Σε συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη, γνωστό ως ESM, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στα πλαίσια του σημερινού έκτακτου Eurogroup.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα έχει δανειoδοτική ικανότητα ύψους 500 δις. ευρώ και κεφαλαιακή βάση 700 δις ευρώ.
Ποσό 80 δις ευρώ θα καταβληθεί από τα μέλη της Ευρωζώνης, με τη μορφή του κεφαλαίου μιας εταιρείας ειδικά για τον σκοπό να δανειοδοτεί κράτη με δυσχέρειες δανειοδότησης, η οποία πρόκειται να συσταθεί, με έδρα στο Λουξεμβούργο. Τα υπόλοιπα 620 δις ευρώ θα είναι ένα ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει τις (παράπλευρες) εγγυήσεις του. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα 80 δις ευρώ προβλέπεται ότι τα 40 δις θα είναι διαθέσιμα το 2013 που θα τεθεί σε λειτουργία ο ESM και τα υπόλοιπα 40 δις θα διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια.
Το ποσοστό της συμμετοχής των χωρών μελών της ευρωζώνης στο κεφάλαιο του μηχανισμού θα υπολογίζεται βάσει της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Ο μηχανισμός θα μπορεί να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο δανεισμού θα υπάρχει ένα σταθερό και ένα κυμαινόμενο. Το επιτόκιο θα υπολογίζεται στο κόστος χρηματοδότησης, συν 200 μονάδες βάσης για τα δάνεια ως τριετούς διάρκειας και συν 100 μονάδες βάσης για τα δάνεια διάρκειας άνω των τριών ετών.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα το 2011, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας της ΕΕ, O. Rehn. “Οι αγορές δεν πρέπει να αμφιβάλλουν για την επίλυση του ευρωπαϊκού ζητήματος”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το ESM θα έχει αξιολόγηση ΑΑΑ, τόνισε από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, C. Lagarde.
Όλες οι απαραίτητες αλλαγές των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης θα παρουσιαστούν στις εθνικές κυβερνήσεις έως τα τέλη Ιουνίου, διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble και συμπλήρωσε «Η συμμετοχή της Γερμανίας στα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ θα είναι 27%».
Κληθείς να σχολιάσει τα ζητήματα που αφορούν στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker επισήμανε ότι «ενδέχεται να ενισχυθεί, μέσω αύξησης των εγγυήσεων».
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήσαμε επιμέρους θέματα που αφορούν την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, σχολίασε επίσης ο Juncker.
Η Ιρλανδία δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια, ώστε να κερδίσει καλύτερους όρους για το δάνειο που λαμβάνει, υπογράμμισε από την πλευρά της η Lagarde.
Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:
Juncker: Βέβαιη η αύξηση των εγγυήσεων στο EFSF - Σήμερα το έκτακτο Eurogroup
Παρά την απόρριψη της πρότασης για αύξηση των εγγυήσεων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) από τη γερμανική Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ερωτηθείς για το αν τελικά θα αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του EFSF, απάντησε καταφατικά.
Ο Juncker, κατά την άφιξη του σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup, ανέφερε ότι είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί η αξιολόγηση του ΑΑΑ, ενώ οι μεταβολές θα πρέπει να σχεδιαστούν αναλυτικά και να καλύψουν όλο το εύρος των προβλημάτων.
«Το πρόβλημα που θα πρέπει να καλυφθεί είναι ο συνδυασμός κεφαλαίων και εγγυήσεων, κάτι όμως που ευελπιστούμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει λυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Juncker.
Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης, ώστε να να έχει διαμορφωθεί η συνολική λύση στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, η οποία και θα επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
"Eάν η Ιρλανδία επιθυμεί μείωση του επιτοκίου για το δάνειο που λαμβάνει, τότε πρέπει να καταθέσει προτάσεις", ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης και την άρνησή της να προχωρήσει σε αύξηση του εταιρικού φόρου.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου