Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Είναι καπιταλιστική χώρα η Κίνα;

Η κυρίαρχη ανάγνωση της οικονομικής ανόδου της Κίνας τα τελευταία 30 χρόνια είναι ότι μια κομμουνιστική χώρα ασπάστηκε την οικονομία της αγοράς, ...
Του Δρ. Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Fraser[1] η Ελλάδα όσον αφορά τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως (ανάμεσα σε 162 χώρες) μαζί με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη.
 Η Κύπρος βρίσκεται στην 18η θέση, η Ρουμανία στην 20η και η Αλβανία στην 34η θέση. 

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας συνοψίζει 5 "περιοχές” οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν το
επίπεδο απονομής Δικαιοσύνης, την ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, την ελευθερία του διεθνούς εμπορίου, τους κανονισμούς και απαγορεύσεις στην πρόσβαση στην αγορά, και το μέγεθος του κράτους. 
Θα ακουστούν πολλά όσον αφορά τη συγκεκριμένη κατάταξη ειδικά σχετικά με την Ελλάδα καθώς αυτή βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας. 
Παρά ταύτα, τούτο το άρθρο αφορά την Κίνα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θεωρούν την Κίνα ως καπιταλιστική χώρα με κομμουνιστικό πρόσωπο. 
Δυστυχώς, αρκετοί φιλελεύθεροι στη Δύση έχουν πέσει θύματα αυτής της θεώρησης.
Ωστόσο, η κατάταξη του Ινστιτούτου Fraser δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: η Κίνα παραμένει μία σκληρή κομμουνιστική χώρα στην οποία δεν στραγγαλίζονται μόνο οι κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και η οικονομική ελευθερία. 
Το παράδειγμα της χειραγώγησης της παγκόσμιας αγοράς των σπάνιων γαιών [2] από την Κίνα είναι χαρακτηριστικό. 

Η στρατηγική του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος [3] είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας:
 πίσω από το "πολιτικό" και το "εμπορικό" κρύβεται -ακόμη και σήμερα- το "στρατιωτικό". 

Aυτή τη στρατηγική εφαρμόζει πλήρως το ΚΚΚ στην περίπτωση των εξαγορών στρατηγικών δυτικών υποδομών (λιμάνια, εταιρείες ενεργειακού ενδιαφέροντος, ορυχεία κλπ.). Η πολιτική του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του σημερινού κινέζου ηγέτη έχει εθνικιστική έφεση. Με λίγα λόγια, ο "φιλελευθερισμός" ορισμένων στη Δύση δεν εκφράζει τίποτε άλλο παρά τον εθνικισμό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο δυτικός "φιλελευθερισμός" διαπερνά οριζοντίως και καθέτως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με ψευδο-επιχειρήματα όπως "η Κίνα είναι καπιταλιστική χώρα" ή "οφείλουμε να ανοίξουμε τις αγορές μας σε κινεζικές επενδύσεις χάριν του φιλελευθερισμού" κλπ. δεν αποτελεί παρά ένα καλά μελετημένο σχέδιο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο εκφράσθηκε στα επίσημα συμπεράσματα του Συνεδρίου του το 2017 και αντικατοπτρίζει πλήρως τον κινεζικό κομμουνιστικό εθνικισμό.

Ακούγεται αν μη τι άλλο οξύμωρο Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι πολίτες - ακαδημαϊκοί και πολιτικοί να επιζητούν την εξ’ολοκλήρου παράδοση στρατηγικών υποδομών της ΕΕ στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα χάριν μίας δήθεν ελεύθερης οικονομίας. 
Το ΚΚΚ δεν κόπτεται για καμία ελευθερία. Πόσω μάλλον για την "οικονομική ελευθερία".

Το ΚΚΚ εφαρμόζει μεθόδους παρακολούθησης των Κινέζων πολιτών μέσω αλγόριθμων μέγα-δεδομένων[4]
Τα δεδομένα αυτά, έπειτα από επεξεργασία [5] καταλήγουν στη δημιουργία του κοινωνικού/πολιτικού προφίλ των πολιτών ("Social Credit Score")[6] σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες κατατάσσονται στους "έμπιστους" του καθεστώτος ή στους "αντιφρονούντες".

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες Κινέζοι στρατιωτικοί υποδύονται τους "ερευνητές-επιστήμονες" σε δυτικά πανεπιστήμια με στόχο τη βιομηχανική-τεχνολογική κατασκοπεία σε βάρος δυτικών εταιρειών.
 Η Κίνα δεν παράγει τεχνογνωσία: η Κίνα αντιγράφει τη δυτική τεχνολογία λειτουργώντας ως Άλλιεν το οποίο εισβάλλει στον ξενιστή κατατρώγοντας τα σωθικά του. 
Έπειτα, υποχρεώνει τις δυτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να παράξουν τα προϊόντα τους στο έδαφός της ειδάλλως θα κόψει την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών (πχ. σπάνιες γαίες). 

Το σημερινό κινεζικό καθεστώς στηρίχθηκε στις εκκαθαρίσεις 45 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα σε 4 χρόνια, μεταξύ αυτών και εκατομμυρίων κινέζων ακαδημαϊκών και μελών θρησκευτικών κοινοτήτων/μειονοτήτων όπως πχ. μοναχών του Βουδισμού.
Είναι αμφίβολο εάν πράγματι υφίσταται ακαδημαϊκή ελευθερία στην Κίνα.
 Είναι αμφίβολο εάν οι κινέζοι ακαδημαϊκοί τολμούν να ασκήσουν κριτική στο κινεζικό καθεστώς. 

Η "εθνικιστική έφεση" της Κίνας έχει ως κύριο στόχο τη γεωπολιτική επικράτησή της συνθλίβοντας κάθε έννοια Δημοκρατίας και Ελευθερίας παγκοσμίως. 
Το κινεζικό ανελεύθερο καθεστώς επιτίθεται διαρκώς στις στοιχειώδεις ανθρώπινες ελευθερίες της Δύσης όπως πχ. η Δικαιοσύνη. 
Εργαλείο-φορέας του σύγχρονου κινεζικού εθνικισμού αποτελεί η Ήπια Ισχύς του ψευδο-κομφουκιανισμού. 
Στη σημερινή εποχή όπου επικρατεί η δύναμη του χρήματος, το καθεστώς της Κίνας χρησιμοποιεί τη φιλοσοφία του Κομφούκιου - που το ίδιο πολέμησε σκοτώνοντας εκατομμύρια υποστηρικτές του - ως εργαλείο Ήπιας Ισχύος ώστε να επιβληθεί γεωπολιτικώς παγκοσμίως. 
Η Δύση – προς το παρόν - πυροβολεί τα πόδια της. Ας ελπίσουμε να μην αυτοπυροβοληθεί στον κρόταφο...

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://www.fraserinstitute.org/studies/economic-freedom-of-the-world-2018-annual-report
[2] https://www.worldeconomics.com/Journal/Papers/Rare%20Earth%20Elements.details?ID=710
[3] https://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/2116836/xi-jinping-thought-communist-partys-tighter-grip-china
[4] https://www.technologyreview.com/s/611815/who-needs-democracy-when-you-have-data/
[5] https://www.defence-point.gr/news/exypni-metrites-katanalosis-ke-ethniki-asfalia-prepi-na-anisychoume 
[6] https://newyork.cbslocal.com/2018/04/24/china-assigns-every-citizen-a-social-credit-score-to-identify-who-is-and-isnt-trustworthy/

* Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος - PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου