Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Moody's: Credit positive για τις τράπεζες το σχέδιο της ΤτΕ


Θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θεωρεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των κόκκινων δανείων η Moody's.
Και τούτο γιατί όπως επισημαίνει, εάν εφαρμοστεί θα βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού και
κεφαλάιων των τραπεζών, χάρη στον περιορισμό του μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Οι τράπεζες θα ωφεληθούν όπως φαίνεται στο γράφημα 1.



Ο αμερικανικός οίκος θυμίζει ότι τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών ανέρχονταν στα 89 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου και αντιστοιχούν σε ποσοστό 48% του συνόλου.

 Η αναλογία αυτή, όπως επισημαίνεται έχει επηρεαστεί από την απουσία επέκτασης των χορηγήσεων τα τελευταία χρόνια και την απομόχλευση, στην οποία προέβησαν οι τράπεζες. «Αν και το βάρος τους μειώνεται σε ευθυγράμμιση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ αναγνωρίζει την ανάγκη δραστικών κινήσεων για να απελευθερωθούν πόροι από τις τράπεζες και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία» αναφέρει στο σημείωμά του.



Εξηγεί ότι βάσει του σχεδίου της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια θα μεταφερθούν με βάση τη λογιστική αξία τους σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού, μαζί με αναβαλλόμενους φόρους, ενώ θα ψηφιστεί νομοθεσία ώστε οι αναβαλλόμενοι φόροι να θεωρούνται αμετάκλητες απαιτήσεις έναντι του ελληνιοκύ δημοσίου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.
«Η δομή αυτή θα βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών μειώνοντας δραστικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στους ισολογισμούς τους, αλλά και το μερίδιο των αναβαλλόμενων φόρων στα ρυθμιστικά κεφάλαιά τους κοντά στο 30% από 57% σήμερα. Αν και πιθανός θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 (που στα τέλη Ιουνίου ;htan sto 15,7%) κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα ενισχύσει παράλληλα το μερίδιο της καλής ποιότητας κεφαλαίων» σχολιάζει ο οίκος.
Τονίζει πάντως τέλος ότι η επιτυχία του σχεδίου θα εξαρτηθεί από την τιμή στην οποία θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια και τον όγκο των junior ομολόγων, που μπορούν να διατηρήσουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου