Την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στη Γενεύη, οριστικοποίησαν ΗΠΑ και Κίνα.
Στον απόηχο της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «μόλις υπογράψαμε με την Κίνα χθες», το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Κίνα επιβεβαίωσαν τις
Το χρονικό των διαπραγματεύσεων
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι διαπραγματευτικές ομάδες από τις δύο πλευρές, με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και τον Αντιπρόεδρο της Κίνας, Χε Λίφενγκ, κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή της συναίνεσης της Γενεύης μετά από δύο ημέρες συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Λονδίνο.
Η συμφωνία του Λονδίνου έχει σταθεροποιήσει μια σχέση που είχε γίνει τεταμένη, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας της Γενεύης.
Ο Alfredo Montufar-Helu, ανώτερος σύμβουλος του China Center στο μη κερδοσκοπικό think tank The Conference Board, δήλωσε ότι, ενώ η εξέλιξη είναι ενθαρρυντική, «είναι σημαντικό να μετριάσουμε τις προσδοκίες». Πρόσθεσε ότι υπήρχε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιες περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών θα χαλαρώσουν, εξαιρουμένων των μαγνητών.
Ο Montufar-Helu δήλωσε ότι οι σπάνιες γαίες ήταν ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και στις δύο πλευρές, και η Κίνα πιθανότατα θα «συνεχίσει να περιορίζει το εμπόριο αυτών των αγαθών».
Μετά την αρχική εμπορική συνάντηση στη Γενεύη της Ελβετίας στα μέσα Μαΐου, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο είχαν συνάψει μια προκαταρκτική συμφωνία για την αναστολή της πλειονότητας των δασμών στα αγαθά αλλήλων για 90 ημέρες και την άρση ορισμένων περιορισμών.
Η συμφωνία της Γενεύης αργότερα ναυάγησε λόγω της αργής εφαρμογής εκ μέρους της Κίνας στη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών και της αυστηροποίησης των περιορισμών από τις ΗΠΑ στην τεχνολογία και τις βίζες Κινέζων φοιτητών.
Έρχονται 10 ακόμα εμπορικές συμφωνίες
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν επίσης έτοιμος να οριστικοποιήσει μια σειρά εμπορικών συμφωνιών τις επόμενες δύο εβδομάδες σε σχέση με την προθεσμία της 9ης Ιουλίου για την επαναφορά των υψηλότερων δασμών που ο πρόεδρος διέκοψε τον Απρίλιο.
«Θα κάνουμε τις 10 κορυφαίες συμφωνίες και θα τις βάλουμε στη σωστή κατηγορία», είπε.
Ο Λούτνικ δεν διευκρίνισε ποια έθνη θα αποτελέσουν μέρος αυτού του πρώτου κύματος εμπορικών συμφωνιών, αν και νωρίτερα την Πέμπτη ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε συμφωνία με την Ινδία.
Ο πρόεδρος έχει επίσης πει ότι τελικά θα στείλει «επιστολές» σε χώρες που θα υπαγορεύουν εμπορικούς όρους εάν δεν επιτευχθούν εγκαίρως συμφωνίες. Οι χώρες θα ταξινομηθούν σε κατηγορίες στις 9 Ιουλίου, πρόσθεσε ο Lutnick. Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τις προθεσμίες για να επιτρέψει περισσότερες συνομιλίες.
«Αυτοί που έχουν συμφωνίες θα έχουν συμφωνίες και όλοι οι άλλοι που διαπραγματεύονται μαζί μας, θα λάβουν απάντηση από εμάς και στη συνέχεια θα μπουν σε αυτό το πακέτο», δήλωσε ο Lutnick. «Αν οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν και να διαπραγματευτούν περαιτέρω, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αλλά αυτό το δασμολογικό ποσοστό θα οριστεί και θα ξεκινήσουμε».
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς – που φθάνουν μέχρι και το 50% – στις 2 Απριλίου, αλλά αργότερα ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος τους για 90 ημέρες, ώστε να επιτραπούν διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο ολοκληρωμένες θα είναι αυτές οι εμπορικές συμφωνίες. Οι εμπορικές συμφωνίες συνήθως χρειάζονται χρόνια – και όχι απλούς μήνες – για να διαπραγματευτούν. Μια προηγούμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνει ακόμη σημαντικά ζητήματα αδιευκρίνιστα, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης για ορισμένα εισαγόμενα μέταλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου