Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Σχίσμα προανήγγειλε η Μόσχα- Διχασμός στην Ορθοδοξία

του Γιάννη Παπανικολάου

Ο περίφημος Τόμος της Αυτοκεφαλίας υπογράφτηκε και παραδόθηκε στους Ουκρανούς το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. 

Ολοκληρώθηκαν έτσι και τυπικά οι διαδικασίες που ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες με τις έντονες πιέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης που διακαώς επιθυμούσε να σπάσει τους δεσμούς από τη Ρωσία και στο κομμάτι της Ορθόδοξης Πίστης.


Ποια θα είναι όμως η επόμενη μέρα στην Ουκρανία;
Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται και οι
πιστοί αναζητούν απαντήσεις, αγωνιώντας για την επόμενη μέρα στη χώρα αλλά και στην Ορθοδοξία γενικότερα.
Γιατί η παράδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας δεν κλείνει το ζήτημα.
Αναρωτήθηκε κανείς εάν ο νέος Μητροπολίτης που διορίσθηκε από το Φανάρι θα έχει την αποδοχή του λαού της Ουκρανίας;
Αναρωτήθηκε κανείς γιατί η Αυτοκεφαλία δόθηκε από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου χωρίς την πραγματοποίηση μιας Πανορθοδόξου Συνόδου;

Αναρωτήθηκε κανείς γιατί ένα θρησκευτικό γεγονός μετατράπηκε σε πολιτικό με την εμπλοκή προσώπων και παραγόντων που ουδεμία σχέση έπρεπε να έχουν με το εν λόγω ζήτημα;

Και από την άλλη, αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν τη νέα Εκκλησία που έχει δημιουργηθεί.
Η Πολωνική Εκκλησία, το Πατριαρχείο Σερβίας και το Πατριαρχείο Αντιοχείας μαζί με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, ίσως και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας φαίνεται ότι αρνούνται να αποδεχτούν την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία.
Ποιοι τελικά θα την αναγνωρίσουν;

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές.
Οι σχέσεις εντός της Ορθοδοξίας έχουν διαρραγεί.
 Το Πατριαρχείο Μόσχας είχε προειδοποιήσει για την επόμενη μέρα και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, π. Αλέξανδρου Βολκόφ είναι ενδεικτικές, μετά την υπογραφή και την παράδοση του Τόμου κάνοντας λόγο για σχίσμα.
Είπε χαρακτηριστικά: «Δε χρειάζονται πρόσθετα σχόλια, επειδή από τη μία έχουν ειπωθεί τα πάντα, από την άλλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης πλέον έχει μπει στο δρόμο του σχίσματος, επιβεβαιώνοντας πια για πολλοστή φορά αυτή την κατεύθυνση της πορείας του. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ο Πατριάρχης Κύριλλος του έστελνε επιστολές, εκείνος συνεχίζει να στηρίζει και πλέον να ηγείται του σχίσματος, γι’αυτό έχουν καεί όλες οι γέφυρες και δεν νομίζω να έχουμε να προσθέσουμε κάτι.

Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που βρίσκεται στην πνευματική συγγένεια με τη μητέρα Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δε θα χαθεί, το καθεστώς της για τη Ρωσική Εκκλησία δε θα αλλάξει. Οι σχισματικοί θα παραμένουν σχισματικοί, όπως και να αυτοαποκαλούνται. Δε νομίζω ότι οι προσπάθειες που κάνουν οι πολιτικοί και οι σχισματικοί, μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του αριθμού των πιστών και εν γένει σε κάποια άνοδο της εκκλησιαστικής ζωής.

Οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο έχει βραχύχρονη προθεσμία. Χαλάει τόσο γρήγορα, όσο εξαφανίζεται το πολιτικό δυναμικό στους ανθρώπους που το ξεκινούν το συγκεκριμένο σχέδιο. Θα περάσει η εποχή του νυν προέδρου της Ουκρανίας, που αναμφισβήτητα θα περάσει, και θα διαλυθεί όλο αυτό το σχέδιο, επειδή εξαρχής είναι ένα κάστρο χτισμένο στην άμμο».

vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου