξία του ακινήτου, διαγραφή μέρους του δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιδότηση της δόσης των πιο αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών.
Οι τράπεζες όμως δεν συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως τα κριτήρια ένταξης είναι περισσότερο διευρυμένα από όσο πρέπει και ως εκ τούτου εγκυμονεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων από οφειλέτες που ακόμα και αν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους, θα θεωρήσουν το νέο πλαίσιο ως έμμεση μορφής «σεισάχθεια».

Που διαφωνούν κυβέρνηση – τράπεζες:

-Στο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση από 280.000 ευρώ σήμερα (όρια προστασίας από 180.000 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά) επί των εμπορικών τιμών, δέχεται νέο όριο τις 130-150.000 ευρώ, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί  και οι τράπεζες θεωρούν ότι η εξίσωση δεν βγαίνει με πάνω από 100.000.
-Οι τράπεζες διαφωνούν, αλλά η κυβέρνηση θέλει  η προστασία στην πρώτη κατοικία να χορηγείται όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τις περιπτώσεις ακινήτων που συνιστούν πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν μπει ως εξασφαλίσεις σε δάνεια για επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα.
– Οι τράπεζες διαφωνούν, αλλά η κυβέρνηση θέλει, να επανεξεταστούν και περιπτώσεις δανειοληπτών που έχασαν στα δικαστήρια την προσφυγή για ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη. Άποψη της κυβέρνησης είναι ότι πολλοί αδικήθηκαν, γιατί οι τράπεζες καθυστέρησαν να τους εκδώσουν τα σχετικά δικαιολογητικά.
-Οι τράπεζες λένε “ναι” στο “κούρεμα” για τα δάνεια που θα μπουν σε ρύθμιση, αλλά το ποσόν να διαμορφώνεται για την κάθε περίπτωση δανειολήπτη ξεχωριστά. Αντίθετα, η κυβέρνηση, θέλει οριζόντιο “κούρεμα”, γιατί αυτό εύκολα “πωλείται” στο εκλογικό ακροατήριο.

Ουσιαστικα, η κυβέρνηση θέλει για δάνειο π.χ. 200.000 ευρώ και τρέχουσα αξία ακινήτου 100.000 ευρώ, να “κουρεύεται” η διαφορά των 100.000 ευρώ και το εναπομείναν ποσό να αποτελεί νέα δανειακή σύμβαση 20ετούς διάρκειας με χαμηλό επιτόκιο.
Τη δόση που θα προκύπτει από αυτή τη ρύθμιση, θα επιδοτεί κατά 33% το κράτος.

bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου