Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Οι Διαπιστώσεις Αυτής Της Εβδομάδας


Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν  
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας όσον αφορά το Αιγαίο και τα κοιτάσματα του ακολουθούν μερικές διαπιστώσεις.
1. Η Τουρκία έμεινε εκτός νυμφώνα ουσιαστικά στην Κύπρο. Έχει αποκλειστεί από την
περιοχή της Κύπρου, αφού τόσο οι ασκήσεις των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων όσο και η πλεύση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα ύδατα της νήσου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Φαρδιά πλατιά η σφραγίδα της ΕΧΧΟΝ και ΝΟBLE που σε κανένα σημείο δεν αφήνουν την Τουρκία να κάνει το οτιδήποτε, εκτός και αν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με Ισραήλ και ΗΠΑ. Μάλιστα, οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων πώς οι πόροι εκεί θα μοιραστούν ισότιμα, αλλά όχι ισόποσα (ίδια ποσοστά), τελειώνει στο ξεκίνημα κάθε ενέργεια αντίδρασης από Ερντογάν.

2. Ακριβώς τώρα επειδή μένει εκτός ο Ερντογάν, η μόνη περίπτωση να βρει μερίδιο ενέργειας είναι στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου (περιοχή Δωδεκανήσων). Γι΄αυτό και η άκρατη επιθετικότητα του. Σε σημείο μάλιστα να έχει τονίσει πώς αν περάσει η ΑΟΖ ως ορισμός με Αλβανία, δεν μπορεί να γίνει αυτό και ανατολικά, παρά το γεγονός ότι είναι αποκλειστικό δικαίωμα μας (γι’ αυτό και ο Ράμα είναι προκλητικός, μην γελιέται κανείς. Οι ίδιοι Αλβανοί δημοσιογράφοι στα δικά τους ΜΜΕ λένε πώς είναι δάχτυλος Τουρκίας η στάση του). Φυσικά δεν μπορούμε και εμείς παντού να κάνουμε τα 6ΝΜ μεταφορά στα 12ΝΜ, γιατί γεωγραφικά θα μας βάλει εντός εδάφους της Τουρκίας. Αλλά αρκεί να γίνει για παράδειγμα σε περιοχή κοντά στα Δωδεκάνησα, όπου σε συνδυασμό με την συμφωνία με την Αίγυπτο, η Τουρκία πάλι μένει εκτός.

3. Σημασία έχει να δούμε και λίγο τις δράσεις της Ρωσίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει μείνει σιωπηλή, αλλά γνωρίζει πώς αν τελειώσει η μοιρασιά του Αιγαίου (διότι περί αυτού πρόκειται), τότε οι μέρες εξάρτησης της ΕΕ από την Ρωσία για ενέργεια είναι πολύ λίγες και έτσι η Μόσχα θα βρεθεί τελείως απομονωμένη και πιεσμένη. Προσωπικά, αναμένω δράσεις της, αλλά δεν μπορεί ουδείς να ξέρει ποιες θα είναι αυτές.

4. Η θλιβερότερη διαπίστωση είναι πώς η σημερινή κυβέρνηση είναι απλά ανίκανη και ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ (το αναφέρω από το 2014) καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί σοβαρές καταστάσεις, ενώ τα πάντα περνούν από το μικροκομματικό συμφέρον κάποιων καφενόβιων ιντριγκαδόρων της πλάκας που ζούνε ακόμα στην εποχή της ΕΣΣΔ.
 Ο προβληματισμός φυσικά συνεχίζεται, καθώς και οι επερχόμενοι δεν έχουν ολοκληρωμένο πλάνο παρά ευχολόγια (το γράφω έχοντας διαβάσει το πρόγραμμα/προτάσεις τους) βασιζόμενοι στο πώς θα αρπάξουν ψήφους και όχι στο πώς θα διαχειριστούν κάτι που ήδη είναι στην εξώπορτα μας.

5. Για την πΓΔΜ δεν έχω επί της ουσίας να αναφέρω πολλά. Μιλώντας με ένα νομικό που ασχολείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τέτοιες συμφωνίες και συμβάσεις (διμερείς/τριμερείς) βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, μου είπε κοφτά, πώς αν η Ελλάδα θέλει, μπορεί και τώρα να ακυρώσει την συμφωνία μονομερώς διότι η απέναντι πλευρά κινείται χωρίς να τηρεί σχεδόν καμία από τις προϋποθέσεις. Ή κατά ελάχιστο τουλάχιστον να ασκήσει τέτοιες πιέσεις, που η συμφωνία να καταρρεύσει εκ των έσω της πΓΔΜ. Φυσικά, αυτό, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα το κάνει καθώς αποτελεί «πολιτική κληρονομιά» για την ίδια. Χώρια οι πιέσεις από έξω που θέλουν την πΓΔΜ στον ενεργειακό χάρτη ακόμα και αν ονομαστεί Λιλιπούπολη ως χώρα.

Τελευταίο αφήνω το γεγονός πώς αυτά όλα είναι η αρχή του τέλους. Δυστυχώς για εμάς, από τις ανοησίες του ΓΑΠ για το ότι τα κοιτάσματα δεν υπάρχουν στο Αιγαίο (2010) μέχρι και σήμερα που «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», ουδείς ασχολήθηκε πραγματικά με τα εθνικά θέματα που ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. 
Και το τελευταίο το αναφέρω προς τους αγαπητούς «άσχετους» που θεωρούν πώς τα χρήματα προσφέρουν ασφάλεια.
 Προφανώς αυτό δεν το συμμερίζονται οι μεγάλοι παίκτες, καθώς όποια συμφωνία έγινε υπέρ τους, έγινε με την ισχύ των όπλων (Κριμαία, Β.Κορέα, Ιράν, κ.α. με Ρωσία και ΗΠΑ αντίστοιχα).
Καλημέρα και ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα (άρα και επικίνδυνη) εβδομάδα , με αποκορύφωση την έμμεση ψηφοφορία στις ΗΠΑ για τις ενδιάμεσες εκλογές δυο χρόνια μετά την εκλογή Τράμπ.

http://geopolitics.iisca.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου