Απόρρητα τηλεγραφήματα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του WikiLeaks, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, και αφορούν προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής ζωής φαίνεται ότι έχει στη διάθεσή της με σημερινό της δημοσίευμα η «Καθημερινή» της Κυριακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα αναφορές γίνονται μεταξύ άλλων για τα ζητήματα των λαθρομεταναστών στη χώρα μας με τις ΗΠΑ να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρομοκρατών ανάμεσά τους, για το Κυπριακό, για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που φέρεται να δήλωσε σε συνομιλία του με διπλωματικό αξιωματούχο ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι «γελοίο» και πως οι «μακεδόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” απόκτησε τα έγγραφα αυτά, από τη νορβηγική εφημερίδα Aften Posten.Στα έγγραφα αυτά υπάρχουν και αναφορές και για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα αναλύσεις της Αμερικανικής πρεσβείας εμφανίζουν τονΓιώργο Παπανδρέου, πριν αυτός ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο, ως έναν άνθρωπο που έχει καλή φήμη στο εξωτερικό ως “σκεπτόμενος” και “εποικοδομητικός” συνομιλητής,ενώ έμφαση δίνεται στην ανάγκη να προσέξει τη ρητορική του στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να αποφύγει το χαρακτηρισμό “αμερικανάκι”.
Επίσης, όπως αναφέρουν τα τηλεγραφήματα του Wikileaks που φέρεται ότι έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, ο τέως αμερικανός πρέσβηςΝτάνιελ Σπέκχαρντ μόλις 7 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, σε αναφορές του στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζει τον Παμπούκη ως “διαιτητή” των διαφορών μεταξύ του νέου και του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηρίζει δε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως τον έμπιστο του Παπανδρέου που έχει κλέψει την παράσταση από τη Λούκα Κατσέλη. Ακόμη κάνει λόγο για δύσκολες ισορροπίες του πρωθυπουργού με το “βαθύ ΠΑΣΟΚ”.
Για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, οι αναλυτές της Αμερικανικής πρεσβείας τον παρουσιάζουν ως “επηρεασμένο από τα διδάγματα του Γαλλικού Μαοϊκού Κινήματος”, ενώ κάνουν λόγο για την “καυστική” του γλώσσα που τη χρησιμοποιεί για να “εκθέτει φίλους και εχθρούς”.
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα τηλεγραφήματα τον εμφανίζουν ως δεινό ρήτορα που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς και επίσης τον χαρακτηρίζουν ως “φιλόδοξο, εριστικό, καυστικό, υπερήφανο, πονηρό, ελαφρώς ενοχλητικό και ενώ όχι αντιαμερικανός, όχι και μεγάλο θαυμαστή των ΗΠΑ.”
Για τη Λούκα Κατσέλη ο Σπεκχαρντ την περιγράφη ως μια έξυπνη γυναίκα με εντυπωσιακά ακαδημαϊκά προσόντα που φαίνεται να αντιλαμβάνεται ποιες διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται για να εμπρός η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη”.
Για την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σχολιάζεται ότι βρέθηκε στον υπουργικό θώκο “εξαιτίας της ικανότητάς της ως δεινή λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου”.
Όσον αφορά στην πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο αμερικανός πρέσβης φέρεται ότι γράφει τον Ιανουάριο του 2009 “Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική ερημιά”.
Αναφορές έχει κάνει και για τον Κώστα Καραμανλή ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, λέγοντας πως οι αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν “Βούδα” της ελληνικής πολιτικής καθώς κρατάει τα πάντα για τον ευατό του. Τον εμφανίζει “τρυφερό” με τις ΗΠΑ ενώ όπως λέει ο τέως πρέσβης όταν η συζήτηση που είχε μαζί του “άναψε όταν αυτή έφτασε στο Μακεδονικό” .
Επίσης όπως φαίνεται από τα τηλεγραφήματα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα “Καθημερινή”, οι ΗΠΑ ενοχλήθηκαν από το άνοιγμα του Καραμανλή στη Ρωσία, ενώ για τις επιλογές του όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας με τη Μόσχα για τον αγωγό South Stream λένε ότι πήρε αποφάσεις που “δεν βοηθούν” τις ΗΠΑ.
Την σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη την παρουσιάζουν ως πολιτικό με μετριοπαθής θέσεις στα εξωτερικά θέματα. Αναφέρεται μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα και ένα περιστατικό από τη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη όταν αυτή ήταν υπουργός Εξωτερικών με τον αμερικανό διπλωμάτη με τον Τσαρλ Ρις. “Η Ντόρα Μπακογιάννη ρώτησε τον διπλωμάτη είδατε τη φωτογραφία στα σημερινά πρωτοσέλιδα που με δείχνει να βγαίνω μέσα από μια αμερικανική σημαία; Ε, δεν με ενοχλεί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου