Έσπευσε και η ταπεινότητα μου στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναζητώντας το … «νέο παραγωγικό μοντέλο» που συνεχώς επαγγέλλεται στα έξι τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ματαίως.
Εδώ «νέο παραγωγικό μοντέλο, εκεί «νέο παραγωγικό μοντέλο» , πού είναι το «νέο παραγωγικό μοντέλο» ανέκραξα αναζητώντας το για τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια έως το 2030, που είναι… αύριο! Πουθενά!
Η ανάπτυξη χρειάζεται αληθινές μεταρρυθμίσεις
Όμως αυτό το βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο δεν «χτίζεται» με λόγια, αλλά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επενδυτικής ελκυστικότητας, της έρευνας, της καινοτομίας και του ανταγωνισμού, για την πλήρη και παραγωγική (δηλαδή να έχουν έναν ικανοποιητικό συντελεστή απόδοσης κι όχι… ΟΠΕΚΕΠΕ ή ένταξη έργων μέχρι … κουτσής Μαρίας στο περιβόητο Ταμείο «Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»!) αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων και, φυσικά για διεύρυνση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με την αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Δεν μπόρεσα, λοιπόν, να εντοπίσω αυτό το «νέο παραγωγικό μοντέλο» στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ.Όμως, η εκτιμώμενη επίπτωση κατά 1,7 μονάδες από τις εξαγωγές αντισταθμίζεται πλήρως σχεδόν από την ίδια αρνητική επίπτωση της μεταβολής των εισαγωγών (2,4%). Συνεπώς, το εξωτερικό ισοζύγιο έχει μηδενική επίπτωση στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Βλέπεις, λοιπόν, καμιά … εξωστρέφεια!
Ύστερα, η ευνοϊκότερη μεταβολή της δημόσιας κατανάλωσης σε σχέση με την αρνητική του πρώτου τριμήνου του 2024 έχει μιαν επίπτωση που εκτιμάται σε 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία, ωστόσο, αντισταθμίζεται από την αρνητική επίπτωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από την αρνητική μεταβολή των επενδύσεων (-3,2%, έναντι 3,7% το πρώτο τρίμηνο του 2024), συνθλίβει το ΑΕΠ κατά -0,4 ποσοστιαίες μονάδες (εκτίμηση δική μου).
Συνεπώς, από το αλγεβρικό άθροισμα των παραπάνω επιπτώσεων προκύπτει ότι τη μοναδική συμβολή (κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες) στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 έχει, όπως πάντα, η ιδιωτική κατανάλωση, με το παραγωγικό μοντέλο να πηγαίνει περίπατο!
Σημειώνεται ότι πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνο του πρώτου τριμήνου του 2025, η εικόνα είναι εφιαλτικότερη, καθώς μόνο η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις έχουν σωρευτική θετική συμβολή (κατά 2, ποσοστιαίες μονάδες), ενώ οι υπόλοιποι τρεις (δημόσια κατανάλωση, εξαγωγές και εισαγωγές) έχουν συντριπτική αρνητική επίπτωση κατά -3,9 ποσοστιαίες μονάδες!
Ας είναι καλά η εγχώρια ζήτηση
Πώς, όμως, μετά τις παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις των βασικών παραγόντων ανάπτυξης (πλην σταθερά της ιδιωτικής κατανάλωσης) μας προέκυψε, πάλι, και το πρώτο τρίμηνο του 2025, μεταβολή του ΑΕΠ κατά 2,5%; Ας είναι καλά η «άγια» εγχώρια ζήτηση, η οποία τροφοδοτεί «γενναία» (κάθε μεταβολή της συνεπάγεται και αντίστοιχη γενναιότερη επίπτωση) το ΑΕΠ μετά το 2021. Είπαμε, για τα προηγούμενα χρόνια ουδείς λόγος!
Και το ερώτημα που προκύπτει, ύστερα από αυτές τις «αναζητήσεις», είναι το εξής: Αλήθεια, η εγχώρια ζήτηση αποτελεί ποιοτικό χαρακτηριστικό και μάλιστα τόσο γενναίο (παρακαλώ ρίξτε ξανά μια ματιά στον παρατιθέμενο πίνακα 2) ενός «νέου παραγωγικού μοντέλου»;
Με λίγα λόγια, η εγχώρια ζήτηση ή η μεταβολή των αποθεμάτων (δαπάνη για αγορά τελικών εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, έτοιμα προϊόντα, έργα που πραγματοποιούνται, υλικά, προμήθειες) και η ιδιωτική κατανάλωση αποτελούν ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο» ή μία «φούσκα», που θα σκάσει με το παραμικρό τσίμπημα, όπως έγινε (πότε τα μαθήματα θα γίνουν μαθήματα;) το 2020 με την υγειονομική και όχι μόνο κρίση, όταν η αρνητική μεταβολή (-2,2%) της εγχώριας ζήτησης, μαζί με την αρνητική μεταβολή της παραγωγικότητας (-7%), παρά τη μείωση του κόστους εργασίας (-5,9), συμπαρέσυρε το ΑΕΠ στα τάρταρα (-8,2%).
Αντιθέτως, μετά το 2020, αν η εγχώρια ζήτηση, δηλαδή η μεταβολή κυρίως των αποθεμάτων ήταν υποτονική ή αρνητική, η μεταβολή του ΑΕΠ θα ήταν … αρνητική, καθώς εκείνη «προικοδότησε» την ανάπτυξη κατά 7,9 ποσοστιαίες, κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες το ΑΕΠ το 2021, το 2022, το 2023 και 2024 αντίστοιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου