Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος *
Δεν γνωρίζουμε τι αναπροσαρμογές έκανε το ΔΝΤ στις παραμέτρους του οικονομετρικού του μοντέλου για την Ελλάδα, προκειμένου να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Tο αποτέλεσμα της έκθεσής του Fiscal Monitor, πάντως, είναι αποθαρρυντικό για τους Έλληνες πολίτες.Η πρόβλεψή του για ανάπτυξη 1,9% και χρέος 165,1% του ΑΕΠ το 2023, καθώς και η εκτίμηση για
μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης 1% προκαλεί πανικό.
Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τάχιστα ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5% για να έχει ελπίδες αποκόλλησης από τον βούρκο της αποεπένδυσης που συντελέστηκε στα χρόνια της κρίσης και η οποία ανέρχεται στο 62,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 100 δισ. ευρώ σωρευτικά στο διάστημα 2009-2017.
Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πού το πάει το ΔΝΤ.
Σημειώνουμε αυτό που είπε ο διευθυντής του Vitor Gaspar: ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους, με εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς μάλιστα την εφαρμογή αντιμέτρων.
Επίσης δεν γνωρίζουμε που θα το πάει η ομάδα του Washington Group (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, πρόεδρος του Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας) που πιθανώς να συνεδριάσει την Παρασκευή για το ελληνικό χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει επιμήκυνση των δανείων (reprofiling), ώστε το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο με ορίζοντα το 2040 και όχι το 2060.
Για να πείσει μάλιστα τους Ευρωπαίους θα προτείνει εμπροσθοβαρή μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, άνοιγμα του πακέτου των ιδιωτικοποιήσεων και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.
Η ατζέντα των Ευρωπαίων
Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να διώξουν το ΔΝΤ από την Ευρωζώνη αγοράζοντας τα 18,2 δισ. ευρώ που έχει δώσει στην Ελλάδα.Από εκεί και πέρα, οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν ο καθένας την δική του ατζέντα για την Ελλάδα με στόχο τη λεία των ιδιωτικοποιήσεων, των ενεργειακών πόρων, του τουριστικού τομέα, καθώς και τις αμυντικές προμήθειες.
Εκεί, στο ελληνικό γήπεδο, μπορεί να παιχτεί και μια κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας για ευρύτερα θέματα αναμόρφωσης της Ευρωζώνης. Ανεξάρτητα τι θα σημαίνει για την ελληνική κοινωνία η λύση που θα δοθεί στο ζήτημα του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας, οι δανειστές-παίκτες παίρνουν θέση.
Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιηθεί και κατάφερε να απεγκλωβίσει μια επένδυση στην Αταλάντη ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Η επένδυση αφορά στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων, γηπέδων γκόλφ και ιαματικών πηγών από το Rockfeller Group και την Μitsubishi.
Ας σημειωθεί ότι την είχαν μπλοκάρει επί δεκαετία οι μιζαδόροι του παλιού δικομματισμού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΕΥ Ελλάδος» Παναγιώτης Παπάζογλου διατύπωσε πρόσφατα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 10-15 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη δεκαετία (150 δισ. ευρώ συνολικά), προκειμένου να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Θεωρεί επίσης ότι έχει πλέον ανοίξει η όρεξη ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει προφανώς σημαντικά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία και τα logistics.
Το επιθετικό πακέτο του ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ διοργανώνει στις 23-24 Απριλίου 2018 συνέδριο με θέμα: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις». Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το ισοζύγιο των επενδύσεων παρέμεινε αρνητικό το 2017 κατά -3,9% του ΑΕΠ, την ώρα που η ΕΕ-28 «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς αύξησης των καθαρών επενδύσεων κατά +3,3% του ΑΕΠ.Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, αλλά και ειδικότερων πολιτικών σε εννέα κλάδους. Οι κλάδοι αυτοί είναι τα μέταλλα και η εξόρυξη, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, η εκπαίδευση, η ψηφιακή οικονομία και η κυκλική οικονομία. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025.
Η προτάσεις αυτές είναι κοντά στη λογική που πρόσφατα διατυπώσαμε (εδώ), χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά στα αναγκαία εργαλεία.
Θα δούμε στο συνέδριο εάν θα κατατεθούν επαρκώς επεξεργασμένες προτάσεις ή θα έχουμε γενικόλογες ιδέες. Ανεξαρτήτως αυτού, για να εισέλθει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική ηρεμία και η μείωση του λαϊκισμού από όλους, κυρίως από την αντιπολίτευση.
*Ο Μάκης Ανδρονόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στη “Ναυτεμπορική”, στον “Κόσμο του Επενδυτή”, στην “Απογευματινή της Κυριακής” και αρχισυντάκτης στο “Κέρδος”. Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στην “Καθημερινή”, το “Έθνος”, το “Ποντίκι” και παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στα κανάλια ΜΕGA, TEMPO, SevenX. Εργάστηκε, επίσης, στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας. Έχει γράψει τα βιβλία “Η Ελλάδα στο ντιβάνι - Διεργασίες ανατροπής γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα και τα κοινωνικά στερεότυπα” (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2011), “Το γερμανικό σύνδρομο - Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαιτερότητα” (εκδόσεις Ταξιδευτής, 2013) και έχει μεταφράσει το φουτουριστικό μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Βάις “Το σπίτι με τα χίλια πατώματα” (εκδόσεις Οδυσσέας, 1982).
slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου