Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γαλλικές εκλογές- ένας προαναγγελθείς σεισμός: Πλήρης οδηγός για μια ψηφοφορία που θα συνταράξει Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι παγκόσμιες στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των δυο ψηφοφοριών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία — με τον πρώτο γύρο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τον δεύτερο να έχει

προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου.

Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται κάποια εξήγηση.

Η Γαλλία λοιπόν  ψηφίζει σήμερα Κυριακή στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα έχει δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ας δούμε βήμα βήμα την διαδικασία και τον αντίκτυπο αυτών των εκλογών:

Γιατί πρέπει να ανησυχεί κανείς για τη Γαλλία;

Καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, τόσο μεγαλώνει η ισχύς της ακροδεξιάς. Πλέον σήμερα  έχει μια αξιοπρεπή πιθανότητα να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια χώρα μόνιμο μέλος  του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια χώρα  με πυρηνικά όπλα η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό.

Η ακροδεξιά απ’ την πλευρά της δεν είναι και ιδιαιτέρως βέβαιη για τη δέσμευση της Γαλλίας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ, ενώ χωρίς μια δεσμευμένη Γαλλία, και οι δύο οργανισμοί θα είναι σημαντικά αποδυναμωμένοι.

Από οικονομικής πλευράς, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φοβούνται ότι αυτές οι πολιτικές εντάσεις θα ταράξουν την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και θα διακινδυνεύσουν άλλη μια περίοδο αστάθειας στην καρδιά της ευρωζώνης. Συνολικά, αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Πώς προέκυψε από το πουθενά μια τόσο καθοριστική πολιτική στιγμή;

Κλιμακώθηκε ταχύτατα. Στις 9 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκλόνισε το έθνος προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά την ταπεινωτική ήττα από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση στις ευρωοεκλογές. Στόχος του ήταν να σταματήσει την πρόοδο της δεξιάς, αλλά είναι ένα μεγάλο στοίχημα που μπορεί να το χάσει.

Είναι βουλευτικές εκλογές, που σημαίνει ότι ο Μακρόν θα  παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2027.

Τούτου λεχθέντος, είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεργαστεί με μια νέα κυβέρνηση και πρωθυπουργό που μπορεί κάλλιστα να είναι εχθρικοί απέναντί ​​του, δημιουργώντας το φάσμα του αδιεξόδου ή του χάους. Ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού εάν η Εθνική Συσπείρωση  κερδίσει τις εκλογές.

Από την ανακοίνωση-βόμβα του Μακρόν , το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία αλλάζει με ταχύτητα αστραπής, με νέες συμμαχίες να αναδύονται εν μία νυκτί και δυσάρεστους χωρισμούς να γίνονται δημόσια. Αυτό καθιστά δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις για τις έδρες και τους συνασπισμούς.

Η προσέλευση σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές αναμένεται να κάνει ρεκόρ, όπως υποδεικνύεται από την αύξηση της ψηφοφορίας μέσω πληρεξουσίου, προσθέτοντας άλλο ένα στρώμα αβεβαιότητας στην ψηφοφορία.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή…

Πώς λειτουργούν οι εκλογές στη Γαλλία;

Αρχικά, τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου δεν εκλέγονται με βάση την αναλογική εκπροσώπηση, αλλά αντίθετα με μια περίπλοκη ψηφοφορία δύο γύρων σε 577 εκλογικές περιφέρειες όπου η τοπική δυναμική παίζει μεγάλο ρόλο.

Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι προκρίνονται στον δεύτερο γύρο, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος που έλαβε την υποστήριξη τουλάχιστον 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο κερδίζει την έδρα του βουλευτή.

Προκειμένου να περάσουν από τον πρώτο γύρο, τα κόμματα που μοιράζονται την ίδια πολιτική χροιά – όπως τα τέσσερα κύρια αριστερά κόμματα της χώρας – τείνουν να συνενώνονται και να συμφωνούν να μην έχουν υποψηφίους το ένα εναντίον του άλλου.

Ακούγεται εύκολο, σωστά; Αλλά εδώ είναι το θέμα: Η προσέλευση έχει πραγματικά σημασία.

Το 2022, όταν η προσέλευση ήταν κοντά στο 50%, τα κόμματα έπρεπε να πάρουν περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων για να φτάσουν σε αυτό το μαγικό ποσοστό του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερη , γεγονός που θα διευκολύνει τους υποψηφίους να προχωρήσουν στη δεύτερη ψηφοφορία. .

Προς το παρόν, η Εθνική Συσπείρωση και ορισμένοι σύμμαχοί της από τη διάσπαση στην κεντροδεξιά έχουν περίπου 36% υποστήριξη , ενώ η αριστερή πτέρυγα του Νέου Λαϊκού Μετώπου βρίσκεται στο 29%  και οι φιλελεύθεροι του Μακρόν έχουν περίπου 21%.


Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση είναι πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ

Το ερώτημα στο μυαλό όλων είναι αν η αντιμεταναστευτική Εθνική Συσπείρωση θα κυβερνά τη χώρα από τον επόμενο μήνα.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο και αυτή τη στιγμή η ακροδεξιά φαίνεται πιθανό να αποκομίσει μεγάλα κέρδη μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία στις ευρωεκλογές.  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να λάβουν από 220 έως 260 έδρες σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις. Αυτή θα ήταν μια αύξηση ρεκόρ από τους 88 βουλευτές που έχουν αυτή τη στιγμή.

Εάν η ακροδεξιά κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να συνάψει συμφωνία «συγκατοίκησης» με την Εθνική Συσπείρωση και να διορίσει έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό. Ο Μπαρντέλα, ο πρόεδρος του Εθνικού Ράλι, έχει πει ότι δεν θα επιδιώξει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης αν δεν είχε την πλειοψηφία. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι θα χρειαστεί εταίρους του συνασπισμού — ή είναι μια εκλογική στρατηγική για να εξασφαλίσει μεγάλη συμμετοχή.

Η ακροδεξιά έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον Ερίκ Κιοτί, ηγέτη των κεντροδεξιών Ρεπουμολικανών, για να υποστηρίξει ορισμένους συντηρητικούς που μοιράζονται τις απόψεις τους, ώστε να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, για να πλησιάσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να έχει υποστήριξη από άλλους βουλευτές του ή από το κόμμα Reconquest, το οποίο είναι επίσης ακροδεξιό αλλά του οποίου  ο αρχηγός είναι εχθρικός προς τη Λεπέν.

  • Αυτή η συνεργασία κεντροδεξιάς/ακροδεξιάς είναι μια μεγάλη ιδεολογική νίκη για την Εθνική Συσπείρωση, αλλά έχει επίσης πυροδοτήσει μια τεράστια αντίδραση μεταξύ άλλων συντηρητικών που είναι έκπληκτοι που το κόμμα των προέδρων όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Ζακ Σιράκ κάνει συμφωνίες με την ακροδεξιά.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόση προσπάθεια θα επενδύσει η Λεπέν στις συνομιλίες για τον συνασπισμό, δεδομένης της επιθυμίας της να διατηρήσει ανέπαφο το πολιτικό της κεφάλαιο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

Εάν το κόμμα της ηγηθεί μιας κυβέρνησης που έχει ανώμαλη πορεία στην εξουσία, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές της να αρπάξει το μεγάλο έπαθλο.

Ο συνασπισμός του Μακρόν κινδυνεύει να αφανιστεί

Το «Μαζί» [Ensemble]  , ο συνασπισμός που υποστηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο, περιλαμβάνει το κόμμα του Αναγέννηση, το κεντρώο Modem και το κεντροδεξιό κόμμα Horizons.

Ενώ το «Μαζί» ελέγχει επί του παρόντος 250 έδρες στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει καταστροφικές απώλειες στις εκλογές. Οι τρέχουσες προβλέψεις θέλουν τους βουλευτές του Ensemble να πέφτουν σε λιγότερες από 110 έδρες στη συνέλευση των 577 μελών, με διαρροές τόσο προς την αριστερά  όσο και προς την ακροδεξιά .

Για πρώτη φορά, ο συνασπισμός του Μακρόν δεν συμμετέχει στις εκλογές ως ενιαίο κόμμα. Το Horizons, το κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ  (ο οποίος έχει προεδρικές φιλοδοξίες), προχωρά μόνο του, αλλά ενδέχεται να επανέλθει σε έναν συνασπισμό μετά τις εκλογές.

Ενώ ο συνασπισμός του Μακρόν βρεθεί στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει ακόμα κάποια ελπίδα ότι δεν θα εξαλειφθεί εντελώς στον πρώτο γύρο.

Η υψηλή συμμετοχή σημαίνει ότι τρεις υποψήφιοι είναι πιθανό να περάσουν στον δεύτερο γύρο σε έως και 170 εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις , μια αύξηση από μόλις… 8 το 2022.

  • Αυτό είναι και μια ευλογία και μια κατάρα για τους φιλελεύθερους του Μακρόν και την αριστερή συμμαχία. Οι τρίτοι υποψήφιοι με την καλύτερη θέση σε τριμερείς αναμετρήσεις όπου κυριαρχεί η ακροδεξιά θα αντιμετωπίσουν πίεση να αποσυρθούν ή να συσπειρωθούν πίσω από τον δεύτερο στην καλύτερη θέση για να νικήσουν τον υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης..

Ενώ οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές έχουν υποδείξει ότι αυτή θα ήταν η πολιτική τους, το στρατόπεδο του Μακρόν και η Αριστερά το έχουν αφήσει ασαφές. Η απόφασή τους το απόψε το βράδυ  θα εξεταστεί εξονυχιστικά.

Η αριστερά αναβιώνει, αμφισβητεί τον Μακρόν και την ακροδεξιά

Με απροσδόκητη ταχύτητα, τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας άφησαν στην άκρη τις διαμάχες τους και ενώθηκαν πριν από τις εκλογές.

Μετά από μια συμφωνία που επετεύχθη αυτόν τον μήνα, η ακροαριστερή France Unbowed (LFI), το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι έχουν μεμονωμένους υποψηφίους σε 546 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία.

Η συμμαχία, που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο, είναι μια επανεκκινημένη έκδοση της συμμαχίας Nupes του 2022, η οποία δημιουργήθηκε από τον Μελανσόν. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι Σοσιαλιστές είναι ένας πολύ πιο ισχυρός εταίρος μετά την επιτυχημένη εκστρατεία του υποστηριζόμενου από τους Σοσιαλιστές υποψηφίου Ραφαέλ Γκλιξμάν, στις ευρωεκλογές.

  • Από τους 546 υποψηφίους που θα εκπροσωπήσουν τη νέα συμμαχία, 229 θα υποστηριχθούν από το LFI σε σύγκριση με 175 για τους Σοσιαλιστές, 92 για τους Πράσινους και 50 για τους Κομμουνιστές.

Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι η συμμαχία θα κερδίσει 180 έως 210 έδρες . Είναι ακόμα μια κάποια απόσταση από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία, και η αριστερά θα έπρεπε να σχηματίσει συνασπισμό εάν στόχευε να προτείνει έναν πρωθυπουργό που θα κέρδιζε την κοινοβουλευτική έγκριση.

Όμως, τέτοιοι υπολογισμοί δεν θα καταλήξουν εκτός εάν οι Σοσιαλιστές και η France Unbowed – σε αντίθεση για βασικά θέματα όπως η Ουκρανία και η Γάζα – καταφέρουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους.

Με τον μετριοπαθή Γλιξμάν και άλλους να έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχτούν ποτέ τον Μελανσόν ως πρωθυπουργό, αυτό μπορεί να είναι μια πολύ μακρινή προοπτική.

hellasjournal.com με πληροφορίες από POLITICO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου