Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η Ρωσία ξεκινά τις ιδιωτικοποιήσεις της πουλώντας 10% τράπεζας

ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΉΣΕΩΝ ΑΞΙΑΣ 42 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Η Ρωσία πούλησε 10% της κρατικής τράπεζας VTB σε ρώσους και ξένους επενδυτές, εισπράττοντας πάνω από 95 δισ. ρούβλια ή 2,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που ανακοινώθηκε πέρσι, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση.

Η προσφορά υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές, "γεγονός που επέτρεψε την πώληση του πακέτου μετοχών σε τιμή αντίστοιχη με την πραγματικότητα της αγοράς", υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε τα ονόματα των βασικών μετόχων, όμως συγχάρηκε τον εαυτό της επειδή "πολλές γνωστές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Μ. Ανατολής και της Ασίας επένδυσαν για πρώτη φορά τόσα χρήματα στην ρωσική οικονομία".

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο πως σκόπευε να ιδιωτικοποιήσει πολλές κρατικές ή ημικρατικές επιχειρήσεις. Τον Οκτώβριο ενέκρινε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 42 δισ. ευρώ εντός πενταετίας, στα πλαίσια του οποίου είναι η τράπεζα VTB, η ημιδημόσια τράπεζα Sberbank, η πετρελαϊκή Rosneft και ένας σημαντικός αριθμός άλλων επιχειρήσεων-κλειδιών.

Αυτό το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του '90, αποσκοπεί στην αύξηση των εισροών κεφαλαίων που είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος.

πηγή: Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου