«Υπάρχει μεγάλη αγωνία. Το πρόβλημα εντοπίζεται παντού και στη φιλοξενία και στην εστίαση και
στη μεταποίηση και στον πρωτογενή τομέα και στα εμπορικά καταστήματα. Όλοι ψάχνουν να βρουν προσωπικό, η αλήθεια είναι αυτή», όπως λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.Η έλλειψη προσωπικού αποτυπώνεται εξάλλου και στα τελευταία αποτελέσματα του Βαρόμετρου (Απρίλιος – Μάιος 2025), της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία το 75% των επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού για την σαιζόν που ξεκίνησε. Το 38% μάλιστα δηλώνει ότι υπάρχουν ακόμη θέσεις εργασίας στην επιχείρησή τους που δεν έχουν καλυφθεί.
Οι προσδοκίες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Η σεζόν στη Χαλκιδική έχει αρχίσει με όλα τα ξενοδοχεία να είναι ανοιχτά, ενώ από το προσεχές τριήμερο προσδοκούν οι επιχειρηματίες να αρχίσει η αυξημένη κίνηση, έπειτα από τον Μάιο που δεν πήγε καλά, καθώς δεν βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες.
Όπως μας λέει ο κ. Κουφίδης, ο Μάιος έκλεισε με πτώση. Ωστόσο σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο οι καλές καιρικές συνθήκες δημιουργούν αισιοδοξία και έτσι όλοι αναμένουν ότι από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα ξεκινήσει για τα καλά η σεζόν. Όλες οι επιχειρήσεις στο νομό θα είναι ανοιχτές ενώ τα μέχρι τώρα μηνύματα για το καλοκαίρι προμηνύουν μια καλή σεζόν. «Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή σεζόν, αλλά να το δούμε», όπως λέει ο κ. Κουφίδης χαρακτηριστικά.
«Αγκάθι το θέμα του προσωπικού» - Σε ποιες ειδικότητες
Όπως προαναφέρθηκε επτάμισυ στους δέκα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση προσωπικού, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Οικονομίας του Επιμελητηρίου.
Καταλύματα, πρωτογενής τομέας, εστίαση και τεχνικά επαγγέλματα οι τομείς στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού.
Ειδικότερα, στην κορυφή της λίστας με 22,3% τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για ρεσεψιονίστ και καμαριέρες στην έλλειψη προσωπικού. Ακολουθούν η γεωργία και η κτηνοτροφία με 22,3%, η εστίαση για σεφ και σερβιτόρους με 18,1%, οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και κτίστες στον τομέα των κατασκευών-ανακαινίσεων με 16,4%, οι οδηγοί λεωφορείων, ταξί, shuttle bus με 12,7% και 3% άλλες ειδικότητες χωρίς να προσδιορίζονται
«Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη και σε ειδικευμένο και σε ανειδίκευτο προσωπικό», όπως λέει ο κ. Κουφίδης, σημειώνοντας την μεγάλη αγωνία των επιχειρήσεων. «Προσπαθούν όλες οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό, υπάρχουν κάποιες που ουσιαστικά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», επισημαίνει.
Τι θεωρούν ότι θα βοηθούσε
Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η αύξηση μισθών είναι τα κύρια μέτρα σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού.
Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δηλώνει το 30,4% ότι θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού, ο καλύτερος μισθός δηλώνει το 22,2%, οι συνθήκες εργασίας (διαμονή, ωράρια) δηλώνει το 17,8%, η επιδοτούμενη κατάρτιση δηλώνει το 10,1%, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων δηλώνει το 8,4%, η σύνδεση των εκπαιδευτικών φορέων & επιχειρήσεων το 7,6%, ενώ 3,5% δηλώνει άλλο.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, 38% δηλώνει ότι υπάρχουν ακόμη θέσεις εργασίας στην επιχείρησή τους που δεν έχουν καλυφθεί κι ενώ η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.
Στο 62% διαμορφώνεται το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που δηλώνουν ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρησή τους έχουν καλυφθεί.
Πέντε στους δέκα επιχειρηματίες της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι έχουν εκτελέσει εργασίες στην επιχείρησή τους που προορίζονταν για τους υπαλλήλους. Ποσοστό 20% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι έχουν εκτελέσει συχνά εργασίες στην επιχείρησή τους που προορίζονταν για τους υπαλλήλους, 32% σπάνια και 48% ποτέ. 74% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό για τον επόμενο μήνα, 19% να προσλάβουν νέο και μόλις 7% να απολύσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη η δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού δεν έχει να κάνει με την στέγασή τους ούτε με τις αποδοχές. «Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης,. Από την στιγμή που υπάρχουν επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, εννοείται ότι είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παραπάνω χρήματα για να βρουν προσωπικό, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό», όπως λέει.
Σε ό,τι αφορά τις μετακλήσεις από άλλες χώρες, τονίζει ότι γίνονται κάποιες διαδικασίες οι οποίες ωστόσο είναι πολύ χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και γι αυτό παρατηρούνται ελλείψεις. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους εργαζόμενους προτιμούν να πάνε σε κάποια άλλη χώρα όπου οι διαδικασίες είναι πιο εύκολες.
Τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων
Στο μεταξύ, με θετικά οικονομικά αποτελέσματα το 92% των επιχειρήσεων στη Χαλκιδική σύμφωνα με αυτά που δηλώνουν οι επιχειρηματίες. Ειδικότερα, καλή κρίνει την κατάσταση των επιχειρήσεων του το 37% σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, 55% ικανοποιητική και 8% κακή.
Εννιά στους δέκα αναμένουν τα ίδια ή καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, 27% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους αυξήθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, 45% ότι παρέμεινε ο ίδιος και 28% ότι μειώθηκε.
Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής διαμορφώθηκε το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος στο 5,1, από το 4,6 του προηγούμενου διμήνου. Χαμηλότερος ωστόσο από το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν στο 5,8.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο 2025. Το δείγμα αποτελείται από 355 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου