Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Τι σημαίνει το bank exit από τον MSCI Standard


Εθνική, Πειραιώς και Eurobank πέφτουν στο MSCI Small Cap


Στην κατηγορία MSCI Small Cap υποβιβάζονται οι μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank) μετά την απόφαση της MSCI να τις διαγράψει από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας, απόφαση η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της
30ης Νοεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα θα θέσει τις μετοχές των τριών τραπεζών εκτός πεδίου ορατότητας των ξένων funds, προκαλώντας πιέσεις στο ταμπλό, ενώ ως αντίδοτο μπορεί να λειτουργήσει μία δραστική λύση στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν οι τράπεζες.
Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο άκουσμα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. οι τραπεζικές μετοχές εκτινάχθηκαν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στο στόχο τους για μείωση των κόκκινων δανείων με σκοπό να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους κάτι το οποίο μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τη γαλλική τράπεζα Societe Generale που προ ημερών είχε προαναγγείλει την έξοδο της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank από το δείκτη MSCI Standard Greece, με τις Πειραιώς και Εθνική να εξέρχονται λόγω του επιπέδου της κεφαλαιοποίησής τους και την Eurobank λόγω της μείωσης του βάρους του κλάδου στον δείκτη.

Πλέον στον δείκτη MSCI Standard Greece παραμένουν μόνο οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Tιτάνα. Από τον Small Cap αφαιρείται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI GREECE INDEX έχει σχεδιασθεί από τον MSCI και μετρά την απόδοση 9 εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες καλύπτουν το 85% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου