Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο ακόμα θα φουσκώνει ο λογαριασμός της κρίσης;

Τα πάνω κάτω έφεραν τα στοιχεία της Fed αναφορικά με την εικόνα που είχαμε ως τώρα για την εξέλιξη της κρίσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ προκύπτει ότι σχεδόν τα μισά απ’ τα 3,3 τρισ δολ. που χορήγησε η Fed υπό οποιοδήποτε έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης μετά το ξέσπασμα της κρίσης πήγαν σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι κάθε είδους κρατική βοήθεια που δόθηκε στις τράπεζες – από εγγυήσεις ως ...κρατικοποιήσεις – στο ίδιο διάστημα φθάνουν συνολικά τα 4,5 τρισ ευρώ!

Απλοϊκά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι περίπου 5,5 με 6 τρισ ευρώ πήγαν στη μαύρη τρύπα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μόνο που ακόμα η ιστορία βρίσκεται στα μισά του δρόμου. Διότι όλα τα παραπάνω αφορούσαν τις συνέπειες και τις ζημιές που προκάλεσε το κύμα των «τοξικών» ομολόγων της αμερικανικής δευτερεύουσας στεγαστικής πίστης.

Το ντόμινο τώρα απειλεί τα ευρωπαϊκά κράτη - που παρεπιμπτόντως διέσωσαν το τραπεζικό σύστημα – «βυθίζοντας» τις αξίες των ομολόγων τους, που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ίδιων των τραπεζών. Μία «βύθιση» όμως που ξεκίνησε απ’ τις ίδιες τις τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους!

Επομένως το ερώτημα μέσα στο πολύπλοκο σύστημα που έχει δημιουργηθεί είναι απλό: ως πότε το τραπεζικό σύστημα δεν θα πληρώνει;

Η Ιρλανδία φαίνεται σήμερα να χρωστά στις ευρωπαϊκές τράπεζες πάνω από 600 δισ δολ. Η Ελλάδα πάνω από 140, η Ιταλία σχεδόν 1 τρισ δολ κοκ (στοιχεία της Τράπεζας διεθνών διακανονισμών). Μήπως θα έπρεπε να αρχίσουν να γίνονται συμψηφισμοί μπας και τη βγάλουμε όλοι καθαροί;

Στ.Μ.

πηγη:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου