Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Απολογισμός της χρονιάς για το ροδάκινο

Εξαιρετική χρονιά για το επιτραπέζιο
«Κακή» για το συμπύρηνο
Μια εξαιρετική χρονιά, ήταν η φετινή για το επιτραπέζιο ροδάκινο ενώ αντιθέτως, «άσχημη» έως και δραματική χαρακτηρίζεται η χρονιά για το συμπύρηνο. Η «Μ», επιχείρησε να κάνει ένα μίνι απολογισμό του κυριότερου εξαγώγιμου προϊόντος της Ημαθίας και τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν ξεκάθαρα. Το παρόν του επιτραπέζιου ροδάκινου εμφανίζεται… ρόδινο, καθώς τόσο οι εξαγωγές (κυρίως προς Ρωσία), αλλά και οι τιμές είναι αυξημένες, ενώ αντιθέτως δεν είναι καλά τα μαντάτα για το συμπύρηνο.

Παρά το γεγονός ότι φέτος είχαμε αυξημένη παραγωγή, η τιμή δεν φαίνεται να «ξεκολλάει» πάνω από τα 20 λεπτά, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην διάθεση και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Ήδη αρκετοί είναι οι αγρότες, που σκέφτονται να ξεριζώσουν τα δέντρα τους με βιομηχανικό ροδάκινο για να φυτέψουν επιτραπέζια. Ας δούμε όμως τι μας είπαν οι κυριότεροι εκπρόσωποι του ροδάκινου στην Ημαθία. Α.Σ. Νάουσας: «Πολύ καλή η φετινή χρονιά»
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας Κώστα Ταμπακιάρη, ζητώντάς του να μας κάνει ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς. Τα λόγια του είναι χαρακτηριστικά. «Ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το επιτραπέζιο ροδάκινο, όχι απλά ικανοποιητική και σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες. Το γεγονός ότι ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία είχαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους λόγω του καιρού μας ευνόησε. Δεν πρέπει να παραλείψουμε όμως και την ποιότητα που διακρίνει τα επιτραπέζια ροδάκινα της Ημαθίας. Εμείς στηριζόμαστε και στην καλή μας ποιότητα», μας είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτησή μας για τις φετινές τιμές ο κ. Ταμπακιάρης μας απάντησε ότι αγγίζουν αυτές του 2008 που θεωρείται η καλύτερη χρονιά για το επιτραπέζιο ροδάκινο, ενώ σε ποσοστό σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει άνοδος της τάξεως του 20%. Τέλος σε ερώτησή μας αν υπήρξαν προβλήματα μας είπε ότι ειδικά τη φετινή χρονιά δεν υπήρξαν. «Εύχομαι να είναι τόσο καλή και η επόμενη χρονιά», κατέληξε.

ΕΚΕ: «Μη ικανοποιητική η τιμή»
Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της ΕΚΕ Κώστα Αποστόλου και του θέσαμε τις ίδιες ερωτήσεις για την πορεία του συμπύρηνου ροδάκινου. «Ποσοτικά πήγαμε όπως ακριβώς τα περιμέναμε. Αυτή την στιγμή έχουμε 143.000 τόνους κομπόστας Α ποιότητας, ενώ απ΄ όσο γνωρίζω, δουλεύουν κανονικά και οι βιομηχανίες χυμού. Στο τέλος της σεζόν, υπολογίζουμε να μεταποιηθούν 350 με 370 χιλ. τόνους από τα οποία οι 200 χιλ τόνοι θα είναι κομπόστα και οι υπόλοιποι θα γίνουν χυμός ή θα μείνουν στην κατάψυξη, ενώ ένα μικρό ποσοστό μόνο θα εξαχθεί», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Όσον αφορά τη φετινή τιμή τη χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική», καθώς κυμαίνεται στα 20 λεπτά στην κομπόστα και στα 12 λεπτά στο χυμό. «Δεν μπορώ να σας πως ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά πρέπει να δούμε και τις συνθήκες τις αγοράς. Π.χ., η Ισπανία δίνει 18 λεπτά, ενώ γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για ανεβεί κι άλλο η τιμή, αλλά έχουμε το γνωστό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο κ. Αποστόλου, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι, αφου τελειώσει η φετινή περίοδος θα υπάρξει συνάντηση όλων των φορέων με τον Υφυπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκη, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα του κλάδου.

Ενδιαφέροντα και όσα μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης Θανάσης Παπαφωτίου. Όσον αφορά την πορεία του επιτραπέζιου ροδάκινου την χαρακτήρισε πολύ καλή, ενώ όσον αφορά τις τιμές μας είπε ότι κυμαίνονται στα 45 με 47 λεπτά για τον παραγωγό.

Δραματική όμως χαρακτήρισε την κατάσταση στο συμπύρηνο ο πρόεδρος του ΑΣ Μέσης. Το πρόβλημα όπως μας είπε είναι στη διάθεση, καθώς μόνο το 50% των ροδάκινων έχουν μεταποιηθεί. «Δυστυχώς ο κόσμος δεν καταναλώνει πλέον συμπύρηνο ροδάκινο και αυτό είναι γεγονός. Επιπλέον έχουμε και το πρόβλημα της κακής ποιότητας, λόγω του προβλήματος που είχαμε με τα βυτιοφόρα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την ποικιλία «Άνδρος», φοβόμαστε ότι θα μείνουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετες», μας είπε ο κ. Παπαφωτίου. Τέλος, για την τιμή είπε ότι διαμορφώνεται στα 20 λεπτά για την κομπόστα και στα 12 λεπτά για τον χυμό.

«Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών»: «Η ψυχολογία μας είναι χάλια»
Χειρότερη χαρακτήρισε την φετινή χρονιά από την περυσινή ο πρόεδρος της «Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών» Τάσος Χαλκίδης. «Είμαστε πολύ χειρότερα από την περυσινή χρονιά και αναφέρομαι στην ψυχολογία που έχουν οι αγρότες της Ημαθίας, που καλλιεργούν ακόμη συμπύρηνο, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή τιμή». Ο κ. Χαλκίδης μας είπε ακόμη τις επόμενες ημέρες η «Αυθόρμητη Κίνηση» μαζί με τους αγρότες της Πέλλας, θα διοργανώσουν συνέντευξη τύπου στην οποία θα απαντήσουν σε όσα έχουν ειπωθεί τους τελευταίους δυο μήνες. Μας έδωσε επίσης την είδηση πως οι αγρότες δρομολογούν μια δυναμική κινητοποίηση, καθώς θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην διάρκεια της έναρξης της Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ελάτε να ρωτήσετε τους αγρότες και θα σας πουν ότι πολλοί θα ξεριζώσουν τα δέντρα, δεν αντέχουν άλλο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:maknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου