Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα ακόμη σκάνδαλο ή μεταμορφωτική στιγμή της Ελλάδας;

Σύμφωνα με τον διεθνή δείκτη αντιλήψεων διαφθοράς (Corruption Perceptions Index) της Transparency International για το 2024, η Ελλάδα κατέλαβε την 59η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες με σκορ 49. Με άλλα λόγια, η χώρα κατατάσσεται στη κατηγορία των χωρών που έχουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς.

Για την ιστορία, η Ιταλία βρέθηκε στην 52η θέση και η Κύπρος στην 46η θέση.  Ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα κατέλαβε την μη τιμητική 24η θέση.  

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται να υπενθυμίσει πόσο μεγάλη είναι η διαφθορά στη χώρα μας και πόσο γερές ρίζες έχει. Κι αυτό γιατί η ιστορία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ξεκινά με τα

αιγοπρόβατα της Κρήτης και τα διάφορα βοσκοτόπια ανά την επικράτεια αλλά πάει πολύ πιο πίσω όπως αναφέρουν διάφοροι αγρότες.

Remaining Time 0:00
 

Εδώ, πολλοί, πάρα πολλοί αγρότες, υπάλληλοι του οργανισμού και πολιτικοί γνώριζαν, αλλά συνέχιζαν καθώς έφερνε λεφτά, ψήφους ενώ υπήρχε ατιμωρησία.  Και όταν έμπαιναν πρόστιμα για παρανομίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μπουγιουρντί δεν πήγαινε σ' αυτούς που επωφελήθηκαν, εισπράττοντας τα λεφτά, αλλά στους φορολογούμενους.

Δυστυχώς, ο λογαριασμός των προστίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του θα πληρώσουν, όπως σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι φορολογούμενοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε καθώς οι γνωρίζοντες επικαλούνται τους μη αρκετούς ελέγχους. 

Όμως, γι' αυτή την ζημιά υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αναζητηθούν. Οι παραιτήσεις είναι σωστές αλλά δεν σημαίνει αποποίηση ευθυνών. Υπό αυτή την έννοια είναι ευτύχημα που εμπλέκεται η ευρωπαϊκή εισαγγελία και όχι κάποιος άλλος. 

Αναμφισβήτητα, ο πρωθυπουργός ενήργησε σωστά με προφανές πολιτικό κριτήριο να περιορίσει την ζημιά στον ίδιο και την κυβέρνηση του από το σκάνδαλο. Όμως, θα κριθεί συνολικά στο τέλος. 

Θα είναι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ένα ακόμη σκάνδαλο για το οποίο γίνεται πολύς θόρυβος τώρα και αλλά όταν καταλαγιάσει θα πάμε πίσω σε κάτι διαφορετικό μεν αλλά ουσιαστικά το ίδιο; Ας μην ξεχνάμε ότι οι  «φραπέδες», «χασάπηδες» εμφανίζονται να είναι γαλάζια κομματικά στελέχη και ίσως υπάρχει απροθυμία επιθετικής αντιμετώπισης τους. 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ποντάρει στην ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στη ΑΑΔΕ για την μεταμόρφωσή του. Όμως, εδώ προκύπτουν διάφορα ζητήματα. Η ΑΑΔΕ συλλέγει φόρους. Δεν ξέρει πως να μοιράζει αγροτικές επιδοτήσεις και να κάνει ελέγχους.

Είναι προφανής η ανάγκη για αντικατάσταση του σημερινού ΟΠΕΚΕΠΕ μ' ένα νέο οργανισμό αγροτικών πληρωμών που θα είναι ψηφιοποιημένος, θα έχει εσωτερικούς ελέγχους και θα επιβλέπεται από τρίτους, ανεξάρτητους φορείς. Επιπλέον, η στελέχωσή του νέου οργανισμού θα πρέπει να αλλάξει εντελώς και να υπάρξουν νέες διαδικασίες που θα επιβεβαιώνουν ότι η δηλωθείσα γη είναι σωστή όπως κι ο αριθμός των ζωντανών. 

Γι΄ αυτό τον λόγο ίσως θα έπρεπε να ζητηθεί η τεχνική συνδρομή της ΕΕ ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον νέο οργανισμό  γρηγορότερα. Ίσως, μάλιστα θα έπρεπε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες μικτές επιτροπές επίβλεψης με κοινοτικούς και Έλληνες υπαλλήλους.  

Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ως  ευκαιρία για να δείξει εντός κι εκτός συνόρων ότι τον μεταμορφώνει σε κάτι άλλο. Σ' ένα νέο οργανισμό αγροτικών πληρωμών που είναι πιο αποτελεσματικός, γρήγορος και δεν επιδέχεται εξωθεσμικών παρεμβάσεων. 

euro2day.gr/specials/dr_money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου