Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Η Ρωσία προσφέρει στην Κίνα 2,5 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ως «ασπίδα» για τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Η Μόσχα προσέφερε 2,5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης διαθέσιμη στους Κινέζους αγρότες προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για σόγια
Μία νέα εποχή διπλωματίας εγκαινίασαν Κίνα και Ρωσία, σε μία περίοδο που μαίνεται η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου το Πεκίνο βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με την
Ουάσινγκτον και στις 23 Αυγούστου 2018 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος γύρος αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  
Τις προηγούμενες μέρες, η Ρωσία πρότεινε μία λύση στην Κίνα, ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Η Μόσχα προσέφερε 2,5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης διαθέσιμη στους Κινέζους αγρότες προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για σόγια - και φυσικά, να αποτρέψει μια τεράστια έλλειψη του εν λόγω προϊόντος  που θα οδηγούσε σε πολιτικές / κοινωνικές αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές και ειδικοί είναι σκεπτικοί σχετικά με την ποιότητα των διαθέσιμων των αγροτικών εκτάσεων.
Όπως αναφέρει η South China Morning Post, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις επενδύσεων έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την εδραίωση μιας συμφωνίας με τη Μόσχα.
Ο Valery Dubrovskiy, διευθυντής επενδύσεων στον Οργανισμό επενδύσεων και εξαγωγών της Άπω Ανατολής, δήλωσε την Τρίτη (14/8) ότι οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι χώρες έχουν ήδη εκφράσει τεράστιο ενδιαφέρον για τα αγροτεμάχια.
«Περιμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα προέλθει από την Κίνα», ανέφερε.
«Αναμένουμε 50% από την Κίνα, 25% από τη Ρωσία και 25% από άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα», σημείωσε.
Ο Dubrovskiy ανέφερε ότι τα 3 εκατομμύρια εκτάρια αγροτεμαχίων στην επαρχία της Ρωσικής Άπω Ανατολής είναι τώρα διαθέσιμα στους αγρότες, προσθέτοντας πως η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο για την καλλιέργεια γαλακτοκομικών προϊόντων, σόγιας, σιταριού και άλλων αγαθών.
Ειδικοί εκτιμούν ότι, ο εμπορικός πόλεμος του Trump με την Κίνα θα μπορούσε να φέρει στη Ρωσία «πλημμύρα» ξένων επενδύσεων.
Πάντως η South China Morning Post σημειώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη αποκτήσει αγροτικές εκτάσεις υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε οι Κινέζοι αγρότες θα πρέπει να εγκατασταθούν σε υποβαθμισμένες και χαμηλής παραγωγικότητας περιοχές σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ο Dmitri Rylko, γενικός διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για Μελέτες Αγροτικών Αγορών, εξήγησε ότι η πλειοψηφία της εύφορης γης στην περιοχή της Άπω Ανατολής έχει ήδη αποκτηθεί, παρόλο που οι κινεζικές επιχειρήσεις έσπευσαν να υπογράψουν μισθώσεις και άλλες προσωρινές συμφωνίες.
«Τα καλύτερα εδάφη καταλαμβάνουν και έχουν εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό οι εγχώριοι αγρότες, οπότε αν θέλουν περισσότερα, θα είναι κατά κύριο λόγο σε απομακρυσμένες και χαμηλής παραγωγικότητας περιοχές», ανέφερε.
Η Κίνα αποτελεί τεράστιο εισαγωγικό προορισμός σόγιας ενώ ήδη αποδέχθηκε τους πρώτους δασμούς επιτρέποντας σε ένα αμερικανικό σκάφος να αποβιβαστεί.
Φαίνεται πως η Κίνα είναι πρόθυμη να δεχτεί υψηλότερες τιμές σόγιας βραχυπρόθεσμα, αλλά το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι σαφές: η φτηνή καλλιεργήσιμη γη στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι η επόμενη πηγή σόγιας της Κίνας, παρακάμπτοντας έτσι τις ΗΠΑ.
Αμερικανοί ειδικοί του εμπορίου και της γεωργίας προειδοποίησαν ότι οι δασμοί του προέδρου Trump στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα καταστροφικό πλήγμα στην αγροτική Αμερική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου