Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γαλλία: Υψηλή συμμετοχή στις εκλογές, στα άκρα η ένταση μεταξύ Λεπέν - Αριστεράς και Μακρόν

Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της Γαλλίας έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 12.00, όπως ανακοίνωσε το ΥΠ.ΕΣ της χώρας

Εξαιρετικά μεγάλη φαίνεται να είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες, καθώς με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, στις 12 το μεσημέρι ώρα τοπική ώρα, είχε ψηφίσει το

25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 είχε ψηφίσει το 18,43% των ψηφοφόρων, ενώ ο 2017 το 19,25%.

Με βάση αυτόν τον ρυθμό προσέλευσης εκτιμάται ότι η αποχή μπορεί να είναι μικρότερη του 30%.

Σύμφωνα με το France24, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και μια βιαστική προεκλογική εκστρατεία, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς ανταγωνίζονται τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ: ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει δυνάμεις της κεντροαριστεράς, των Πρασίνων και της σκληρής αριστεράς.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά:

-Το γαλλικό σύστημα είναι πολύπλοκο και δεν είναι ανάλογο της εθνικής υποστήριξης προς ένα κόμμα. Οι νομοθέτες εκλέγονται ανά περιφέρεια. Ένας υποψήφιος βουλευτής απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων της ημέρας για να εκλεγεί κατευθείαν την Κυριακή.

-Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, μαζί με οποιονδήποτε άλλον που κέρδισε την υποστήριξη άνω του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προχωρούν σε δεύτερο γύρο.

-Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που προηγείται σε όλες τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον 289 από τις 577 έδρες.

-Η Εθνοσυνέλευση, η κάτω βουλή, είναι το ισχυρότερο από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου. Έχει τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία νομοθέτησης έναντι της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί.

Η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ολοκληρώνεται το βράδυ, στις 21.00 ώρα Ελλάδα Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων. Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Στην περίπτωση που σήμερα ένας υποψήφιος λάβει πάνω από το 51% των ψηφισάντων εκλέγεται απευθείας βουλευτής και στην περιφέρεια του δεν διεξάγεται δεύτερος γύρος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, του 2022, είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο μόνο 5 βουλευτές, αλλά το 2007 είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο 110 βουλευτές. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές. Δείχνουν επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο προκρίνονται πάνω από δύο υποψήφιοι.

Εάν χρειαστεί να οργανωθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί μεταξύ του υποψηφίου που ήρθε πρώτος και των υποψηφίων που έλαβαν αριθμό ψήφων τουλάχιστον ίσο με το 12,5% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των υποψηφίων στον δεύτερο γύρο ποικίλλει από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια: μπορεί να είναι δύο, τρεις ή ακόμη και τέσσερις. Εκλέγεται το πρόσωπο με τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στον δεύτερο γύρο.

Επομένως, η συμμετοχή παίζει σημαντικό ρόλο: όσο υψηλότερη είναι, τόσο πιο εύκολο είναι να επιτευχθεί το όριο του 12,5% και τόσο περισσότεροι υποψήφιοι προκρίνονται στον δεύτερο γύρο.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία;

Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί να κερδίσει χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή, ενώ η πολιτική παράλυση μπορεί να αποφευχθεί μετά τις εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου;

ieidiseis.gr/kosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου