Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: βασικά στοιχεία για την κατανόηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου


Στις 8:00 μ.μ. της Κυριακής, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι δημοσκόποι θα δημοσιεύσουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων που θα αγωνιστούν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, θα διαδοθούν επίσης προβλέψεις σε έδρες για το πώς θα μπορούσε να είναι η Εθνοσυνέλευση στο τέλος του δεύτερου γύρου. Αλλά αυτές οι προβλέψεις θα πρέπει να διαβαστούν με προσοχή, καθώς υπάρχουν πολλά άγνωστα στους εκλογικούς κανόνες και τη δυναμική μεταξύ των δύο γύρων.
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να κατανοήσετε καλύτερα αυτά τα αποτελέσματα:

Συμμετοχή

Αυτός είναι ένας βασικός αριθμός. Η προσέλευση ήταν 47,5% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2022, αναμένεται να είναι 63% την Κυριακή σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos και 67%, σύμφωνα με το Ifop στην τελευταία ημερήσια έρευνά του για τις εκλογές, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο αριθμός αυτός θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο ποσοστό των 577 βουλευτών που θα εκλεγούν στον πρώτο γύρο, καθώς και στον αριθμό των πιθανών τριγωνικών, ή ακόμη και τετράπλευρων, που θα πραγματοποιηθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Αυτές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τριών ή ακόμη και τεσσάρων υποψηφίων αποτελούν πηγή αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι εκλεγμένοι στον 1ο γύρο

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, αλλά και τις ψήφους τουλάχιστον του ενός τετάρτου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια.

Το 2022, μόνο πέντε βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο. Η αρχηγός του RN Marine Le Pen ή ο σημερινός συντονιστής της La France Insoumise Manuel Bompard είχαν λάβει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, αλλά έπρεπε να ανταγωνιστούν σε δεύτερο γύρο, αφού δεν είχαν φτάσει το όριο του 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες βουλευτές θα μπορούσαν να εκλεγούν στον πρώτο γύρο, έως 80 ή 100, κυρίως υποψήφιοι από τον Εθνικό Συναγερμό, σύμφωνα με εκλογικούς εμπειρογνώμονες.

Το τριγωνικό

Η υψηλή προσέλευση θα παίξει επίσης ρόλο σε ένα άλλο όριο που επιβάλλεται από τον εκλογικό κώδικα: είναι απαραίτητο να έχουμε κερδίσει τις ψήφους του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στον δεύτερο γύρο.

Υπήρξαν μόνο οκτώ τριγωνικές εκλογές το 2022. Σύμφωνα με τον Brice Teinturier, αντιπρόεδρο της Ipsos, θα υπάρξουν δυνητικά έως και 200 έως 250 τριγωνικές αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο αυτή τη φορά.
Ο αριθμός των πιθανών τετράπλευρων είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά θα πρέπει να παραμείνει πολύ χαμηλός.

Αποποιήσεις

Ο μεγάλος αριθμός πιθανών τριγωνικών αναμετρήσεων καθιστά το ζήτημα της μεταφοράς και απόσυρσης ψήφων ακόμη πιο κρίσιμο.

Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές ζήτησαν την απόσυρση των λιγότερο εύστοχων υποψηφίων - από την αριστερά, το στρατόπεδο του Μακρόν ή το δεξιό κόμμα Les Républicains - προκειμένου να εμποδίσουν τον Εθνικό Συναγερμό.

Το στρατόπεδο των Μακρονιστών και η La France Insoumise (LFI) δεν έχουν ακόμη λάβει σαφή θέση σχετικά με τις αποσύρσεις, αλλά υπόσχονται οδηγίες ήδη από το βράδυ της Κυριακής. Η σημερινή προεδρική πλειοψηφία είναι ιδιαίτερα διστακτική να αποσύρει τους εκπροσώπους της υπέρ των εξεγερμένων υποψηφίων στο όνομα μιας αρχής «ούτε RN ούτε LFI».


Πολύ σύντομοι χρόνοι παράδοσης

Σε αυτή την εκστρατεία, η οποία διεξάγεται με πλήρη ταχύτητα μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου, οι προθεσμίες είναι εξαιρετικά σύντομες. Και τα μέρη θα πρέπει να αποφασίσουν πολύ γρήγορα.

Οι υποψήφιοι θα έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη στις 6:00 μ.μ. για να υποβάλουν τον φάκελο υποψηφιότητάς τους στη νομαρχία για τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου