Συγκίνηση και
δέος στην πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, εκεί
που το 1912 υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία στην Θεσσαλονίκη.
πρώτη ελληνική σημαία στην Θεσσαλονίκη.
Την έπαρση συνόδευσαν κανονιοβολισμοί από πεδινή πυροβολαρχία, 21 τον αριθμό, και βολές από πολεμικά πλοία.
Λίγο πριν τις 11 πμ ο κ.Παπούλιας παρέδωσε τη σημαία σε τμήμα Ευζώνων της προεδρικής φρουράς.
Οι εύζωνοι εξήλθαν της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, κρατώντας με διάταξη την ελληνική σημαία και με βηματισμό κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Πύργο.
Στη συνέχεια παρέδωσαν την ελληνική σημαία στους Αρχηγούς Τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίοι εισήλθαν στο Λευκό Πύργο όπου και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας υπό τους ήχους των φιλαρμονικών των Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.
Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί πριν 100 χρόνια, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα.
Την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν από θαλάσσης εκατοντάδες ναυταθλητικά σκάφη.
Κατά μήκος της παραλίας επί της Λεωφόρου Νίκης είχαν αγκυροβολήσει αλιευτικά σκάφη, σε προσομοίωση της παλαιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδειχθεί η σχέση της πόλης με το υγρό στοιχείο και δη με τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Ο Λευκός Πύργος ήταν η κατάληξη της πορείας στα βήματα των ελευθερωτών, η οποία ξεκίνησε από την 26ης Οκτωβρίου, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και διέσχισε τις οδούς 26ης Οκτωβρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Καραολή και Δημητρίου Κυπρίων Αγωνιστών (Διοικητηρίου), Αγίου Δημητρίου, Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, Ίωνος Δραγούμη, Πλατεία Ελευθερίας, Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως γωνία, Λεωφόρος Νίκης.
Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στα βήματα των ελευθερωτών, με τη συμμετοχή ενός λόχου Ευζώνων (της Προεδρικής Φρουράς), λόχου της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Δοκίμων, της Σχολής Ικάρων, της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας, Λόχου Ειδικών Δυνάμεων, μιας διμοιρίας στρατιωτών με στολές εποχής και μιας διμοιρίας έφιππων, επίσης με στολές εποχής.
Η πορεία περιελάμβανε τέσσερις στάσεις όπου σε κάθε μια από αυτές, γινόταν έπαρση σημαίας σε ανάμνηση και προσομοίωση των γεγονότων της εποχής εκείνης.
Οι στάσεις αυτές ήταν το Διοικητήριο, ο Άγιος Μηνάς που ήταν η τότε Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μακεδονικού αγώνα όπου στεγαζόταν το τότε Ελληνικό Προξενείο και τέλος ο Λευκός Πύργος σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας την 28η Οκτωβρίου 1912.
Φωτογραφίες: Φωτογραφικό πρακτορείο Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου