Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Πολιτικό ηλεκτροσόκ σε Γαλλία και ΕΕ με ιστορικό εκλογικό θρίαμβο Le Pen με 34% - Συντριβή Macron με 22%, στο 29% η Αριστερά

Η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen και του Jordan Bardella σημείωσε ιστορικό εκλογικό θρίαμβο και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 34% - Στο 29% η Αριστερά, στο 22%  το κόμμα Αναγέννηση του Macron.

Ιστορική εκλογική νίκη πέτυχε η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen και του Jordan Bardella την Κυριακή (30/6/2024) κατά τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που θα κρίνoυν τόσο το μέλλον της ίδιας της χώρας όσο και της Ευρώπης.
Το κόμμα της Πατριωτικής Δεξιάς σύμφωνα με τα exit poll που διέρρευσαν στον βελγικό Τύπο, όπου δεν ισχύει η σχετική απαγόρευση, κερδίζει ποσοστό κοντά στο 34%,
 μεγαλύτερο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 31% που απέσπασε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το κεντρώο κόμμα Αναγέννηση του Emmanuel Macron συγκεντρώνει 22% σύμφωνα πάντα με τον βελγικό Τύπο ενώ το  αριστερό Λαϊκό Μέτωπο κερδίζει ποσοστό 29% και είναι δεύτερο κόμμα.
Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι αποσπούν ποσοστό 10%
Από τα αξιοσημείωτα των εκλογών και η ιδιαίτερα  καλή επίδοση της Αριστεράς που έλαβε μεγάλο ποσοστό της νεανικής και φοιτητικής ψήφου ενώ ευνοήθηκε μαζί με την Εθνική Συσπείρωση από την υψηλή συμμετοχή.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν  τους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς του Γάλλου προέδρου, τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει λάβει και ασφαλώς τα πολεμικά του κηρύγματα κατά της Ρωσίας.
Είναι πασιφανές ότι η αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Macron είναι και ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα, καθώς οι Γάλλοι πολίτες δεν θέλουν να εμπλακεί η χώρα τους στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

resulta.JPG

Ρεκόρ συμμετοχής

Η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις 18:00 ώρα Ελλάδας έφτασε στο 59,39%.
Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1986.
Το 2022 η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75.%.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές από το 1978.

1_146.jpg
ADVERTISEMENT
2_235.jpg


patricipation.JPG
Γιατί οι Γάλλοι στρέφονται στη Le Pen και την Εθνική Συσπείρωση


Η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen κέρδιζε την προτίμηση των ψηφοφόρων γιατί ικανοποιεί το αίτημα για μια «πιο ισορροπημένη» και «ανεξάρτητη» γαλλική εξωτερική πολιτική.
Ζητά η Γαλλία να μην είναι προσδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ να μην υπερισχύει της σημασίας των εθνών – κρατών.
Η δέσμευση για μη εμπλοκή της Γαλλίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και ο τερματισμός της αποστολής βαρέως  εξοπλισμού κερδίζει τους ψηφοφόρους
 εν αντιθέσει με τις πολεμικές ιαχές του Γάλλου προέδρου.
Επίσης προβάλλει το αίτημα για φραγμό στην παράνομη μετανάστευση ενώ στην προμετωπίδα της βρίσκεται η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους Γάλλους πολίτες.
Lyon Le 30 Juin 2024. 1er Tour Des Élections Législatives. Philippe Carry, président du bureau de vote 530 Bureau de vote 530 dans Le 5e Arrondissement. Il est l’horloger De saint Paul.
Η Ουκρανία

Η Le Pen ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα αμφισβητήσει ευθέως την πολιτική του Macron για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
Μπορεί εσχάτως η Le Pen να μην αμφισβητεί τη θέση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και τους G7 αλλά θεωρείται απίθανο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ερωτηθείς εάν οι αμερικανοί αξιωματούχοι αυξάνουν τις επαφές τους με εκπροσώπους της Εθνικής Συσπείρωσης στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του State Department Vedante Patel απέφυγε να σχολιάσει άμεσα. Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ «συνεργάζονται με Γάλλους αξιωματούχους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», είπε ο Patel.
Ο Macron μπορεί να διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια της θητείας του θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες από όσο θα ήθελε.
Οι διεθνείς ομόλογοί του είναι επίσης πιθανό να αμφισβητήσουν πόσο θα διαρκέσουν οι αποφάσεις του.
macron_1.JPG

rally.JPG
Θρίαμβος της Πατριωτικής Δεξιάς

Η νίκη της Εθνικής Συσπείρωση έχει και ένα βαθύτερο πολιτικό νόημα για την Ευρώπη.
Μέχρι πρότινος τα κόμματα της πατριωτικής δεξιάς παρουσιάζοντας ως απειλή για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επειδή δεν υπηρετούσαν τους σκοπούς της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Ο θρίαμβος της Le Pen  σε μία τόσο μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία – το πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης- θέτει τέλος στην εν λόγω δαιμονοποίηση.
Η παρουσίαση ενός κόμματος, ως χώρου που δεν του επιτρέπεται να ανέλθει στην εξουσία γίνεται μπούμερανγκ.
 Η νίκη Le Pen είναι θρίαμβος και ισχυρό μήνυμα στις ελίτ που αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τα αιτήματα και τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών.
bardella_1.JPG

le_pen_2.jpg
ΗΠΑ: Ο Macron δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας

«Ο κόσμος παραδέχθηκε εξαρχής ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές ήταν επικίνδυνη, αλλά αυτό που γίνεται πιο σαφές τις εβδομάδες, που ακολούθησαν, είναι ότι ο Macron δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο Jeff Rathke, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.
Προς το παρόν, ο Biden και η ομάδα του δεν είναι σε θέση να σκύψουν πάνω από το γαλλικό πρόβλημα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνετρίβη στο debate της Πέμπτης (27/6/2024) και τώρα οι Δημοκρατικοί σκέφτονται να αντικαταστήσουν τον Biden.
Ερωτώμενοι για τις γαλλικές εκλογές, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης είναι προσεκτικοί στα δημόσια σχόλιά τους, επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσουν τη σημασία της επερχόμενης ήττας Macron.
Υπάρχουν όμως ανησυχίες πίσω από κλειστές πόρτες.
Ο φόβος είναι ότι η κίνηση του Macron θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις πολύ πέρα από τη Γαλλία, αποδυναμώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας περισσότερες προκλήσεις για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε χώρες όπως η Ουκρανία. Και τίποτα από αυτά, πιστεύουν οι σύμβουλοι του Biden, δεν ήταν απαραίτητο.

Τρομάζει η συγκατοίκηση

«Μια συγκατοίκηση του Macron με έναν πρωθυπουργό της αντιπολίτευσης θα προκαλούσε πολιτικό χάος στην Ευρώπη, είτε για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, είτε για τη σκληρή αντιμετώπιση της Ρωσίας είτε για τις σχέσεις με την Κίνα», επεσήμανε ο Rathke, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Αμερικανο-Γερμανικού Ινστιτούτου.
Ο Macron προκήρυξε εκλογές αφού η Εθνική Συσπείρωση πέτυχε εκλογικό θρίαμβο στις βουλευτικές εκλογές.
Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση θα επικρατήσει με άνεση ένα αποτέλεσμα που θα θεωρούνταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια.
Πάντως ακόμα κι αν η Εθνική Συσπείρωση θριαμβεύσει ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο άμεσος αντίκτυπος στις αμερικανικές και κοινές προτεραιότητες των G7 θα είναι «περιορισμένος», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
macron_2.jpg
Παράλυση στην καρδιά της ΕΕ

«Μια αδύναμη κυβέρνηση στη Γαλλία θα μπορούσε να σημαίνει μια πολιτική παράλυση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Charles Kupchan, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Μια νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες διαιρέσεις εντός της Ευρώπης ή να επιδεινώσει τις υπάρχουσες.
«Αυτά δεν είναι καλά νέα σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται έναν ισχυρό και στοχευμένο εταίρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε.
Ο Macron αιφνιδίασε τη γαλλική πολιτική κερδίζοντας την προεδρία ως κεντρώος που αμφισβήτησε τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας.
Αυτές τις μέρες, «δείχνει να είναι μία φθαρμένη πολιτική δύναμη», είπε ο Peter Rough, αναλυτής για την Ευρώπη στο συντηρητικό Ινστιτούτο Hudson.
«Το κίνημά του ήταν πάντα εξαιρετικά εξατομικευμένο, περιστρεφόμενο γύρω από τον Macron, κάτι που θέτει το ερώτημα εάν η Αναγέννηση (το κόμμα του) έχει μέλλον μετά από αυτόν».
Αλλά προς το παρόν, υπάρχει κάποια ανακούφιση στον Λευκό Οίκο ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι σε τρία χρόνια.
«Αυτές είναι απλώς κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
«Αν ήταν προεδρικές, ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο νευρικός», σημείωσε με νόημα.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου