Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Eurobank: Αύξηση απασχόλησης – παραγωγικότητας "κλειδιά" για την ανάκαμψη

Η αύξηση της απασχόλησης αλλά και της παραγωγικότητας αποτελούν τις δύο βασικές συνιστώσες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Eurobank.

Όπως αναφέρει η ελληνική τράπεζα, στην έκδοση «7 ημέρες Οικονομία», η αύξηση των επενδύσεων, η βελτίωση των θεσμών και το
σταθερό φορολογικό καθεστώς έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Εξετάζοντας την περίοδο 2007-2013, η οποία χαρακτηρίζεται από την Eurobank, ως Μεγάλη Ύφεση, τονίζεται ότι σε όρους δολαρίων, η κοινή αγοραστική δύναμη της ελληνικής οικονομίας σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του -3,73%. Δηλαδή, κατά μέσο όρο κάθε χρόνο η παραγωγή (ή δαπάνη ή εισόδημα) ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώνονταν κατά -3,73%.

Στον πρώτο χρόνο της ύφεσης (2008) ο πιο σημαντικός παράγοντας για την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ήταν η μείωση των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο κατά -4,36%. Το 2009, την σκυτάλη έλαβε η μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά -4,97% και ακολούθησε η μείωση του ρυθμού απασχόλησης κατά -1,82%.
 Στη συνέχεια, το 2010 τόσο η παραγωγικότητα της εργασίας όσο και ο ρυθμός απασχόλησης είχαν παρόμοια αρνητική συνεισφορά της τάξης του -3,40% και -3,23% αντίστοιχα.
Τέλος, κατά την διάρκεια των ετών 2011, 2012 και 2013 η μείωση του ρυθμού της απασχόλησης (-5,48%, -7,88%, -3,82%) είχε την μερίδα του λέοντος στην πτώση του ελληνικού κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ.

Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ
Βασισμένη στα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, η Eurobank χαρακτηρίζει ως εφικτό τον στόχο που έχει τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% ΑΕΠ.
Όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από παράγοντες όπως αυτός των δικαστικών αποφάσεων που υποχρεώνουν επιστροφές μισθών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες καθώς και η σημαντική επίπτωση που έχουν στην φοροδοτική ικανότητα του πληθυσμού τα έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, κτλ.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν τόσο στην πλευρά των εσόδων όσο και σε αυτή των δαπανών του Προϋπολογισμού.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και:
  • Η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την μεταφορά αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα υπάγονταν στο υπουργείο Οικονομικών και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της.
  • Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσω τις αποφυγής πισωγυρίσματος σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα αλλά και μέσω της επίλυσης των προβλημάτων που είναι ήδη σήμερα γνωστά και επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των εσόδων. Σημειώστε εδώ ότι όποια αλλαγή στους συντελεστές φορολογίας ή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αναγκαίο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και να μην επιβαρύνει τόσο των προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ή / και το ήδη γνωστό δημοσιονομικό κενό του 2015.
  • Η συνέχιση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό τομέα ώστε να ενισχυθεί η μελλοντική βιωσιμότητα του και να βελτιωθεί σε όρους ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων .
  • Η συνέχιση εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία μέσω της περαιτέρω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Η μείωση της τελευταίας μπορεί να επιτευχθεί με δράσεις όπως η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων κτλ. 
  • Η αποπληρωμή των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και η λήψη μέτρων ώστε να μην δημιουργηθούν νέες.
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου