Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Ράλι εώς και 40% στις ελληνικές τράπεζες σε χρόνο... dt

Ισχυρό ράλι έως και 40% σημειώνουν οι τιμές των ελληνικών συστημικών τραπεζών από τα χαμηλά επίπεδα 52 εβδομάδων, τα οποία για τις περισσότερες αποτελούν και ιστορικά χαμηλά και τα οποία σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα με εξαίρεση την Eurobank η οποία βρέθηκε στα χαμηλά της τον Νοέμβριο του 2018.
Παρά το χτίσιμο νέων short θέσεων των βρετανικών funds -τα οποία έχουν "εγκατασταθεί" στην
ελληνική αγορά εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο τραπεζικός κλάδος έχει καταφέρει να ανακάμψει σημαντικά από το έντονο σφυροκόπημα που έχει δεχθεί το 2018 και που είχε στείλει τις μετοχές του έως και 80% χαμηλότερα, με την συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να βυθίζεται στα 3,6 δισ. ευρώ.

Εδώ και καιρό οι αναλυτές τόνιζαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει "χειροπιαστή" πρόοδος σε ότι αφορά τον μεγάλο πονοκέφαλο του κλάδου, το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη των μετοχών τους αλλά και να δοθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο σήμα για διατηρήσιμη ανοδική τάση.
Αν και η μεταβλητότητα της ελληνικής αγοράς λόγω και της σημαντικής ρηχότητάς της σημαίνει πως ένα ράλι εύκολα μπορεί να σβήσει, όπως και συνέβη μετά το +30% του Απριλίου του 2018 που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης και μετά ακολούθησε το "σφυροκόπημα" του Μαΐου αλλά και του υπόλοιπου έτους, ωστόσο οι αναλυτές υπογραμμίσουν πως οι εξελίξεις των  τελευταίων ημερών έχουν δώσει νέα πνοή στον κλάδο.
Η συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη – αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις που μπορεί να τινάξουν την αξιολόγηση της Κομισιόν στον αέρα, σε συνδυασμό με την κατάθεση χθες από την ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν του σχεδίου για την μείωση των κόκκινων δανείων, αποτελούν βήματα που οι επενδυτές ήθελαν να δουν για να έχουν περισσότερη ορατότητα.
Η έγκριση ενός σχεδίου για τα NPLs εκτιμάται ότι θα αποτιμηθεί έντονα θετικά από τους επενδυτές, όπως το ίδιο θα κάνει και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ετσι, από τα χαμηλά 52 εβδομάδων τα οποία σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, η Τράπεζα Πειραιώς – παρά την μεταφορά της από τον οίκο FTSE στον Small Cap των αναδυόμενων αγορών από τον Mid Cap όπου βρισκόταν – σημειώνει εκρηκτική άνοδο της τάξης του 40%.Η Εθνική έχει σημειώσει κέρδη 37,4% από τις 21 Ιανουαρίου όπου και άγγιξε χαμηλά 52 εβδομάδων, η Alpha Bank είναι στο +30,5% από τα δικά της χαμηλά και η Eurobank έχει σημειώσει άνοδο 27,10% από τον Νοέμβριο του 2018 όπου και είχε βρεθεί σε χαμηλά 52 εβδομάδων. Ο τραπεζικός δείκτης ο οποίος στις 21 Ιανουαρίου βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά και στις 372 μονάδες, έχει ανακάμψει κατά 24,2%.

© Παρέχεται από: Capital.gr γ (*τρέχουσα τιμή = όπως διαμορφωνόταν στο ταμπλό στις 12:00)

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη τις πιο πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες, στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές τους στο ταμπλό έχουν ξεπεράσει τις τιμές-στόχους που τους έδιναν.
Στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας η UBS έδωσε για την Alpha Bank τιμή-στόχο τα 1,27 ευρώ και σύσταση Buy, για τη Eurobank επίσης Buy και τιμή-στόχο το 0,78 ευρώ, για την Εθνική τηρεί σύσταση neutral και τιμή-στόχο το 1,15 ευρώ, ενώ sell συστήνει για την Πειραιώς με τιμή-στόχο το 0,48 ευρώ.
Η KBW στις 10 Ιανουαρίου προχώρησε σε μείωση της σύστασής της για την Εθνική Τράπεζα σε underperform από marketperform, ενώ παράλληλα "έκοψε" την τιμή-στόχο στα 0,80 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν.
Για την Eurobank, η τιμή-στόχος ήταν τα 0,47 ευρώ από 2,75 ευρώ πριν και σύστασή underperform, για την μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς έδωσε τιμή-στόχο τα 0,70 ευρώ από 2,75 ευρώ πριν και underperform  και για την Alpha Bank market perform και τιμή-στόχο το 1,1 ευρώ.
Την ίδια ημέρα, η Deutsche Bank μείωσε τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών αλλά διατήρησε τις συστάσεις της.
Για την Εθνική, η τιμή στόχος ήταν στα 1,40 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν και η σύσταση buy, για την Alpha Bank στα 1,50 ευρώ από 2 ευρώ πριν και σύσταση buy, ενώ για την Πειραιώς στα 0,70 ευρώ, από 2,16 ευρώ προηγουμένως και σύσταση hold.
 Η D.B δεν καλύπτει την μετοχή της Eurobank καθώς είναι σύμβουλός της στο σχέδιο για την μείωση των NPEs.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, είναι ξεκάθαρο πως χωρίς τον τραπεζικό κλάδο το Χ.Α. δεν μπορεί να σπάσει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, ενώ για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης επιτακτική ανάγκη είναι η συνέχιση και επιτάχυνση των ενεργειών γύρω από αυτόν.
Στα θετικά για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υπολειπόταν από την υπόλοιπη αγορά, είναι η συμφωνία σε σχέση με τον νέο νόμο Κατσέλη, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance.

Πάντως, όπως αναφέρει, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να συνεχίζουν να είναι διστακτικοί, περιμένοντας και την ανακοίνωση των εκλογών, γεγονός που μπορεί να δώσει, βραχυπρόθεσμα, σοβαρή ώθηση στην αγορά, ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να περιμένει νέα σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και μια σοβαρή τραπεζική λύση για να κινηθεί πιο επιθετικά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, επικεφαλής επενδύσεων της Merit,  η συμπεριφορά των τραπεζών στις επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμη, καθώς ο κλαδικός δείκτης προσεγγίζει τα πρώτα επίπεδα σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων στην ζώνη των 460-480 μονάδων. Για να υπάρχουν ελπίδες βιώσιμης ανοδικής κίνησης πάνω από τις 690 μονάδες για τον γενικό δείκτη θα απαιτηθούν και οι ανάλογοι θετικοί καταλύτες που θα την τροφοδοτήσουν.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου