Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, από την οποία προέκυψε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και η μείωση του επιτοκίου.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο αναπληρωτής τομεάρης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι αρκετές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούσαν και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
«Δόθηκε ένα σημαντικό, ένα ισχυρό, ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό μήνυμα -και προς τις αγορές και προς όλο τον κόσμο- ότι η Ευρώπη θέλει καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ελλάδα. Κάθε χώρα θα αποφασίζει το δικό της μείγμα πολιτικών και θα λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες προκλήσεις σε κάθε χώρα, για το πώς θα αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα».
ΛΑΟΣ:Το θέμα είναι ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζει ότι «από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε».
«Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός», συμπληρώνει.
ΔΗΣΥ: Μόνοι μας πρέπει να σώσουμε τον εαυτό μας
Για δικαίωση από τις χθεσινές εξελίξεις κάνει λόγο η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμμαχία έλεγε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει.
«Θέλω όμως να είμαστε ξεκάθαροι. Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει, μόνοι μας πρέπει να σώσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει», συμπληρώνει
ΚΚΕ: Έρχονται νέα σαρωτικά μέτρα
Για «αντιδραστικότατη συμφωνία» που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων», έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχανόταν συμφωνία, δήλωσε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σημείωσε δε, ότι είναι λογικό να νοιώθει ικανοποίηση ο πρωθυπουργός αφού «του αναγνωρίστηκαν τα βάρβαρα μέτρα που έχει πάρει», ενώ δεσμεύθηκε και για τα μέτρα που θα πάρει στο εξής.
Εκτίμηση της κ. Παπαρήγα είναι ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραυστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση. Τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, είπε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.
Αναφερόμενη στην τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ, ανέφερε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει στον δρόμο της απειθαρχίας και της ανυπακοής, καθώς όπως είπε η νομιμότητα (των αποφάσεων που ελήφθησαν) είναι τυπική. «Όταν σε κολλάνε στον τοίχο πρέπει να κλωτσήσεις αυτόν που σε κολλάει, για να τον παραμερίσεις», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.
ΣΥΡΙΖΑ: Μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν
«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν. Διότι η επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμήκυνση των 110 δις δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό», συμπληρώνει.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα, να μην απωλέσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί. Να μη συμφωνήσει για το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, να μη δώσει στην κα Μέρκελ αυτό που ζητά, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέα βάρη στον ελληνικό λαό. Διότι αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους», καταλήγει.
Δημοκρατική Αριστερά: Θετικές εξελίξεις η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου
«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Μείζον, όμως, ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του «Συμφώνου για το Ευρώ», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, όπως προωθείται, με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Τέλος, σημείωσε ότι η πρόταση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρησης Χρέους, ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης, αποτελεί μια γόνιμη ιδέα।
πηγη:www.voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου