Ας υπενθυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη σύγκρουση στην ιστορία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ ξέσπασε στις αρχές Ιουνίου. Τότε η Ευρώπη, θέλοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα των εγχώριων παραγωγών, επέβαλε δασμούς στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες. 

Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Κίνας, η οποία απαίτησε την τήρηση των ίσων όρων για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μετά από έξι εβδομάδων διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε την έρευνα αντιντάμπινγκ και κατάργησε την επιβολή τελωνιακών δασμών. 
Σε περίπτωση μη επίτευξης συμβιβασμού, από την Τρίτη το δασμολόγιο στην εισαγωγή κινεζικών ηλιακών συλλεκτών θα τετραπλασιαζόταν και θα έφτανε σχεδόν το 50%.

 Ως απάντηση το Πεκίνο σκόπευε να επιβάλει δικά του τελωνιακά τέλη στην εισαγωγή ευρωπαϊκών πρώτων υλών για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών. 
Επίσης η ΛΔΚ οργάνωσε ελέγχους του ευρωπαϊκού κρασιού, οι οποίοι έπληξαν τους οινοποιούς στην ΕΕ. Μετά από αυτό η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβιβασμό και να συμφωνήσει με τον εμπορικό εταίρο της. 

Το θέμα σχολιάζει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Βλαντισλάβ Μπελόφ:
- Η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της ΕΕ. Όπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, έκριναν λογικό να τερματίσουν αυτή τη σύγκρουση, διότι αυτή προκαλούσε μόνο όξυνση των σχέσεων. Η εμπορική σύγκρουση θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικό εμπορικό πόλεμο.

Η έριδα τερματίστηκε μόνο όταν οι Κινέζοι παραγωγοί αποδέχτηκαν μια σειρά όρους των Ευρωπαίων. Π.χ., - να καθοριστεί ελάχιστο όριο τιμών 56 σεντ ανα βατ, να εισάγονται ηλιακές μονάδες συνολικής ισχύος όχι πέραν των 7 GW το χρόνο και να αποδεχτούν την εφαρμογή ποσοστώσεων. 
Με τη βοήθεια τέτοιων περιορισμών οι Ευρωπαίοι θέλουν, από τη μια, να άρουν την απειλή του κινεζικού ντάμπινγκ, και από την άλλη – να εξασφαλίσουν σταθερό εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με ηλιακούς συλλέκτες.

Τόσο η Κίνα, όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος ιδρύθηκε προκειμένου να εξασφαλίσει ίσους όρους για όλα τα μέλη του. Ωστόσο αυτή η επιθυμία να προστατεύσει μια χώρα την αγορά της με προστατευτικούς δασμούς ή ποσοστώσεις παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, πιστεύει η κινεζική πλευρά. 

Και έχει ήδη καταγγείλει την Ιταλία και την Ελλάδα, κατηγορώντας τες για τη δημιουργία ανέντιμου ανταγωνισμού στην αγορά των ηλιακών συλλεκτών. Δεν θα γίνει δυνατή η τεχνητή διατήρηση υψηλών τιμών, που συμφέρουν στους Ευρωπαίους παραγωγούς, είναι πεπεισμένοι πολλοί εμπειρογνώμονες. 

Και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων εμπορικών συγκρούσεων. Εφόσον η ΕΕ μπαλώνει τις τρύπες στην οικονομία της, στην Κίνα συνεχίζεται η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της βιομηχανίας. Και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να λάβουν υπόψη τα συμφέροντά της.