Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Μειώνεται η στάθμιση της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός

Με τη φράση «μειώνεται η στάθμιση της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός» Έλληνας χρηματιστής σχολιάζει τις επιπτώσεις που έχει η διαγραφή των τριών εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζικών μετοχών από τον κύριο δείκτη της Morgan Stanley Capital Intrernational (MSCI).

Πρόκειται για ένα ακόμη «χτύπημα» για το προφίλ και το
ειδικό βάρος της ελληνικής αγοράς, που δέχεται ισχυρό πλήγμα.

Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, τα τεκταινόμενα με το πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, την πρόσφατη αδυναμία του ελληνικού δημοσίου και μεγάλων επιχειρήσεων να βγουν για δανεισμό από τις αγορές, ήρθε η διαγραφή στον MSCI να «κουμπώσει» το αρνητικό παζλ, που οδηγεί σε βαθύτερη απομόνωση την ελληνική αγορά.

Αυτή η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, έρχεται σε μια περίοδο όπου το ευρύτερο κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο, ενώ δείχνει ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα κίνητρο να διοχετεύσουν χρήματα στην Ελλάδα όσο τουλάχιστον δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή πολιτικής υπέρ της οικονομίας και των επενδύσεων.

Αναλυτές τοποθετούν τον όγκο των στοχευμένων και συνολικών ρευστοποιήσεων από τα παθητικά funds που ακολουθούν τον δείκτη MSCI Greece μεταξύ 100 και 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκροές αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες λόγω της συνολικής μείωσης στη στάθμιση της ελληνικής αγοράς.

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα σε μια δύσκολη – διεθνώς – συγκυρία, όπου οι αγορές βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό, εν μέσω γεωστρατηγικών απειλών, εμπορικού πολέμου, αλλά και στρατηγικής αναδίπλωσης στη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες.


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου