Τα πρώτα 117.000 στρέμματα από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου έχει αποφασίσει να διαθέσει η κυβέρνηση σε ιδιώτες, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας που συμφώνησε με την τρόικα. Σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου 2010, όταν εννέα υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι συμμετέχουν στη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), αποφάσισαν συνοπτικές διαδικασίες «αξιοποίησης» σημαντικών ακινήτων-φιλέτων που ανήκουν στην περιουσία του δημοσίου.
Τα πρώτα 15 ακίνητα-φιλέτα, τα οποία αυτή τη στιγμή ανήκουν στην περιουσία του δημοσίου και αναμένεται σύντομα να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι:
1) Όλη η έκταση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, η οποία φθάνει τα 5.500 στρέμματα. Δρομολογείται η συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού με την επωνυμία Ελληνικόν ΑΕ, στον οποίο θα περιέλθει η διαχείριση της έκτασης, καθώς και η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίησή της. Η έκταση θα παραχωρηθεί για εμπορικές, επαγγελματικές και οικιστικές χρήσεις, καθώς και για επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της αναψυχής και του τουρισμού. Σημειώνεται ότι για την αξιοποίηση της έκτασης του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Κατάρ που σχεδιάζει την κατασκευή και τη λειτουργία καζίνου.
2) Έκταση 1.500 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Η περιοχή θα παραχωρηθεί για να αναπτυχθούν τουριστικές δραστηριότητες.
3) Η χερσόνησος-νησίδα Πρασονήσι, που βρίσκεται στην περιοχή της Ρόδου και έχει συνολική έκταση 80.000 στρέμματα. Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο κομμάτι στεριάς του νησιού της Ρόδου, στο τελευταίο άκρο, 95 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Ενώνεται με τη Ρόδο μέσω μιας λωρίδας 500 μέτρων, η οποία καλύπτεται από αμμουδιά και στις δύο πλευρές. Είναι μια πανέμορφη περιοχή, στην οποία δραστηριοποιούνται οι λάτρεις της ιστιοσανίδας (windsurfing). Η κυβέρνηση αποφάσισε να την παραχωρήσει σε ιδιώτες για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
4-5) Δημόσια ακίνητα στο όρος Καϊμακτσαλάν και στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας στον νομό Πέλλας, συνολικής έκτασης περίπου 18.400 στρεμμάτων. Εντός της έκτασης του ενός ακινήτου υπάρχει και λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα στο όρος Καϊμακτσαλάν. Το έτερο ακίνητο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής. Σύμφωνα με την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), τα δύο δημόσια ακίνητα, συνδυαστικά και βάσει των ιδιαίτερων φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων της περιοχής, προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση σε επενδυτή, με στόχο τη σημαντική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εξέλιξη η οποία θα έχει προφανή άμεσα και έμμεσα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο και την τοπική κοινωνία.
6) Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων στo δέλτα του ποταμού Νέστου, στην οποία λειτουργούσαν στο παρελθόν οι εγκαταστάσεις της πρώην «Φωνής της Αμερικής». Η έκταση υπάγεται στον δήμο Τοπείρου του νομού Ξάνθης. Σύμφωνα με την ΚΕΔ, η θέση και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ακινήτου είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, όμως οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης και ανάπτυξης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι το ακίνητο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ramsar για υγροτόπους παγκόσμιας σημασίας.
7) Δημόσιο ακίνητο στο Λιβάρι Βουρβουρούς, στον δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ. Πρόκειται για παραλιακή έκταση στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας. Η περιοχή παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον και έχει προσελκύσει σημαντικές τουριστικές αναπτύξεις κατά το παρελθόν. Όπως επισημαίνει η ΚΕΔ, το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές και αφορά σε επενδύσεις για χρήσεις τουριστικές αλλά και παραθεριστικής κατοικίας.
8) Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Τορώνης Χαλκιδικής, επιφάνειας 76.000 τ.μ. Πρόκειται για παραλιακή έκταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας. Η περιοχή παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον και έχει προσελκύσει σημαντικές τουριστικές αναπτύξεις στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την ΚΕΔ, η τουριστική δυναμική της περιοχής παραμένει ισχυρή και με σημαντικές προοπτικές, ενώ η επιφάνεια και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ακινήτου το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για τουριστική ανάπτυξη.
9) Το κτήμα Καλών Νερών στον νομό Μαγνησίας, συνολικής έκτασης 152 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.
10) Το κτήμα Σκάλας στη Σκοτίνα Πιερίας, συνολικής έκτασης 427,2 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς. Στην έκταση υφίστανται εγκαταστάσεις κάμπιγκ. Ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης αφορά την εκμίσθωση της έκτασης για 60 χρόνια.
11) Οι αλυκές Αναβύσσου, συνολικής έκτασης 1.487,6 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
12) Ο τουριστικός λιμένας Βουλιαγμένης Αττικής, έκτασης 47,1 στρεμμάτων. Προορίζεται να αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.
13-15) Εκτάσεις στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας (Αντίρριο), Ηρακλείου (Γούρνες) και Αργολίδας (Ερμιονίδα), συνολικού εμβαδού 1.300 στρεμμάτων. Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν κυρίως για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων αναψυχής.
πηγη:makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου