Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ο «μετανιωμένος» διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs

του Στίβεν Γκάντελ

Ο Λόιντ Μπλάνκφεϊν λέει ότι για τον ίδιο, η οικονομική κρίση ήταν μια περίοδος προσωπικής εξέλιξης.

Εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Ακόμα περισσότεροι έχασαν τις δουλειές τους.
Ο Μπλάνκφεϊν βρέθηκε αντιμέτωπος με
αμείλικτη κριτική εναντίον της εταιρείας του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο την περασμένη Τρίτη, είπε ότι υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκε να υποβάλει παραίτηση. Εκ των υστέρων είναι χαρούμενος που δεν το έπραξε.
«Μάθατε πολλά για μένα και την εταιρεία μου», είπε ο Μπλάνκφεϊν στο κοινό του συνεδρίου. «Όμως εγώ ανακάλυψα ακόμα περισσότερα πράγματα για μένα. Έμαθα ότι είμαι πολύ πιο ανθεκτικός απ’ όσο περίμενα».

Ο Μπλάνκφεϊν ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση λειτούργησε σαν «ξυπνητήρι» για την ανισότητα κατανομής εισοδήματος. Αυτό, είπε, ήταν καλό πράγμα. «Η χώρα μας δημιουργεί με επιτυχία πλούτο, αλλά δεν τον κατανέμει με αντίστοιχη επιτυχία», είπε. «Δε θέλω να προβώ σε ενέργειες που θα δυσχεράνουν τη δυνατότητά μας να παράγουμε πλούτο».
Ο Μπλάνκφεϊν είπε ότι μετανιώνει για τις σύνθετες αγοραπωλησίες υποθηκών που έκανε η εταιρεία του μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Οι συναλλαγές απέφεραν στη Goldman Sachs περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά έπληξαν τη φήμη της εταιρείας. 
Επέφεραν επίσης ζημιές στις τοπικές κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους.

Πολλοί επίσης υποστήριξαν ότι οι αγοραπωλησίες επιδείνωσαν την οικονομική ζημιά από την κρίση. Η Goldman συμφώνησε τελικά να πληρώσει πρόστιμο 550 εκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η υπόθεση.

Ο ετήσιος μισθός του Μπλάνκφεϊν μειώθηκε από τα 68,5 εκατομμύρια δολάρια τη χρονιά πριν την κρίση στα 9 εκατομμύρια δολάρια το 2009. Όμως από τότε έχει αυξηθεί ξανά.
 Τα τελευταία τρία χρόνια έχει κερδίσει 51 εκατομμύρια δολάρια.
Στις αρχές του μήνα το Τμήμα Απογραφής ανέφερε ότι η φτώχεια στη χώρα παραμένει σταθερή στο 16% – περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι.

Την Τρίτη ο Μπλάνκφεϊν είπε επίσης ότι θα ήθελε να είχε κάνει καλύτερη δουλειά το 2009 αναμένοντας την κριτική εναντίον της Goldman Sachs και να είχε αντιδράσει γρηγορότερα. Στα τέλη του 2009 ο Μπλάνκφϊν είχε αναφέρει σε ένα δημοσιογράφο ότι ήταν απλά ένας τραπεζίτης «που έκανε το θέλημα του Θεού». Είναι εμφανές πλέον ότι η φράση αυτή παρερμηνεύθηκε. Ο Μπλάνκφεϊν αστειευόταν. Όμως η αντίδραση στη δήλωση αυτή δεν ήταν καλή.

Ο Μπλάνκφεϊν δεν είναι ο πρώτος τραπεζίτης που λέει ότι η κρίση τον έκανε καλύτερο άνθρωπο.
Τον περασμένο Μάρτιο η Έριν Κάλα, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Lehman Brothers, έγραψε στους New York Times ότι συνειδητοποίησε πλέον ότι η ζωή δεν είναι μόνο εργασία.
Είπε ότι πλέον αντιλαμβανόταν πως οι καλές δουλειές και ο πλούτος που αποφέρουν, έχουν κόστος.
Ευτυχώς για την Κάλαν η οικονομική κρίση της δίδαξε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα νόμιζε.

Οι υπόλοιποι από εμάς δεν είχαν αντίστοιχη τύχη.

απο το  fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου