Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία από τον Ιανουάριο κιόλας να αντιληφθούν πώς θα πάει ολόκληρο το κρίσιμο 2011. Γιατί ο πρώτος μήνας του νέου έτους θα είναι τόσο πυκνός, από πλευράς εξελίξεων, όσο κανένας άλλος τα τελευταία χρόνια. Μόνο οι προγραμματισμένες εξελίξεις είναι τόσες και τέτοιες, που η παραμικρή ανατροπή τους μπορεί να προκαλέσει «πάταγο» πολλών ρίχτερ. Το σημαντικότερο; Θα πρέπει να λάβουν χώρα εν μέσω ενός αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που καθιστά το όλο στοίχημα ακόμα δυσκολότερο να κερδηθεί. Εμμέσως, άλλωστε, το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε ότι λόγω της ρευστότητας των ημερών αναβάλλεται για μετά από δύο εβδομάδες η ανακοίνωση των όρων της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζάς του. Η ίδια η αύξηση, βεβαίως, δεν τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς, όπως υπενθυμίζουν με νόημα από το επιτελείο του κ. Σάλλα, είναι εγγυημένη από τους αναδόχους της. Ομως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να μετριάσει τον προβληματισμό για το αντικειμενικό γεγονός του κακού κλίματος που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Επιπλέον, είναι άγνωστο κι εν πολλοίς αμφίβολο αν το κλίμα αυτό θα φτιάξει από τις αρχές του νέου χρόνου, όταν μάλιστα επίκεινται, μεταξύ και πέραν όλων των άλλων, οι ανακοινώσεις των Moody's – Fitch για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι αντίστοιχες αξιολογήσεις τους.
Η αύξηση της Marfin
Σημειώνεται δε ότι η αύξηση της Πειραιώς δεν είναι η μοναδική που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο, καθώς και η Marfin Popular Bank έχει ανακοινώσει ανάλογη πρωτοβουλία για τις αρχές του νέου χρόνου, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε που το spread των 10ετών ομολόγων πλησίαζε προς την περιοχή των 650 μονάδων βάσης κι όλα έδειχναν ότι θα έσπαγε προς τα κάτω το φράγμα των 600, στο τέλος του χρόνου. Μεσολάβησε όμως η πρωθυπουργική απειλή περί πρόωρων εθνικών εκλογών, που εκτόξευσε και πάλι το κόστος του χρήματος στα ύψη, ενώ ακολούθησε η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης και η ενδεχόμενη ένταξη της Πορτογαλίας, για να χαλάσει παντελώς το κλίμα. Θα ξαναφτιάξει; Στο ερώτημα αυτό, απάντηση δεν είναι σε θέση να δώσει κανένα επιτελείο. Και είναι πολλά τα άμεσα ενδιαφερόμενα. Γιατί μπορεί Πειραιώς και Μarfin να έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου, όμως υπάρχει και η περίπτωση της Αγροτικής, με την οποία η κυβέρνηση κάτι θα πρέπει να κάνει το συντομότερο δυνατό. Ολες οι έως τώρα προσπάθειες που έγιναν για την κεφαλαιακή της ενίσχυση σκόνταψαν στην άρνηση της τρόικας, η οποία δεν επιτρέπει καμία μη συμβατή με το μνημόνιο λύση. Τα περιθώρια που υπάρχουν όμως δεν είναι ανεξάντλητα και στο μεταξύ η πίεση για να βρεθεί μια οποιαδήποτε αυξάνεται.
Eurobank και Εθνική
Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο η Eurobank, η οποία αντί της αύξησης επέλεξε άλλες λύσεις για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, θα πρέπει να ολοκληρώσει την πώληση του δικτύου καταστημάτων της στην Πολωνία. Υπό άλλες συνθήκες θα το απέφευγε, καθώς η συγκεκριμένη αγορά θεωρείται και είναι από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες, όμως από την άλλη πλευρά η ελληνική τράπεζα από αυτήν την κίνηση υπολογίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει έως και 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σε αυτήν τη συγκυρία κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι. Και θα είναι μέσα στον Ιανουάριο που θα κριθεί αν θα το πάρει. Οπως, τέλος, μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί και η πώληση του 20% των μετοχών της Finansbank, της τουρκικής θυγατρικής τράπεζας της Εθνικής. Κι αυτή η κίνηση έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και αυτή θα αποφέρει καλά έσοδα για τον ελληνικό όμιλο (κάπου 1 με 1,2 δισ. ευρώ) και αυτή θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, που εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω από κομβικό μήνα για τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
πηγη:agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου