Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Nomura: Στο 55%-60% η υποτίμηση της νέας δραχμής αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη – Οι συγκρίσεις με την Αργεντινή (2002) και την Ινδονησία (1997) – Δεν έχει εξαλειφθεί τελείως ο κίνδυνος Grexit


Υποτιμημένη κατά 55-60% θα είναι η νέα δραχμή αν οι επίσημοι πιστωτές αποτύχουν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος εντός της ευρωζώνης, εξηγεί σε ανάλυσή της η Nomura.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα βρεθεί μόνο πίσω από την Αργεντινή του 2002 και την Ινδονησία του 1997, στην ιστορική κατάταξη με τις νομισματικές κρίσεις παγκοσμίως.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα
οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση του νομίσματος, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες υποτιμήσεις ιστορικά.



Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αργεντινή το 2002 το νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 64% και στην Ινδονησία το 1997 κατά 67%, εξηγεί η Nomura.
Ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της η Nomura, όπως μετέδωσε το bankingnews την Παρασκευή.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του, ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και κατ' επέκταση η διάσπαση της Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2012, αλλά δεν είναι μηδενικός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους, 2013, ανέρχονται στο 50%.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Nomura επικαλείται όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις οποίες λαμβάνει προβάδισμα ο αντιμνημονιακός, όπως εξηγεί, ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.
Η Χρυσή Αυγή έρχεται τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει ταυτόχρονα η Nomura.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας της ανταγωνιστικότητας, χαμηλά  συναλλαγματικά αποθέματα και αδύναμη κυβερνητική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα  με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία παραθέτει ο ιαπωνικός οίκος.

undefined
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου